Borusan Sanat

Sanatın sadık destekçisiyiz.

Sanatın sadık destekçisiyiz

Türkiye’nin önde gelen sanayi topluluklarından ve sanatın sadık destekçilerinden biri olan Borusan Holding, kuruluşundan bu yana Türkiye’nin çağdaşlaşma yolunda adımlarına katkıda bulundu. Kişiler veya kurumların yarattığı her değerin, tüm ülkenin ekonomik ve toplumsal gelişimine katkı olduğuna inanan Borusan’ın sanatı toplumumuzda yaygınlaştırılmak amacıyla bir merkez açmaya karar vermesi sonucu Borusan Sanat 1997 yılında etkinliklerine başladı. Borusan Sanat, bugün çalışmalarını Borusan Holding’in kurucusu Asım Kocabıyık’ın hayata geçirdiği ve ağırlıklı olarak eğitim ve öğretime destek veren Borusan Kocabıyık Vakfı’na bağlı olarak sürdürüyor.

Borusan Sanat, Türkiye’nin en başarılı müzisyenlerinden oluşan ve Avrupa’nın önde gelen senfonik topluluklarından biri olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın (BİFO) yanı sıra, BİFO üyelerinden oluşan Borusan Quartet, performansı müziğe dahil eden yeni, avangart, caz ve çağdaş müzik sanatçılarını ağırlayan Borusan Müzik Evi, çocuklarda klasik müzik sevgisi uyandırmak amacıyla 2002’de kurulan Borusan Çocuk Korosu, internetten klasik müzik yayını yapan, ayrıca BİFO ve Borusan Quartet konserlerini sezon içinde eş zamanlı olarak yayınlayan Borusan Klasik radyo ve konser deneyimini dijitale taşıyan, sezon içerisinde seçili konserleri ücretsiz bir şekilde müzikseverler ile buluşturan çevrimiçi platform borusansanat.tv ile faaliyet gösteriyor. Sanat etkinliklerinin yanı sıra eğitime de önem veren Borusan Sanat, 2005 yılından bu yana yetenekli genç müzisyenler için müzik bursu sağlıyor. Bununla birlikte, bugüne kadar yayımladığı birbirinden özel kitaplarla, sanat kitabı yayımcılığında prestijli isimlerinden biri olan Ertuğ & Kocabıyık Yayınları da bu bünyede faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor.

İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olduğu 2010 yılında performans merkezi Borusan Müzik Evi ile klasik, caz, dünya müziği ve çağdaş sanat sergileri düzenleyerek daha geniş kitlelere ulaşan Borusan Sanat, 2013 yılında bu binaya taşındı. Bugün sanatın kalbinin attığı Beyoğlu’nda kültür mirasına kazandırdığı mekânında çalışmalarını sürdürüyor.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası

Avrupa’nın gelecek vaat eden orkestrası: BİFO

Türkiye’nin önde gelen senfonik topluluklarından biri olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın tarihi, Borusan Holding’in kültür ve sanat alanındaki girişimlerinin ilki olan Borusan Oda Orkestrası’na dayanıyor. 1999’da Gürer Aykal yönetiminde oluşturulan ve 2009–2020 arasında görev yapan sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel yönetiminde çalışmalarını sürdüren BİFO, yıldız solistlerle verdiği konserlerle İstanbul’un kültür yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. 2010’un Temmuz ayında, Goetzel yönetiminde, dünyanın en saygın klasik müzik etkinliklerinden Salzburg Festivali’nin açılış etkinlikleri kapsamında bir konser veren topluluk, aynı yıl Andante dergisinin “Yılın En İyi Orkestrası” ödülünü aldı. Topluluk, 2014’te bir ilke imza atarak Londra’da gerçekleşen BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk oldu ve “Oriental Promise” adlı konseriyle müzik basınında çok olumlu eleştiriler aldı. Topluluk 2021’in Mart ayında ilk kez konuk şef olarak ağırladığı Carlo Tenan ile sanat yönetmeni ve sürekli şefi olarak yoluna devam etme kararı aldı.

İlk sezonu olan 2000–2001’den bu yana İstanbul’da sezon boyunca konser veren BİFO, İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Rusçuk (Bulgaristan) müzik festivallerine katıldı, Atina ve Brüksel’de özel konserler verdi. 2003–2018 yılları arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın sürekli orkestrası olan topluluk, İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserlerini gerçekleştirdi ve festivalin yıldız solistlerine eşlik etti. BİFO aynı zamanda İKSV, Borusan Sanat ve La Scala Tiyatrosu Akademisi’nin düzenlediği Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması’nın da orkestrası.

2009–2020 arasında Sascha Goetzel ile repertuvarı ve vizyonunda da yenilikler yaşayan BİFO, Avrupa’nın en iyi senfonik topluluklarından biri olma yönündeki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Etkinliklerini uluslararası platforma taşıma hedefi doğrultusunda gerçekleştirdiği ve Onyx etiketiyle 2010’da piyasaya çıkan CD’si Respighi, Hindemith, Schmitt yurtdışında büyük beğeniyle karşılandı. BİFO’nun Sascha Goetzel yönetimindeki ikinci CD’si Music from the Machine Age 2012’de; Rimsky-Korsakov, Balakirev, Erkin ve Ippolitov-Ivanov yapıtlarından oluşan üçüncü CD’si 2014’te; Turnage’in “Shadow Walker” adlı yapıtı ve Berlioz’un Fantastik Senfoni’sinden oluşan Turnage & Berlioz adlı dördüncü CD kaydı da 2018’de Onyx firmasından yayımlandı. BİFO’nun, dünyanın en büyük plak firmalarından Deutsche Grammophon’la ilk albüm çalışmasını yapan Ksenija Sidorova’ya eşlik ettiği CD, 2016’da müzikseverlerin beğenisine sunuldu; Deutsche Grammophon’la çalışmayı sürdüren topluluk, 2017’de Nemanja Radulović ile Çaykovski ve 2018’de aynı sanatçı ile Baïka adlı albümde verimli bir işbirliğine imza attı. BİFO, 2023 yılında tenor Daniel Behle’nin solistliğinde ve Thomas Rösner yönetiminde Prospero etiketiyle yayımlanan “Richard” isimli bir CD kaydına imza attı.

Borusan Quartet

Ödüllü Topluluk: Borusan Quartet

Esen Kıvrak keman
Nilay Sancar keman
Efdal Altun viyola
Nil Kocamangil viyolonsel

2005 yılında Prof. Gürer Aykal öncülüğünde kurulan topluluk Alban Berg Quartet, Julliard Quartet, Gürer Aykal, Joshua Epstein ve Maxim Vengerov gibi topluluk ve sanatçıların ustalık sınıfı çalışmalarına katıldı. Borusan Sanat’ın İsviçre’deki Maggini Vakfı ile yaptığı işbirliği sonucu özel enstrümanlarla müzik yapma olanağına sahip oldular.

İstanbul’daki Süreyya Operası’nda sürdürdükleri düzenli sezon konserlerinin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdikleri turnelerle de dikkat çeken Borusan Quartet, Rheingau, Schleswig-Holstein, Merano, Mozart, Napfilon, Bodensee, West Cork, Europalia, Mersin, Bodrum, İstanbul ve Ankara müzik festivallerine katıldı; Tonhalle (Zürih), Carnegie Hall (New York), Konzerthaus (Viyana), Concertgebouw (Amsterdam), Philharmonie de Paris (Paris), Le Corum (Montpellier), Schloss Elmau (Münih), L’arsenal (Metz), G. Verdi Hall (Milano) ve Musikverein (Viyana) gibi seçkin salonlarda konserler verdi.

2010 yılında ilki düzenlenen Andante dergisi Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Oda Müziği Topluluğu” ödülünün ve yine aynı yıl New York’taki Carnegie Hall’da finali gerçekleşen 2010 ICMEC Uluslararası Oda Müziği Topluluğu Yarışması’nda birinci olarak altın madalyanın sahibi oldular.

Büyük beğeni kazanan Saygun, Aykal, Erkin adlı CD’leri 2013 yılında Lila Müzik, İdil Biret’le birlikte kaydettikleri Schumann’ın Piyanolu Beşli’si de 2014 yılında Naxos’a bağlı IBA, Mozart & Verdi 2016’da Lila Müzik, yeni kayıtları Company de Onyx etiketiyle Eylül 2017’de yayımlandı. Borusan Quartet, Türkiyeli bestecilerin önemli bir yer aldığı, klasik dönemden modern döneme uzanan geniş bir repertuvara sahip.

Borusan Müzik Evi

Çağdaş ve alternatif müzikseverlerin buluşma noktası

Borusan Müzik Evi, Borusan Sanat’ın etkinliklerini daha geniş bir skalaya yaymak ve hem sanatçılar hem de sanatseverlere farklı bir deneyim sunmak amacıyla, 2010 yılında İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının merkezi olan Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi üzerinde bulunan binada etkinliklerine başladı. Açılışı İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olduğu yıla denk gelen mekân, ilk üç yılında yoğun bir programla yeni müzik, dünya müziği, caz ve disiplinlerarası performanslara odaklanarak kentin giderek hareketlenen sanat yaşamına katkıda bulundu.

Borusan Müzik Evi, özellikle yeni müzik alanında gerçekleştirdiği etkinlikleriyle Borusan Sanat’ın klasik müzik ve çağdaş formlarını destekleme ve yaygınlaştırma amacına büyük ölçüde katkıda bulundu.

Müzik ve performans etkinliklerinin yanı sıra Borusan Sanat’a bağlı bir program olan ArtCenter/İstanbul’un yıllık sergileri ve diğer küratöryel sergilere de ev sahipliği yaparak mekânına görsel sanatlarla ilgilenen seyirciyi de çeken Borusan Müzik Evi’nde gerçekleştirilen sergiler arasında Richard Castelli küratörlüğündeki “Madde-Işık I” ve “Madde-Işık II”, Susanne Egeran küratörlüğündeki “Kozmik Latte”, Marketta Haila’nın küratörlüğündeki “Tidelines”, Mercan Dede ve Carlito Dalceggio’nun “Revolution Revelation”, Seçkin Prim sergileri sayılabilir.

2014 Kasım’ında Borusan Sanat’ın merkezine dönüşen Borusan Müzik Evi, özellikle Kod Müzik’le işbirliği içinde gerçekleştirdiği Nova Muzak Series ve Berlin kökenli sanat kurumu RadialSystem V ile sürdürdüğü New Sounds of Berlin and Istanbul ve XJAZZ Istanbul etkinlikleriyle son yıllarda özgün projeler sunarak etkinliklerine devam ediyor.

Borusan Klasik

Sesleri ve renkleri hiç bitmeyen radyo!

Türkiye’nin internet üzerinden yayın yapan ilk ve tek klasik müzik radyosu Borusan Klasik yayın hayatına 2013'ün Ocak ayında başladı. Karnaval.com üzerinden yayın yapan Borusan Klasik’e, internette karnaval.com/borusanklasikdinle adresinden; mobil ortamda iPhone (App Store) ve Android (Google Play Store) cihazlara indirilebilecek “Karnaval” uygulamasından ulaşılabiliyor.

borusansanat.tv

Klasik müzik her yerde!

Sanatı, sanatçıyı ve müzikseverleri korumak adına, pandemi döneminde konserlerini bedelsiz erişime açan Borusan Sanat; bir adım daha atarak, 2020 yılında sanatın gelişimine destek ve ulaşılabilirliğine katkı amacıyla, Motiwe’nin Cloudtivi platformu üzerinden borusansanat.tv’yi hayata geçirdi. Radyodan yayınlanan sezon içerisindeki konserler, çevrimiçi platformda, video kayıt versiyonlarıyla periyodik olarak ve ücretsiz bir şekilde müzikseverlerin beğenisine sunuluyor. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve Borusan Quartet konserlerinin yanı sıra, Borusan Müzik Evi’ndeki seçili konserler de sezon içerisinde belirtilen tarihlerde, bu platformdan izleyiciye ulaşıyor. Konserler ile birlikte BİFO, Borusan Quartet ve Borusan Müzik Evi’nde, konser öncesi gerçekleştirilen sohbet ve röportajlar da bu platformda erişime açık oluyor.

Borusan Çocuk Korosu

Geleceğin genç yetenekleri: Borusan Çocuk Korosu

Çocuk korolarının, sanatçılar ve müzikseverlerin yetişmesinde çok büyük bir etkisi olduğu ve hatta pek çok tanınmış bestecinin geçmişinin çocuk korolarına dayandığı tarihsel bir gerçektir. Bu toplulukların bir toplumun sanat ortamını temelden etkileyen ve yaşama hoş bir süreklilik getiren önemli kuruluşlar olduğu temel felsefesi, Borusan Çocuk Korosu’nun hayata geçirilmesinde itici bir güç olmuştur.

2002 Kasım’ında koro şefi Gülsen Yavuzkal yönetiminde kurulan Borusan Çocuk Korosu, 9–14 yaş grubundaki korist çocuklardan oluşuyor. Ulusal bayramlar, çocuk festivalleri, özel etkinlik ve organizasyonlar kapsamında sayısız konser veren Borusan Çocuk Korosu, repertuvarında bulunan farklı kültürlerin çocuk ezgilerini özgün dillerinde çoksesli olarak seslendiriyor.

Her yıl değişik mekânlarda pek çok konser veren Borusan Çocuk Korosu, Finlandiya Pori-Palmgren Konservatuvarı Çocuk Korosu, Viyana Superar Çocuk Korosu, Güney Kore Gyeongju Çocuk Korosu, Koruncuk Vakfı Çocuk Korosu ve EMC (Uluslararası Müzik Konseyi) ile değişik projelere imza attı ve başarılı çalışmalarıyla uluslararası platformda övgüler aldı.

Ertuğ & Kocabıyık Yayınları

Kültürel mirasımızı tüm dünyaya sunuyoruz

Bugüne kadar yayımladığı birbirinden özel kitaplarla, sanat kitabı yayımcılığında prestijli isimlerinden biri olan Ertuğ & Kocabıyık Yayınları, dünyanın ortak kültür hazinelerini zengin bir içerik ve kusursuz bir görsellikle meraklılarıyla buluşturdu.

Tüm kitapların fotoğraflarına imzasını atan yüksek mimar-fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ’un görsel öyküsüne, dünyanın saygın akademisyenleri ve uzmanlarının kaleme aldığı zengin metinlerin eşlik ettiği kitaplar, baskısından cildine, kâğıdından mürekkebine, titizlikle ele alınmış, tüm ayrıntılarıyla sunduğu şaheserlere yakışan üstün kalitede...