Değerli İş Ortaklarımız, Çalışma Arkadaşlarımız ve Hissedarlarımız,
2020 yılına damgasını vuran COVID-19 salgını, profesyonel iş yapış biçimimizden günlük alışkanlıklarımıza kadar yaşamımızın her alanında önemli değişimlere neden oldu. Dünyanın güç merkezleri olan ABD, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği’nden gelen aşı ruhsatlandırma haberleri, salgının kitle bağışıklığını beklemeden dizginlenmesi açısından umut ışığı olurken, dijital dönüşüm sürecinin sağladığı olanaklar hem şirketlerin hem de bireylerin yaşam döngüsünün kesintisiz bir biçimde sürmesini sağladı.
salgın karşısında ulusal ekonomiler için genişlemeci maliye politikaları aşısı... salgının yarattığı tahribat karşısında dünya genelinde ulusal ekonomileri canlandırmaya yönelik genişlemeci ekonomi politikaları hayata geçerken, IMF göstergelerine göre, 2020 yılında küresel ekonomi dramatik bir düşüşle %3,5 oranında küçüldü. Gelişmiş ülkelerde başlayan kitlesel aşılama kampanyalarına karşın, salgının 2021 yılında da ekonomi üzerinde baskı oluşturacağı öngörülüyor.
ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat
Aday John Biden’ın galip gelmesiyle birlikte ABD’de onaylanan ekonomik teşvik paketinin ekonomik büyümeye güçlü bir destek olacağı ve küresel siyasette yeni bir dönemin açılacağına yönelik beklenti ağırlık kazandı. Çin ise salgını hızla kontrol altına alarak %2,3 oranında büyüme ile 2020 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olurken küresel ekonomi için de önemli bir itici güç olmaya devam ettiğini gösterdi.
salgının etkilerini hafifletmeye yönelik çevik hamleler...
COVID-19 salgınının sarsıcı etkisi karşısında 2020 yılının ilk yarısında %2,7 oranında küçülen Türkiye ekonomisi; kademeli normalleşme adımları ve destekleyici ekonomi politikaları ile beraber yılın ikinci yarısı itibarıyla yönünü toparlanmaya çevirdi. salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri karşısında kamu bankaları destekli uygun faizli kredi programlarından çalışanlara yönelik kısa çalışma ödeneği desteğine kadar geniş bir alanda kapsamlı bir programı hayata geçiren Hükümetimiz, ekonomik ve toplumsal çevikliğimizi artırdı. İhracattaki zayıflamanın bir sonucu olarak Türkiye ekonomisi 36,7 milyar ABD doları cari açık verirken, 2020 yıl sonu itibarıyla büyüme %1,8 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin salgın sonrası oluşacak yeni küresel üretim ve lojistik haritasında önemli bir merkez olma fırsatını değerlendirerek önümüzdeki yılda daha da iyi sonuçlara ulaşması mümkün olacaktır. Borusan Holding olarak bizim ise bu zorlu dönemde “çalışanlarımızı, paydaşlarımızı ve işimizi” koruma hedefi doğrultusunda başarılı bir sınav verdiğimizi düşünüyorum.
Profesyonel iş yaşamında yeni bir dönem: Dijital Göç
Hayatın her alanına hız ve verimlik sağlayan dijital dönüşüm süreci, 2020 yılındaki gelişmelerle birlikte “Dijital Göç” olarak adlandırılan yeni bir dönem başlattı. Bu yeni dönemde, profesyonel iş yaşamının yanı sıra tüketiciler de hızlı ve başarılı bir biçimde “dijital mecralara” göç ederek salgının yarattığı riskleri minimuma indirdi. Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti (IoT), Elektronik Ödeme Sistemleri, Blockchain gibi inovatif teknolojilerdeki gelişmelerin yanı sıra mobil teknolojilere erişimin yaygınlaşması küresel dijital ekonominin büyümesinin ve girişimcilik ekosisteminin yaygınlaşmasının önünü açtı. salgın koşullarından ortaya çıkan ihtiyaçlar her alanda yerli teknolojilere yönelik Ar-Ge yatırımlarının önemini bir kez daha ön plana çıkardı.
Türkiye’yi küresel pazarlarda temsil eden bir holding olmanın sorumluluğuyla uzun bir süreden bu yana dijitalleşme yatırımları gerçekleştiren Borusan Grubu, zorlu geçen 2020 yılına rağmen başarılı finansal ve operasyonel sonuçlara ulaştı. Gerçekleştirdiğimiz dijitalleşme yatırımları sayesinde odaklandığımız Distribütörlük, Çelik, Enerji ve Lojistik sektörlerindeki iş süreçlerimiz yüksek bir verimlilikle devam etti.
77 Yıllık Deneyimle Güçlenen Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız
Borusan Holding olarak sürdürülebilirlik yaklaşımımızı 77 yıllık deneyim ve uzmanlığımız ışığında şekillendiriyor ve tüm iş süreçlerimize köşe taşı olarak yerleştiriyoruz. Uzun vadeli hedeflerle ilerleyen bir holding olmanın sorumluluğuyla finansal ve operasyonel anlamda başarılı sonuçlara odaklanmanın yanı sıra Birleşmiş Milletler 2030 Hedefleri doğrultusunda toplumsal ve çevresel yatırımlarımıza devam ediyoruz.< Bu kapsamda, 2020 faaliyet döneminde de önemli kurumsal sosyal sorumluluk projelerine imza atmanın yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele başta olmak üzere doğanın gelecek kuşaklara aktarılması konusunda aktif taraf olduğumuzu tüm paydaşlarımızın dikkatine sunmak isterim. Bu vesileyle önümüzde dönemde de finansal ve operasyonel başarılarımızı Türk toplumunun çağdaş uygarlık seviyesine erişmesine katkı sağlayacak toplumsal yatırımlarla ve referans gösterilecek çevresel etki değerlendirme çalışmalarıyla yürütme kararlılığında olacağız. Bir değer zinciri olarak gördüğümüz faaliyetlerimiz aracılığıyla her alanda sürdürülebilir değerler yaratacağız.
200 Sene Sonra da Var Olacağız...
Borusan Holding olarak ülkemizin parlak geleceğine inanıyor ve tüm yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. “200 sene sonra da var olma” hedefi doğrultusunda sağlam adımlar attığımız 2020 faaliyet dönemindeki çalışmalarımıza destek olan hissedarlarımıza, çalışanlarımıza ve müşterilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Başarılarımızın kararlılıkla sürmesi dileğiyle,
Saygılarımla,
AHMET KOCABIYIK
Yönetim Kurulu Başkanı
Borusan Holding
Borusan Holding olarak toplam aktiflerimizi 2020 yıl sonu itibarıyla 29,6 milyar TL'ye yükseltmeyi başardık.
Net satışlarımız 2020 yıl sonu itibarıyla %15 artışla 26,1 milyar TL olarak gerçekleşmişti