Sürdürülebilirliğe doğrudan katkı

Rüzgar enerjisi alanında liderliği amaçlayan Borusan EnBW Enerji, Türkiye’nin ve dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan katkıda bulunmayı temel bir öncelik haline getirmiştir.

Borusan EnBW Enerji, tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü ve portföyü ile Türkiye’nin ve dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan katkı sağlayan ve rüzgâr enerjisi alanında lider üretim şirketlerinden biridir.

2020 yılında 2 Dev RES Yatırımı Hayata Geçti
Borusan EnBW Enerji, 2020 faaliyet döneminde Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına büyük bir katkı sağlayacak iki büyük rüzgar yatırımını devreye almak için çalışmalarına hız vermiştir. Şirket'in Kıyıköy RES kapasite artışı ve Saros RES yatırımları, zorlu COVID-19 koşulları altında tüm tedbirler alınarak, şantiye çalışmalarına ara verilmeden devam etmiştir. Söz konusu iki yatırımda da 2020 yılında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Stratejik Konumlandırma
Rüzgâr enerjisi alanında liderliği amaçlayan Borusan EnBW Enerji, Türkiye’nin ve dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan katkıda bulunmayı temel bir öncelik haline getirmiştir. Şirket aşağıdaki rekabet avantajlarına sahiptir:

• Tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu güç ve portföy,
• İleri seviye proje yönetimi ve mühendislik uzmanlığıyla katma değer sağlayan profesyonel yatırım yönetimi,
• Uzman işletme ve bakım ekipleriyle yönetilen yüksek emreamadelik ve kapasite faktörüyle çalışan verimli tesisler,
• Rüzgâr, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çeşitlendirilmiş portföy zenginliği ve risk yönetimi,
• Gold Standard Karbon ve I-REC Yeşil Enerji Sertifikaları ile müşterilerin yeşil elektrik tedarik etmelerine yönelik ürün portföyü,
• Yenilenebilir enerji alanında mevcut iş modellerinde sürekli iyileştirme ve yeni iş modelleri ile gelişim vizyonu, dijital dönüşüm odağı.

2020 İş Sonuçları
• Borusan EnBW Enerji, 2020 yılında RES’lerden 1,35 TWh, HES’lerden 0,112 TWh ve GES’lerden 0,015 TWh üretmiştir. Bu üretim 0,783 milyon ton CO₂ azaltımına karşılık gelmektedir.
• 2020 yılında iki büyük yatırım olan Kıyıköy RES Kapasite Artışı ve Saros RES Projeleri ticari üretime geçmeye başlamıştır.
• 20 adet türbinden oluşan "Kıyıköy RES Kapasite Artışı Projesi"nde 20 türbinin montajı tamamlanırken, 18 türbinin Bakanlık Geçici Kabulü yapılarak ticari üretime geçilmiştir.
• 27 adet türbinden oluşan "Saros RES Projesi"nde ise 12 türbin ticari üretime geçmiştir.
• Borusan EnBW Enerji, yeni girişimlerle aktif olarak iş birliği yapmaya başlamıştır. Şirket, 2020 yılı boyunca farklı odak alanlarında çözüm geliştiren teknoloji girişimleriyle iş birliği olanaklarını değerlendirmek için bir araya gelmek amacıyla Girişimcilik Programı’nı Workinlot ile birlikte yürütmüştür.
• Borusan EnBW Enerji’nin toplam kurulu gücü 635 MW düzeyindedir.
• Borusan EnBW Enerji’nin rüzgar kurulu gücü kapasitesi, Türkiye’nin rüzgar kurulu gücü kapasitesinin %6,5'ini teşkil etmektedir. Borusan EnBW Enerji’nin rüzgar üretimindeki payı, 2020 faaliyet döneminde 1,35 TWh ile %5,5 düzeyinde olmuştur. Borusan EnBW Enerji’nin toplam kurulu gücü, Türkiye’nin kurulu kapasitesinin %0,6’sına, 2020 üretimi de Türkiye’deki toplam üretimin %0,5’ine karşılık gelmektedir.


Borusan EnBW Enerji’de Ar-Ge ve Dijitalleşme Adımları
Borusan EnBW Enerji, 2020 faaliyet döneminde beklenmedik COVID-19 salgını süreci nedeniyle özellikle uzaktan çalışmayı destekleyecek projelere ağırlık vermiştir. BPM (Business Process Management) ve ECM (Enterprise Content Management) alanlarındaki projeler odağı oluşturmuştur.

Ar-Ge çalışmaları türbin verimliliklerini artırmak odağıyla devam etmektedir. Mevcut süreçlerin sayısallaşması devam ederken, dijital teknolojilerin yardımıyla iç ve dış müşteriyi hedef alan yeni ürün ve hizmetler de devreye alınmaya başlamıştır. Yapay zeka teknolojisi ile rüzgar üretim tahmini iyileştirilmekte, kestirimci bakım sistemi projesi devam etmektedir.

Dünyanın Sürdürülebilirliğine Doğrudan ve Dolaylı Katkı

Borusan EnBW Enerji’nin sürdürülebilirliğe temel yaklaşımı, faaliyetlerinde dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlamaktır. 12 enerji santralinde yeşil enerji üretilmekte ve dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan katkıda bulunulmaktadır. Borusan EnBW Enerji'nin yenilenebilir enerji tesisleri, temiz enerji üretimleriyle önemli miktarda sera gazı emisyonuna sebep olan fosil yakıt tesislerini ikame ederken, 2020 yılında toplam 783.000 ton karbon salımı önlenmiştir.

Borusan EnBW Enerji, faaliyetlerinin sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesine yönelik tüm önlemleri almaktadır.

Tesislerin yapım aşamasında doğal ve sosyal çevreyle uyum içerisinde uluslararası kriterlere uygun olarak Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Süreci yürütülmektedir. Borusan EnBW Enerji, tüm faaliyetlerinde çevresel ayak izini azaltmayı hedeflemektedir.

Borusan EnBW Enerji’nden Yenilikçi İK Stratejisi ve Uygulamaları
Borusan EnBW Enerji İnsan Kaynakları Birimi, 2020 faaliyet döneminde ağırlıklı olarak COVID-19 ile mücadeleye ağırlık vermiştir. Dünyada görülen vakalara paralel olarak Ocak 2020 tarihi itibarıyla başlatılan iletişim çalışmaları ve hijyen önlemleri, Mart ayında ülkemizde ilk vakanın görülmesiyle hız kazanmıştır.

Organizasyon yapısı bünyesindeki çalışma düzeni COVID-19 koşullarına göre düzenlenmiş, ilgili tüm birimlerin katılımıyla Kriz Ekibi oluşturulmuş, alınan önlemler ve oluşturulan vaka algoritmaları çerçevesinde süreç etkin bir şekilde yönetilmiştir.
Çalışanların katılım gösterdiği komite çalışmaları ve anket uygulamaları ile bu döneme özel tespit edilen fiziksel ve psikolojik gereksinimler İK, İdari İşler, BEE Akademi, SEÇ (Sağlık Emniyet ve Çevre) ve Kurumsal İletişim ekiplerinin birlikte aldığı birçok aksiyon ile hayata geçirilmiştir.

Çalışan sağlığının korunması ve iş sürekliliğinin sağlanması için hazırlanan Ergonomi Kiti, Hijyen Kiti, COVID-19 Geçmiş Olsun Paketleri evlerine gönderilmiştir. Tüm şirketin katılımıyla yapılan haftalık düzenli paylaşım toplantılarıyla çalışanlar Şirket gelişmeleri hakkında düzenli bilgilendirilmiştir. Öğle Yemeği Molası ve Toplantısız Telefon Görüşmesiz Çarşamba Öğleden Sonra Hatırlatmaları, çalışanların dijital ortamda da sosyalleşebilmelerine fırsat veren MS Teams Kanalları ile Paylaşım Platformunun oluşturulması gibi uygulamalarla iş sürekliliği sağlanarak 2020 yılı tamamlanmıştır. Süreç yönetimi yeni gelişmeler ışığında yakından takip edilerek Hibrit Çalışma Modeli çalışmaları devam etmiştir.

Grup İK stratejisine paralel olarak, tüm İK süreçlerinde, şirket dinamikleri göz önünde bulundurularak, çalışan-yönetici iletişimleri gerçekleştirilmiş, uygulamalar hayata geçirilmiştir. Etkin performans yönetimi için kritik hedeflerin sahipliği ve aksiyon planlarının netleşmesi için Şubat ve Mart aylarında Sahiplenme Çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Hedef Konseyi ile hedeflerin yukarıdan aşağıya yayılımının sağlanmasına yönelik şirket dinamikleri analiz edilerek aksiyon planı çalışılmış, hedeflerin Şirket içerisinde şeffaf paylaşımı sağlanmıştır. Yenilenen kariyer yönetimi sürecinin iletişim çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Operasyonel Enerji Santralleri
Operasyon süreçleri anlamında çok düşük seviyede atık oluşurken alınan tedbirler sonucu su kullanımı ve enerji tüketimi de düşük seyretmiştir.

Alınan önlemler şu şekildedir:

• Yağmur suyu toplanarak sulamada kullanılmıştır.
• Peyzaj için çok düşük su tüketimine sahip bitkiler seçilmiştir.
• Sızıntıların tespit edilmesi için tüm sahalarda su tüketimi izlenmiştir.
• Aşırı su tüketimini en aza indirmek için musluk havalandırıcılar ve sensörler kullanılmıştır.
• Atıklar çevre kurallarına ve yönetmeliklerine göre ayrılmış ve bertaraf edilmiştir.
• Tesislerin yatırım döneminde başlatılan, uluslararası finansal kuruluşların biyoçeşitlilik, her tür atık, su ve atık yönetimi de dahil olmak üzere doğal ve sosyal çevrenin korunmasına ilişkin kurallarına uymaktadır.

2020 yılında Borusan EnBW Enerji SEÇ Uygulamaları
SEÇ Hedefleri reaktif ve proaktif olmak üzere tüm şirkette aşağıdaki başlıklar altında takip edilmiştir.

• Reaktif SEÇ Hedefi- LTIF (Lost Time Incident Frequency) < 1,53
• Proaktif aksiyonları destekleyerek ve odaklanarak 2019’da 1,53 olan LTIF skorunu düşürmek.
• Proaktif SEÇ Hedefi – CIP (SEÇ Kültürünü Geliştirme Programı) sonucu> 62 Proaktif

Liderlik ve Sahiplenme

SEÇ Hedef Kataloğu
SEÇ Hedef kataloğunun kullanımı ile proaktif davranışları geliştirmek. 35 farklı aksiyon önerisinden çalışanların istediği SEÇ aktivitelerini gerçekleştirerek pozitif SEÇ Kültürünü yaymasını ve SEÇ farkındalığını yüksek tutarak kazaların önlenmesini sağlamak.

SEÇ'te Devamlı Gelişim
SEÇ Koçluğu ile tüm ekiplerin teknik ve yönetsel SEÇ bilgilerini geliştirerek, organizasyonun SEÇ yetkinliğinin devamlı gelişimini sağlamak amaçlanmıştır.

Bakım ekibi ile başlatılan pilot çalışma sene içerisinde hem kazaların ve olayların önlenmesini sağlamış hem de Bakım ekibi SEÇ yetkinliğini geliştirmiştir. Devamında genele yayılan çalışmada merkez ofis çalışanları dahil tüm ekipler için yetkinlik setleri oluşturulmaya başlanmıştır.

İşletme ve Bakım Faaliyetleri
Şirket finansal sağlığının korunmasına yönelik, yıllık bazda operasyonel maliyetler yakından takip edilmektedir. Tesislerin bakım ve işletmesinin dijital yetkinlikler ile daha verimli hale getirilmesi çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.

2020 Rakamları
1,5 TWh

2020 yılı boyunca toplam 1,5 TWh enerji üretimi gerçekleştirilmiştir.

131 MW

2020 yılında Borusan EnBW Enerji tarafından devreye alınan kurulu güç miktarı 131 MW'dır.

600 bin hane

Borusan EnBW Enerji, yıllılk 600 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamıştır.

783 bin ton CO2

Yenilenebilir enerji ile yapılan üretim sebebiyle yıllık 783 bin ton CO2 salımı engellenmiştir.


%6,5

Borusan EnBW Enerji’nin rüzgar kurulu gücü kapasitesi, Türkiye’nin rüzgar kurulu gücü kapasitesinin %6,5’ini teşkil etmektedir.

Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Süreci

Tesislerin yapım aşamasında doğal ve sosyal çevreyle uyum içerisinde uluslararası kriterlere uygun olarak Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Süreci yürütülmektedir.


Çalışanların katılım gösterdiği komite çalışmaları ve anket uygulamaları ile bu döneme özel tespit edilen fiziksel ve psikolojik gereksinimler İK, İdari İşler, BEE Akademi, SEÇ (Sağlık Emniyet ve Çevre) ve Kurumsal İletişim ekiplerinin birlikte aldığı birçok aksiyon ile hayata geçirilmiştir.
Borusan EnBW Enerji, tüm yatırım projelerinde uluslararası finansal kuruluşların doğal ve sosyal çevrenin korunmasına ilişkin kurallarına uymaktadır.
Çalışan-yönetici iletişimleri

Tüm İK süreçlerinde, Borusan EnBW Enerji dinamikleri göz önünde bulundurularak, çalışan-yönetici iletişimleri gerçekleştirilmiş, uygulamalar hayata geçirilmiştir.

Su tüketiminde azalış

Aşırı su tüketimini en aza indirmek için musluk havalandırıcılar ve sensörler kullanılmıştır.


Borusan EnBW Enerji, dünya enerji piyasalarındaki yeni değişikliklere bağlı olarak Türkiye’deki olası pazar gelişmelerini araştırmakta ve rüzgâr ve güneş enerji santrallerinin bir arada olduğu hibrit tesisler, depolama teknolojileri ve diğer yeşil enerji iş modellerine yönelik fırsatlar değerlendirilmektedir.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri
Borusan EnBW Enerji başta iki önemli yatırım projesi olmak üzere tüm tesislerinde yerel halkın ortak kullanım alanlarının iyileştirilmesine yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmiştir.
COVID-19 salgını sürecinde tesis ve şantiyelerin yakınında bulunan hastaneler ve kamu kuruluşlarıyla yakın temasta bulunarak toplumsal fayda sağlamaya yönelik olarak projeler gerçekleştirilmiş, sağlık ekipman desteği sağlanmıştır.

Borusan EnBW Enerji 2020 SEÇ Eğitimleri

• Temel İSG Eğitimleri - Tüm lokasyonlarda
• BEE SEÇ Hedef Kataloğu Eğitimi
• İşletmelerde İş İzin Sistemi
• COVID-19 Sağlık Tedbirleri Eğitimi
• salgın Farkındalık Eğitimleri
• Çevresel Farkındalık ve Atık Yönetimi Eğitimi
• Çevre Yönetim Sistemi Bilgilendirme
• Alt yüklenici Çalışmalarında BEE SEÇ Gereklilikleri
• AKUT Deprem Bilinçlendirme Eğitimi
• Otomatik External Defibrilatör Eğitimi
• İlk yardım Yenileme Eğitimi
• ISO 45001 İç Tetkikçi Eğitimi
• Online İç Tetkik Eğitimi
• SEÇ Hukuku Eğitimi
• salgın Döneminde Beslenme
• Online Ev Ergonomisi Eğitimi
• COVID-19 Tedbirleri Eğitimi

Geleceğe Bakış
• Rüzgâr ve güneş enerji santrallerinin bir arada olduğu hibrit tesisler, depolama teknolojileri ve diğer yeşil enerji iş modellerine yönelik gelişmeler yakından takip edilmektedir. Yeşil Enerji Tedarik Anlaşmalarıyla uzun dönemli iş birliği fırsatları değerlendirilmektedir.
• İşletme ve bakım yetkinliklerini geliştirmeye devam edecektir.
• Borusan EnBW Enerji, bir yandan digitizasyon ile mevcut süreçlerini sayısallaştırarak online platformlar aracılığıyla iyileştirirken, müşterilerinin değer önergelerine sunduğu hizmetler anlamında da dijitalizasyon çalışmalarına ağırlık vermektedir.

%91 rüzgâr santrali payı

Kurulu kapasitenin %91'ini 576 MW ile rüzgâr santralleri oluşturmaktadır.

Borusan EnBW Enerji, dünya enerji piyasalarındaki yeni değişikliklere bağlı olarak Türkiye’deki olası pazar gelişmelerini araştırmakta ve rüzgâr ve güneş enerji santrallerinin bir arada olduğu hibrit tesisler, depolama teknolojileri ve diğer yeşil enerji iş modellerine yönelik fırsatlar değerlendirilmektedir.

ENİS AMASYALI
Genel Müdür
Borusan EnBW Enerji


ŞİRKET PROFİLİ

Borusan EnBW Enerji

Operasyonel Bilgiler
• Kurulu Güç: 635 MWm
• Üretim: 1.478 GWh
• Yıllık Aydınlatılan Hane Sayısı: 650.000
• Yıllık Önlenen CO₂ miktarı: 783.000 ton

Kurumsal Bilgiler

Faaliyet Alanı
• Yenilenebilir enerji üretimi, satışı ve ticareti

Ürünler ve Hizmetler
• Elektrik enerjisi üretimi ve satışı
• Karbon Kredisi ve I-REC kredileri

İmalat Kapasitesi
• 635 MW kurulu güç/1.478 GWh (2020 üretimi)

Hizmet Verilen Sektörler
• Tüm elektrik son kullanıcıları
• Karbon ve Yenilenebilir Enerji Sertfikası kullanıcıları

İş Ortağımız
• EnBW AG

Hizmet Noktaları
• İstanbul Merkez Ofis
• Ankara Ofisi
• Bandırma Rüzgâr Enerji Santrali
• Yedigöl Aksu Hidroelektrik Enerji Santrali
• Balabanlı Rüzgâr Enerji Santrali
• Koru Rüzgâr Enerji Santrali
• Mut Rüzgâr Enerji Santrali
• Harmanlık Rüzgâr Enerji Santrali
• Fuat Rüzgâr Enerji Santrali
• Dayıcık Güneş Enerji Santrali
• Pamuklu Güneş Enerji Santrali
• Kartaldağı Rüzgâr Enerji Santrali
• Kıyıköy Rüzgâr Enerji Santrali
• Saros Rüzgar Enerji Santrali