Borusan Holding, tüm faaliyetlerini profesyonel kurumsal yönetimin şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verebilirlik prensipleri çerçevesinde yürütmektedir.
Borusan Holding, Grup şirketlerinin uzun vadeli stratejilerini beş yıllık perspektifte ve kâr büyümesi, stratejik pazar pozisyonlaması, yeni ürün ve hizmetler ve iş mükemmeliyeti olmak üzere dört ana temada yönetmektedir.

Borusan Grubu’nun kurumsal merkezi Borusan Holding’dir. Borusan Grubu’nun stratejik yönlendirilmesi kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalarda Grup, hissedar beklentileri ile şirketler arasında bir köprü oluşturarak, bu çalışmaların sistematik ve hassas bir şekilde yürütülmesine destek olmaktadır. Borusan Holding Grup şirketlerine fikir veren, sorgulayan, yönlendiren ve denetleyen, ancak doğrudan operasyonel faaliyetlerde bulunmayan bir yapıya sahiptir. Fikir ve önerilerin şirketler tarafından benimsenmesi halinde, Holding bunların uygulanması için iş birliği sağlayarak desteklemektedir.

Şirket Genel Müdürlerinin bağlı oldukları murahhas üyelerden oluşan Holding Yönlendirme Kurulu, bir üst düzey yönetici platformudur. Kurul, Grubun stratejisini belirlemeyi; operasyon şirketleri uygulamaları gerçekleştirmeyi ve kılavuzluk sunmayı amaçlamaktadır.

77 yıllık köklü geçmişi ile güçlü bir sanayi grubu olan Borusan, faaliyet gösterdiği çelik, makina ve güç sistemleri, otomotiv, lojistik ve enerji sektörlerinde öncülüğünü sürdürmektedir. Borusan, yaklaşık 11.000 çalışanıyla, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa olmak üzere üç kıtada 12 ülkeyi kapsayan geniş bir coğrafi alanda faaliyetlerine devam etmektedir. Borusan’ın köklü değerleri ve kurum kültürü ile güçlendirilmiş Grup şirketleri, her biri sektöründe lider uluslararası ortaklarıyla üretim, hizmet ve sanayi alanında katma değer yaratmaktadır. Gücünü Borusan’ın köklü değerleri ve sağlam kurumsal kültüründen alan Borusan Grubu şirketleri, tüm müşterilerine, çalışanlarına, iş paydaşlarına, topluma, çevreye ve ülkelerine, ekonomik katma değerin yanı sıra, işte avantaj, hayatta kalite ve kolaylık sağlayarak faydalı olmak amacıyla yürütmektedir. Borusan Holding, şirketlere ve paydaşlara değer yaratan ve Borusan kültürünün korunmasını sağlayan konularda kuralları belirleyerek, rehberlik yapmanın yanı sıra denetleme faaliyetleri yürütmektedir.

Borusan Holding, şirketlere sunduğu stratejik liderlik, hizmetler ve yürüttüğü denetim faaliyetleriyle hissedara yaratılan değerin artırılması için faaliyet göstermektedir.

Borusan Holding, tüm faaliyetlerini profesyonel kurumsal yönetimin şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verebilirlik prensipleri çerçevesinde yürütmektedir. Tüm iç ve dış paydaşlarıyla iletişimini etkin ve şeffaf bir temele dayandıran Holding, önceliklerini paydaşlarının beklentilerini göz önünde bulundurarak belirlemektedir.

Borusan Holding, Grup şirketlerinin uzun vadeli stratejilerini beş yıllık perspektifte ve kâr büyümesi, stratejik pazar pozisyonlaması, yeni ürün ve hizmetler ve iş mükemmeliyeti olmak üzere dört ana temada yönetmektedir.

Holding’in 2024 vizyonu olarak belirlediği “büyüyen, yüksek kârlı, bulunduğu pazarları domine eden ve yenilikçi şirketlerden oluşan, en iyi yeteneklerin yükselebileceği bir kültüre sahip, başarılı ve sorumlu bir Borusan” olma yaklaşımıyla atılan her adımda sürdürülebilir katma değer yaratılması amaçlanmaktadır.

Strateji ve Kurumsal Yönetişim
Borusan Grubu Şirketleri, Borusan Holding ve ana şirketlere azınlık paylarla iştirak eden bir portföy şirketi olan Borusan Yatırım ile Kurumsal Merkez çatısı altında, etkin iletişim ve denetim mekanizmaları temelinde yönetilmektedir.

Borusan Grubu’nun üst düzey karar alma organı olan Borusan Holding Yönetim Kurulu, hissedar ve paydaşlara karşı Grup faaliyetlerinin genel sorumluluğunu üstlenerek, bu doğrultuda hedef ve stratejiler belirlemektedir. Yönetici ve yönetici olmayan katılımcılar ile toplam 5 üyeden oluşan Kurul’da bağımsız üye bulunmamaktadır.

Şirket Genel Müdürlerinin bağlı oldukları murahhas üyelerden oluşan Holding Yönlendirme Kurulu Grubun üst yönetim platformu olarak görev almaktadır. Kurul, Grup şirketlerinin stratejilerinin belirlenmesinden ve uygulamaların kontrolünden sorumludur. Borusan Grubu’nun halka açık şirketi olan Borusan Mannesmann’ın kurumsal yönetim yapısında ise Yönetim Kurulu karar ve hedeflerinin yerine getirilmesine destek olan Denetim Komitesi, Riskin Erken Saptanması Komitesi ve Kurumsal Yönetim Komitesi olmak üzere üç komite bulunmaktadır. Kurumsal Yönetim Komitesi, aynı zamanda aday gösterme ve ücret komitelerinin görevlerini yürütmektedir.

İş Etiği ve Uyum
Borusan Grubu’nun paydaşlarıyla ilişkilerinin temelini, dürüstlük, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine dayalı iş etiği yaklaşımı oluşturmaktadır.

Bu doğrultuda, Borusan Grubu Etik Kurulu tarafından insan hakları, çevre, kamuya yönelik faaliyetler gibi başlıklarda ele alınarak oluşturulan ve kurumsal internet sayfasında yer alan Turuncu Rehber'e uyma ve uyulması konusunda yönlendirici olma sorumluluğunu tüm çalışanlar üstlenmektedir.

Bu sorumluluğun bir parçası olarak etik kurallara ve çalışma ilkelerine uyum konusundaki tüm bilgilendirmelerin iletildiği, 7/24 erişilebilir olan Borusan Grubu Etik Destek Hattı (Turuncu Etik) bulunmaktadır.

Bu hatta ulaşan bildirimlerin inceleme ve soruşturma çalışmaları Borusan Holding Denetim Direktörlüğü Suistimal İnceleme ve Önleme Ekibi tarafından yürütülmektedir.

Borusan Grubu’nun tüm yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerinde uyulacak etik ilkelerin belirlenmesi, bu ilkelere uyulmasının sağlanması ve aykırı uygulamaların değerlendirilmesi Borusan Holding Etik Kurulu tarafından gerçekleştirilmektedir.

Borusan Holding, Borusan Yatırım, Borusan Sigorta ve Borusan Mannesmann, Türkiye’de iş etiği bilincinin artırılması amacıyla kurulan Etik ve İtibar Derneği (TEİD)'nin kurumsal üyeleri arasında yer almaktadır. Ayrıca, Borusan Holding Denetim Ekibi çalışanları, iş etiği ve ahlakı ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmek ve işleyişini uluslararası standartlarda gerçekleştirebilmek adına Uluslararası İç Denetim Enstitüsü (Institute of Internal Auditors) ve Türkiye temsilcisi olan Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) üyesidir.

Borusan Holding Yönetim Kurulu Yapısı
%40 Kadın üyeler
Borusan Grubu’nda çıkar çatışmalarını önlemek, paydaşlarla ilişkileri profesyonel bir şekilde yönetmek ve kanun dışı davranışların önüne geçmek kurum kültürünü oluşturan değerlerdendir.
Borusan, Türkiye’de ve faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde, kurumsal olarak herhangi bir siyasi düşünceyi benimsememe ve siyasi kurum ve kişilere maddi veya ayni, doğrudan ya da dolaylı destek vermeme prensibine sahiptir.
Borusan Grubu şirketlerinin iş birliği içerisinde bulunduğu tüm taşeron ve tedarikçilerde de iş etiği kuralları gözetilmektedir.

Borusan Grubu şirketlerinin iş birliği içerisinde bulunduğu tüm taşeron ve tedarikçilerde de iş etiği kuralları gözetilmektedir. Bu kapsamda, Borusan Grubu Tedarikçi Çalışma Koşulları Protokolü iş birliği yapılacak taşeron ve tedarikçilere imzalatılmak üzere sunularak, yasaları ihlal ettiği belirlenen, iş etiğine uygun davranmayan müşteri ve tedarikçilerle hiçbir şekilde iş birliği gerçekleştirilmemektedir.

Risk Yönetimi
İç Denetim Departmanı, Grup şirketlerinin süreçlerini denetleyerek, risk ve fırsat alanlarını tespit etmenin yanı sıra şirketlere bu konularda gelişim önerileri sunmaktadır.

İç Denetim Departmanı gerçekleştirdiği denetimlerde, süreçteki risk ve fırsat alanlarına odaklanmanın yanı sıra; etik kurallara uyum, çalışan hakları, iş sağlığı ve güvenliği gibi sosyal konular ile çevresel konuları da ele almaktadır.

Holding İç Denetim Departmanı’nın 2018 yılında Grup şirketlerinde gerçekleştirdiği denetimlerin %41’ini sosyal ve çevresel denetimler oluşturmuştur.

Borusan Holding, risk yönetimi çatısı altında Holding genel faaliyet risklerinin yönetimine ek olarak, proje bazlı çalışmalarla yönetilen Borusan Grubu şirketlerinin sigortalanabilir risklerinin yönetimi de bulunmaktadır. Bu riskler, değişen ve gelişen iş dinamikleri ve ihtiyaçlara göre, amaca yönelik gelişmiş risk analizi ve yöntemleri kullanılarak, içerik ve maliyet optimizasyonu yaratmak önceliğiyle, yüksek standartlarda, etkin ve güvenli ortak bir platformda yönetilmektedir.

Borusan Grubu şirketlerinin tesislerinde meydana gelebilecek olası hasarlar, Risk Değerlendirmesi/ Scorecard, Tavsiyeler, Uygulama ve Tavsiye Takibi aşamalarından oluşan risk mühendisliği uygulamalarıyla belirlenerek yönetilmektedir.

Borusan Grubu'nda Risk Yönetimi ve İç Kontrol süreçleri, tüm grup çalışanları tarafından benimsenmektedir. Bu süreçlerin yürütülmesi sorumluluğu şirketlerin Üst Yönetimi tarafından üstlenilirken, gözetimi sorumluluğu ise şirketlerin Yönetim Kurulları tarafından sağlanmaktadır. Borusan Holding Denetim Departmanı da ilgili süreçlere yönelik bağımsız güvence vermektedir.

Yolsuzluk ve Rekabete Aykırı Davranışla Mücadele
Borusan Grubu’nda çıkar çatışmalarını önlemek, paydaşlarla ilişkileri profesyonel bir şekilde yönetmek ve kanun dışı davranışların önüne geçmek kurum kültürünü oluşturan değerlerdendir.

Borusan Grubu’nda, tüm paydaşlar ile olan ilişkiler Turuncu Rehber'de açık bir şekilde tanımlamanın yanı sıra paydaşlarla iletişim yöntemleri bu kurallar çerçevesinde yürütülmektedir. Bu kapsamda, hediye ve temsil ağırlama, bağış ve yardım ödemeleri, kamu ihaleleri ve çıkar çatışması gibi risk yönetimi yoluyla belirlenmiş yolsuzlukla ilgili riskler gözetilerek, bu davranışların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Grup şirketleri rüşvet, yolsuzluk, görevi kötüye kullanma gibi etik dışı davranışlardan özenle kaçınırken bu tür suçların ortadan kaldırılması konusundaki uluslararası çabaları desteklemekte, rekabet hukuku ve etik kurallar çerçevesinde faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

Grup şirketlerinde işe alım süreci tamamlanan tüm yeni ofis çalışanlarına etik ve bunun bir parçası olan yolsuzlukla ilişkili risklere yönelik eğitimler verilmektedir.

Borusan, Türkiye’de ve faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde, kurumsal olarak herhangi bir siyasi düşünceyi benimsememe ve siyasi kurum ve kişilere maddi veya ayni, doğrudan ya da dolaylı destek vermeme prensibine sahiptir. Kamu otoriteleri ile şeffaf iletişim kurar, adil rekabet yasaları ile uyumlu hareket etmektedir. Aynı etik, şeffaf ve adil yaklaşımı, rakipleriyle ilişkilerinde de sürdüren Borusan, rekabete aykırı her türlü davranıştan kaçınmaktadır. Belirlenen gizlilik kurallarını gözeterek tekelleşme ve tröstleşme kapsamına girebilecek her türlü eyleme karşı kararlı bir tavır sergilenmektedir. Rekabete aykırı davranışların önlenmesi ile ilgili Borusan Grubu şirketlerinde politika, prosedür oluşturularak çalışanlara bu konuya yönelik online eğitimler verilmekte ve yerinde denetim ve incelemeler yapılmaktadır.

Raporlama döneminde rekabete aykırı davranış, tekelcilik ve tröstleşme vakasına rastlanmamış, kurum aleyhine dava açılmamıştır. Süregelen davalara ilişkin gelişmeler gerektiğinde özel durum açıklamaları ile kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Borusan Holding, Borusan Yatırım, Borusan Sigorta ve Borusan Mannesmann, Türkiye’de iş etiği bilincinin artırılması amacıyla kurulan Etik ve İtibar Derneği (TEİD)’nin kurumsal üyeleri arasında yer almaktadır.