“Borusan Eşittir Platformu”
Borusan’da toplumsal cinsiyet eşitliğinin hem kurumsal hem de bireysel düzeyde benimsenmesi ve içselleştirilmesi gerektiği inancıyla 2015 yılında “Borusan Eşittir - Toplumsal Eşitlik Platformu” kurulmuştur. Platform, insan kaynakları politikasından iletişime ve farkındalığa kadar geniş bir yelpazede sonuçlar elde etmeyi hedeflemektedir.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri
Borusan Eşittir Platformu’nun Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) iş birliği ile gerçekleştirdiği toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleriyle Borusanlıların ve ailelerinin kadın-erkek rolleri ve eşitlik konularında bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. 2019- 2020 döneminde gerçekleştirilen sınıf içi ve online seminerlerle yaklaşık 750 kişiye ulaşılmıştır. Borusan Mannesmann ise AÇEV ile fabrika çalışanlarına yönelik olarak hayata geçirdiği "Önce Babayım Programı" ile ilgili babalık konusunda çalışanlarında farkındalık sağlamıştır.
Cinsiyet Gözlüğü Borusan Holding; iletişim, işe alım, terfi, performans veya ücretlendirme gibi her politika ve şirket aksiyonunun toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden yeni bir bakışla ele alınması gerektiğine inanmaktadır. Bu kapsamda, Holding, öncelikle zihinsel ve kültürel dönüşümün gerçekleştirilmesini ardından somut adımlar atılması gerektiğine inanmaktadır. Holding’in Cinsiyet Gözlüğü bu aşamada devreye giren bir rehber konumundadır.
Analiz ederken, planlama yaparken ve karar alırken atılan her adımı toplumsal cinsiyet eşitliği çıkarımları açısından değerlendirmek ve Holding’in bakış açısının derinden sorgulanması anlamına gelmektedir. Cinsiyet Gözlüğü dokümanı içerisinde tüm çalışanlar için oluşturulan kontrol listeleri bir reçete niteliği taşımaktadır. Tüm Genel Müdürler için hazırlanan “Borusan Eşittir Taahhüdü” ise konunun Üst Yönetim tarafından kararlılıkla sahiplenildiğinin göstergesidir.
Cinsiyet Gözlüğü Dokümanları Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve UN Women gibi bu alanda önde gelen STK’ların görüşleri alınarak Holding Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları ekiplerinin derinlemesine çalışmaları ve iş birlikleri ile oluşturulmuştur. Cinsiyet Gözlüğü yaklaşımının en önemli destekçisi, Üst Yönetim ekibinin sahipliğidir. Holding, bu sahipliği pekiştirmek ve artırmak için düzenli iletişim kurmayı, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayan politikalar oluşturmayı, zorlayıcı hedefler ve metriklerle durum takibi yapmayı hedeflemiştir.
"Cinsiyet Gözlüğü Programı" ile bugüne kadar Borusan Eşittir İnisiyatifi altında atılan diğer adımlardan önemli bir farklılık olarak, çalışanlarda ve şirketlerde bu konuda farkındalık yaratmanın ötesine geçerek Borusan’da toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl gerçekleştireceği konusunda somut adımlar ve hedefler belirlenmiştir. İşe alımda, gelişim programlarına katılımda, terfi süreçlerinde kadın çalışanların ve kadın liderlerin sayısını artırmak yönünde ciddi hedefler konulmuştur.
Bu kapsamda;
• "Cinsiyet Gözlüğü Programı" ile üç yıl
içerisinde tüm şirketlerde Üst Yönetim
kademesinde %30, Orta Yönetim
kademesinde %40 kadın oranına ulaşma,
Üst ve Orta yönetim işe alım ve terfi
sürecinde en az bir kadın adayın kısa listede
olması, Liderlik Fakültesi’nde %50 kadın
oranının teşvik edilmesi,
• 2020-2023 yılları arasında ofis çalışanları
için %40, fabrika, saha ve atölye çalışanları
için ise %20 kadın alım oranı,
• Kadın liderlerin geliştirilmesi için, yüksek
potansiyelli ve yönetim yedeği olan
kadınlara özel bir gelişim programı kurgusu,
• Kadın yedeklere Üst Yönetim tarafından
sağlanacak mentorluk desteği,
• Kadın yedeklerin destek fonksiyonlardan
kâr merkezi fonksiyonlara rotasyonlarının
sağlanması bu dönemde bir gelişim ve
yetenek yönetimi yaklaşımı olarak ele
alınarak yönetilmesi hedeflenmiştir.
Tüm çalışanlar için daha iyi çalışma koşulları sağlamak için cinsiyet eşitliğini gözeten uygulamalar ve çalışma hayatını kolaylaştıran kapsayıcı çözümleri ön plana çıkarılarak geliştirilmesine devam edilmesi hedeflenmiştir. Kadın ve erkek çalışanlara doğum teminatlı özel sağlık sigortası, kadınlara doğum ve annelik izinlerini kesintisiz 5,5 ay kullanma olanağı, doğum ve doğum sonrası destek programı, okulun ilk günü ve karne günü izinleri, kadın çalışanlar ile yüz yüze paylaşım toplantıları, esnek çalışma koşulları ve kreş yardımlarının yaygınlaştırılması gibi birçok uygulama dâhil olmak üzere mevcutta olan uygulamaları iyileştirmek, olmayanları tasarlayarak hayata geçirmek konusunda somut adımlar atılması hedeflenmiştir. Cinsiyet Gözlüğü Programı’nın kültürel ve zihinsel bir dönüşümün açık göstergesi olması hedeflenmektedir.
Borusan Holding, 2020 faaliyet döneminde
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Hane İçi Şiddet
Rehberi”ni hazırlamıştır. Rehberde Borusan
Eşittir Taahhütnamesi ve ilkelerinin yanı sıra,
toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgilere
yer verilmiştir. Rehberin ana bölümü hane içi
şiddet ve şiddetin türlerini kapsayacak şekilde
oluşturulmuştur. İzinden psikolojik yardıma,
güvenlik önlemlerinden başvuru merkezlerine
kadar tüm destek mekanizmaları
tanımlanmıştır. Ayrıca, çocuklara karşı şiddete
yönelik bilgilere de değinilmiştir.
Rehberin bir referans kaynağı olarak yönetici
ve çalışanlara böyle durumlarda yapılması
gerekenler konusunda yol göstermesi, hane
içi şiddetin kaynaklarının fark edilmesini
kolaylaştırması ve bu yöndeki Borusan
Grup politikaları kapsamında şiddete maruz
kalanlara destek vermesi ve güvence
sağlaması hedeflenmektedir.
"Borusan Eşittir Platformu"ndan Hane İçi
Şiddet Rehberi
2015 yılından bu yana toplumsal cinsiyet
eşitliğini güçlendirme yönünde çalışmalar
yapan "Borusan Eşittir Platformu", “Toplumsal
Cinsiyet Eşitliği ve Hane İçi Şiddet Rehberi”ni
hazırlamıştır. Alanında öncü bir çalışma olan
bu rehber; Borusan Eşittir Taahhütnamesi ve
ilkelerinin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği
konusunda bilgileri içermektedir. Rehberin ana
bölümü hane içi şiddet ve şiddetin türlerini
kapsayacak şekilde oluşturularak izinden
psikolojik yardıma, güvenlik önlemlerinden
başvuru merkezlerine kadar tüm destek
mekanizmaları tanımlanmıştır. Ayrıca,
çocuklara karşı şiddete yönelik bilgiler de
rehber kapsamında ele alınmıştır.
Bir referans kaynağı niteliğinde olan Rehber’in, yönetici ve çalışanlara böyle durumlarda yapılması gerekenler konusunda yol göstermesi, hane içi şiddetin kaynaklarının fark edilmesini kolaylaştırması ve bu yöndeki Borusan Grup politikaları kapsamında şiddete maruz kalanlara destek vermesi ve güvence sağlaması hedeflenmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliğini ana sorumluluk odaklarından biri haline getiren ve Kurum içinde bu konuyu güçlendiren politikalar hayata geçiren Borusan, önümüzdeki dönemde de bu alanda kararlılıkla faaliyet yürütmeye devam edecektir.
"Cinsiyet Gözlüğü Programı" ile üç yıl içerisinde tüm şirketlerde Üst Yönetim kademesinde %30 kadın oranına ulaşmak hedeflenmektedir.
%40 hedefi"Cinsiyet Gözlüğü Programı" ile üç yıl içerisinde tüm şirketlerde Orta Yönetim kademesinde %40 kadın oranına ulaşmak hedeflenmektedir.