Uzman lojistik çözümleri

Stratejik Konumlandırma
Lojistik sektöründe en iyi müşteri deneyimini sunma hedefiyle faaliyetlerini yürüten Borusan Lojistik, bir teknoloji şirketi olarak müşterileri için özel çözümler sunan dijital platformlar geliştirmektedir.
Hızlı teknoloji geliştirme ve uzmanlığıyla Türk lojistik sektöründeki güçlü liderliğini sürdüren Borusan Lojistik, sektörün dijital dönüşümünü yönlendirmektedir.

Hizmet Verilen Sektörler
Borusan Lojistik’in hizmet verdiği ana sektörler, toplam cironun yaklaşık %70’ini temsil eden yiyecek ve içecek, tüketim malları, e-ticaret, dayanıklı ürünler, endüstriyel ürünler ve otomotiv üretimidir.

Ürün ve Hizmetler
Borusan Lojistik’in operasyonları üç kategoriye ayrılmaktadır:

eTA
• Yurt içi tam kamyon yükü (FTL) hizmetlerine yönelik dijital platform


Kısmi Dağıtım Ağı, Özel Dağıtım ve Eve Teslim
• 81 şehir arasında yurt içi kısmi dağıtım ağı
• Özel dağıtım ve milk run operasyonları
• Araç lojistiği dahil depolama ve müşteri tesis yönetimi hizmetleri

Uluslararası Lojistik Hizmetleri
• Yurt içi komple taşımacılık (eTA)
• Depolama, katma değerli hizmetler ve üretim lojistiği
• PDI, Milk Run ve Otomotiv Taşımacılığı
• Uluslararası Lojistik Hizmetleri

eTA

2012 yılında kurulan eTA, Türkiye’de nakliyecileri ve kamyoncuları aracılar olmaksızın dijital ortamda bir araya getiren ilk dijital lojistik platformudur.

eTA başlangıçta ağırlıklı olarak küçük ölçekli işletmelere odaklanırken, büyük müşterilerin işlemleri Borusan Lojistik tarafından yönetilmiştir. Böylelikle eTA eşsiz bir fırsat bulmuş ve hem nakliyecilerden hem de kamyonculardan öncü kullanıcılarla tamamen dijital bir operasyon yürütürken, aynı zamanda gelecekteki dijitalleşmeye yönelik büyük ölçekli işlemleri değerlendirebilmiştir.

eTA’nın üye kamyoncular açısından hedeflenen teknolojik olgunluğa ve ölçeğe ulaşmasının ardından; Borusan Lojistik ve eTA FTL hizmetleri eTA Platformu’na taşınmıştır. 2020 yılında eTA ile 420 bin sefer gerçekleştirilmiştir.

Kamyoncular, eTA ekibi tarafından incelenmek ve onaylanmak üzere araçlarını ve ticari belgelerini yükleyerek "eTA Mobil Uygulaması" aracılığıyla eTA Platformu’na kaydolabilmektedir. Bu kayıtla birlikte kamyoncular "eTA Mobil Uygulaması"nda yayınlanan seferlere göz atabilmekte, seferler için anında teklif vererek, gelecek tarihli seferlerini güvenceye alabilmeleri için önceden istedikleri rotalar için yük talep edebilmektedirler.

eTA işletim modeli, tüm teslimatların Borusan Lojistik tarafından gerçekleştirildiği “dijital taşıma” olarak tanımlanmaktadır. “Tam Yükle Zamanında Teslimat” performansından ödün vermeyen Borusan Lojistik, eTA Platformu kullanıcısı bağımsız bir kamyoncunun sefere başlayamama durumunda kendi kamyonlarını kullanmaktadır.

Başarılı tamamlanan bir seferin ardından yapılan tüm ödemeler Borusan Lojistik tarafından eTA Platformu’nun ödeme sistemi olan eTA Kart üzerinden yapılmaktadır. Anında ödemenin yanı sıra eTA Kart, kamyonculara indirim ve avantajlar da sunmaktadır.

"eTA Platformu" Borusan Lojistik Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilmiştir. eTA altyapısı, platform aracılığıyla yapılan işlemlerin hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır. Kamyonculara kişiselleştirilmiş sefer önerileri ve nakliyecilere en iyi fiyat hesaplamaları sunabilmek için eTA Platformu, bulut bilişim hizmetlerinden yararlanmak amacıyla tamamen bulut hizmetlerine aktarılmaktadır.

Dijitalleşme aracılığıyla verimlilik ve müşteri memnuniyeti sağlamanın yanı sıra, eTA için bir diğer önemli başarı faktörü de çevresel sürdürülebilirliktir. Türkiye’de FTL hizmetleri için boş sefer oranının %24 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Kişiselleştirilmiş sefer önerileri sunan ve seferlere en yakın kamyoncuları atayan eTA bu oranı %18’e indirmeyi ve FTL seferlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflemektedir.

2020 Rakamları
394,9 milyon ABD doları

Borusan Lojistik'in net satışları 2020 yılında 394,9 milyon ABD dolarına yükselmiştir

420 Bin sefer

eTA aracılığıyla gerçekleştirilen sefer sayısı 270 binden 420 bine çıkmıştır.

Borusan Lojistik’in hizmet verdiği ana sektörler, toplam cironun yaklaşık %70’ini temsil eden yiyecek ve içecek, tüketim malları, e-ticaret, dayanıklı ürünler, endüstriyel ürünler ve otomotiv üretimidir.

2020 yılında Borusan Lojistik’in uluslararası lojistik operasyonları ağırlıklı olarak Avrupa, Kuzey Amerika, Rusya, Orta Doğu, Orta Asya ve Uzak Doğu odağında yürütülmüştür.

Kısmi Dağıtım Ağı, Özel Dağıtım ve Eve Teslim
Borusan Lojistik, yurt içi lojistik hizmetlerinin bir parçası olarak kısmi kara yolu taşımacılığı, özel dağıtım, milk run operasyonları ve araç lojistiği dahil olmak üzere depolama ile müşteri tesis yönetimi hizmetleri sunmaktadır.

Borusan Lojistik’in kısmi dağıtım ağı, 24 dağıtım merkezi ile 93 teslim alma ve teslim etme noktasını kapsamanın yanı sıra Türkiye çapında 81 ilin herhangi birinden diğerine taşımacılığa olanak sağlamaktadır.

Özel dağıtım ve eve teslim operasyonlarının bir parçası olarak Borusan Lojistik, 2020 yılında 720 milyon desi yük taşımıştır. Hacimsel olarak 235 binden fazla ev teslimatı gerçekleştirmiştir. Mükemmel müşteri deneyimini hedefleyen “e-ticaret platformlarıyla entegre planlanmış” teslimatlar aynı zamanda “takip edilebilirlik” gibi dijital çözümlerle de desteklenmektedir.

1.500 m2 açık ve 93 bin m2 kapalı depolama alanına sahip, 2019 yılında açılan Tepeören Deposu, Borusan Lojistik’in ana deposu olarak faaliyet göstermektedir. Şirket, 2020 yıl sonu itibarıyla Türkiye genelinde 37 depoda toplam 405 bin m2 açık ve kapalı depolama alanına sahiptir. Borusan Lojistik, kendi depolarının yanı sıra müşterilerinin tesislerinde depolama hizmeti de sunmaktadır.

Uluslararası Lojistik Hizmetleri
Borusan Lojistik, uluslararası lojistik hizmetlerinin bir parçası olarak kara yolu, demir yolu, hava yolu ve konteyner taşımacılığı hizmetlerinin yanı sıra multimodal taşımacılık hizmetleri de sunmaktadır.

2020 yılında Borusan Lojistik’in uluslararası lojistik operasyonları ağırlıklı olarak Avrupa, Kuzey Amerika, Rusya, Orta Doğu, Orta Asya ve Uzak Doğu odağında yürütülmüştür.

Borusan Lojistik’in uluslararası kara yolu operasyonları esas olarak Avrupa varış noktalarına odaklanmaktadır. 2020 faaliyet döneminde geniş bir acente ve ortaklık ağı aracılığıyla yaklaşık 420 bin sefer tamamlanmıştır. Hizmetler kapsamında tam kamyon yükü ve kamyon yükünden az teslimatlara ek olarak intermodal operasyonlar da bulunmaktadır.

Borusan Lojistik’in hava yolu taşıma operasyonları 120 ülkedeki anlaşmalar ve 275 varış noktasıyla 80’den fazla hava yolunu kapsamaktadır. Borusan Lojistik, taşınan yük miktarı bakımından 2020 yılında da Türkiye’nin İlk 10 IATA Acentesi’nden biri olmuştur.

Taşıma faaliyetlerine ek olarak Borusan Lojistik, lojistik hizmetleri kapsamında taşınması hassasiyet gerektiren proje yükleri ile ağır kargo ve özel ekipman taşıma hizmetleri de sunmaktadır. Borusan Lojistik’in Proje Lojistiği Hizmetleri kapsamında; gemi kiralama, proje danışmanlığı, ağır/oversized yük taşımacılığı ve gemi yükleme, tahliye, liman sahası operasyonları, depolama, kapıdan kapıya taşıma, saha indirme ve stoklama hizmetleri ile sahada kurulum ve enerji lojistiği hizmetleri verilmektedir.

2020 İş Sonuçları
• Borusan Lojistik’in toplam sefer sayısı, 2020 faaliyet döneminde bir önceki yıla kıyasla %8 artış göstermiştir.
• Borusan Lojistik, 2020 faaliyet döneminde e-ticarette %50’nin üzerinde büyüme yakalamıştır.
• Borusan Lojistik, 2020 faaliyet döneminde 14,3 milyon TL Ar-Ge yatırımı gerçekleştirmiştir.

Tüm İş Süreçlerine Yönelik Dijitalleşme Adımları
Borusan Lojistik, temel olarak iki alanda dijital dönüşüm çalışması yürütmektedir. İçsel operasyonel süreçlerinin dijitalleşmesine odaklanan Şirket, süratli ve insan hatalarından arınmış iş akışları oluşturmayı ve müşterilere sağlanan hizmet kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Borusan Lojistik ayrıca, müşteri ilişki yönetimi alanında dijitalleştirme adımlarını hayata geçirmektedir. Kamyoncu ve yük sahibi olmak üzere iki temel iş ortağı kategorisine sahip olan Şirket, her iki iş ortağı grubuyla ilişkilerini dijital kanallar ile yürütmeye büyük önem vermektedir.

2020 faaliyet döneminde dijital dönüşüm odaklı 14,3 milyon TL düzeyinde Ar-Ge yatırımı gerçekleştiren Borusan Lojistik’in odaklandığı başlıca projeler arasında "eTA FTL Operasyonunun Dijitalleşmesi Projesi", "Atlas LTL Lojistik Sistemi Geliştirilmesi Projesi", "Lokasyon Datası Doğrulama Projesi" yer almaktadır.

Önceliklendirme Yaklaşımı Işığında Sürdürülebilirlik Faaliyetleri
Borusan Lojistik ve eTA’nın sürdürülebilirlik stratejisi; “İklim Değişikliği ile Mücadele”, “Nitelikli Eğitime Katkı” ve “eTA ile Geleceğe Uygun İş Modeli” çerçevesinde oluşturulmuştur. Sürdürülebilirlik stratejisine uygun olarak karbon emisyonlarını azaltma, kodlama ve robotik eğitimler yürüten Şirket, eTA yolculuğunda dijital platform olarak işin sürdürülebilirliğiyle ilgili çalışmalara başlamıştır.

eTA ile boş dönüş yüklerinin azaltılması hedeflenerek küresel emisyon yükünün düşürülmesine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. 2020 faaliyet döneminde hayata geçirilen "İşte Sağlık Uygulaması" ile beraber çalışanların COVID-19 pozitif olması halinde temas haritasının çıkarılması amaçlanmıştır. Avrupa’nın 1 numaralı dijital platformu olma yolunda sağlam adımlarla ilerleyen eTA, çevik yönetim tarzıyla rakiplerinden ayrışmaktadır. Tüm yazılım ekiplerini bu doğrultuda çevik çalışan ekiplere dönüştüren Şirket, 45 kişilik Scrum takımı ile bu dönüşümü desteklemiştir.

ETAthon Yarışması ile eTA’nın iş problemlerine farklı bir bakış açısı getiren Borusan Lojistik, 308 kişilik başvuruyu ve 112 takımı kabul etmenin yanı sıra ön elemeler sonucu yarışmaya 91 kişi ve 31 takım dahil etmiştir. Kazanan ilk üç takıma ve 7 finalist takıma ödülleri verilmiştir. eTAthon sonucu, eTA’nın en büyük problemlerinden biri olan fiyatlama konusunda analizler ve makine öğrenmesi ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.

Minik dostları da düşünen Borusan Lojistik, Bursa’dan Ankara’ya sokak hayvanları için kulübelerin taşınmasına yardımcı olmuştur.

Borusan Lojistik, 2020 faaliyet döneminde hızlandırdığı dijitalleşme atılımını 2021 faaliyet döneminde ana odak noktası haline getirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, kamyonculara çok daha gelişmiş bir mobil uygulama deneyimi sunulması hedeflenmektedir.

Çocuklar için Twin bilim ile ortak yapay zekâ, robotik ve kodlama eğitimleri online olarak gerçekleştirilmiştir. eTA kartını devreye alan Şirket, kamyoncular için hem ödemelerde hem de birçok akaryakıt, restoran, market ve iş yerinde tedarikçilere kullanım fırsatları yaratmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Yasalara Tam Uyum
Borusan Lojistik, 2020 faaliyet döneminde İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında toplam 26.260,75 iş gücü-saat eğitim vermiştir. Bunun yanı sıra, COVID-19 salgını kapsamında İş Güvenliği Profesyonelleri (İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri) tarafından çalışanlara yönelik bilgilendirme, hijyen uygulamaları ve kontrol tedbirleri hakkında bilinçlendirme eğitimleri verilmiştir. 2020 faaliyet döneminde İSG alanında verilen eğitimler aşağıdaki gibidir:

• Yasal iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri,
• Acil durum eylem planı eğitimleri,
• Acil durum müdahale ekip eğitimleri,
• İş başlarında oryantasyon eğitimi,
• İşe özgü odak eğitimleri,
• İlkyardımcı çalışan hatırlatma eğitimleri,
• Kimyasal madde bulunan/elleçlenen alanlarda SDS eğitimleri, ilk yardım ile yangın ve döküntü müdahale eğitimleri,
• Atık yönetimi eğitimi,
• Yüksekte çalışma eğitimi,
• Her hafta çalışma öncesinde tüm çalışanlara o hafta özelinde belirlenen İş Sağlığı ve Güvenliği konulu toolbox eğitimleri.

Çocuklara Yönelik Sosyal Sorumluluk Projesi
Örnek bir kurumsal vatandaş olan Borusan Lojistik, "Twin Sosyal Sorumluluk Projesi" ile çocukların yapay zekâ, robotik ve kodlama eğitimi almasını hedeflemektedir. Proje kapsamında YouTube kanalı üzerinden verilen eğitimle tüm paydaşların ve çalışanların çocuklarına ulaşılmaktadır. Yayın esnasında yapılan yarışma ile kazanan çocuklara Twin Bilim Seti hediye edilerek toplumsal gelişimlerine katkı sağlanmıştır.
Çekül Vakfı ile yürütülen “ÇEKÜL Doğal ve Kültürel Miras Eğitim Programları” kapsamında "Seviyorsan Gel Koru Bence Projesi" ile 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde 1.000 öğrenci ve 50 öğretmene farkındalık eğitimi verilmesi sağlanmıştır. Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV)’e bağış kampanyası başlatılarak organizasyon yapısı genelinde bir ihtiyaç kampanyası yürütülmüştür.

Gelecek Hedefleri
Borusan Lojistik, 2020 faaliyet döneminde dijitalleşme atılımını hızlandırarak 2021 yılında dijitalleşmeyi ana odak noktası haline getirmeyi planlamaktadır. Şirket bu kapsamda, kamyonculara çok daha gelişmiş bir mobil uygulama deneyimi sunmayı ve yük sahipleriyle olan manuel işler trafiğini dijital yöntemlerle yürütmeyi hedeflemektedir Sonuç olarak her iki müşteri grubuna da hızlı, sorunsuz ve ulaşılabilir işlem deneyimleri sunulması amaçlanmaktadır. Şirket, “Atlas LTL Lojistik Sistemi Geliştirilmesi Projesi” ile yurt dışı taşımacılıktaki rekabet gücünü dijital kaslarla zenginleştirmeyi ve 2020’de başlattığı organizasyondaki çevik yapıyla hızlı aksiyon planları oluşturmayı hedeflemektedir.

120 Ülke

Borusan Lojistik’in hava yolu taşıma operasyonları 120 ülkedeki anlaşmalar ve 275 varış noktasıyla 80’den fazla hava yolunu kapsamaktadır.

405 bin m² depolama alanı

Borusan Lojistik, 2020 yıl sonu itibarıyla Türkiye genelinde 37 depoda toplam 405 bin m² açık ve kapalı depolama alanına sahiptir.

720 milyon desi yük

Borusan Lojistik 2020 yılında 720 milyon desi yük taşımıştır. Hacimsel olarak 235 binden fazla ev teslimatı gerçekleştirmiştir.


Borusan Lojistik ve eTA’nın sürdürülebilirlik stratejisi, “İklim Değişikliği ile Mücadele”, “Nitelikli Eğitime Katkı” ve “eTA ile Geleceğe Uygun İş Modeli” çerçevesinde oluşturulmuştur
14,3 milyon TL

Borusan Lojistik, 2020 faaliyet döneminde dijital dönüşüm odaklı 14,3 milyon TL düzeyinde Ar-Ge yatırımı gerçekleştirmiştir.

"Seviyorsan Gel Koru Bence Projesi"

"Seviyorsan Gel Koru Bence Projesi" ile 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkiye geneli 1.000 öğrenci ve 50 öğretmene farkındalık eğitimi verilmesi sağlanmıştır.

26.261 iş gücü-saat eğitim

Borusan Lojistik, 2020 faaliyet döneminde İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında toplam 26.261 iş gücü-saat eğitim vermiştir.


SERDAR ERÇAL
Genel Müdür
Borusan Lojistik

ŞİRKET PROFİLİ

Borusan Lojistik





Net Satışlar
394,9 milyon ABD doları



Grup Dışı Satışlar
345,6 milyon ABD doları

Grup İçi Satışlar
49,3 milyon ABD doları