BORUSAN KOCABIYIK VAKFI
Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Borusan, toplumdan aldığını yine toplumla paylaşmayı ilke edinerek gelişmiştir. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde eğitim, kültür ve sanat alanlarına odaklanan Borusan, bir yandan ülke için değer yaratarak büyümesini sürdürürken; bir yandan da topluma katkıda bulunmayı görev kabul etmiştir.
Uzun yıllar ülkenin eğitim ve kültür hayatına katkıda bulunan Borusan’ın Kurucu ve Onursal Başkanı merhum Asım Kocabıyık, 1992 yılında, bu konulardaki faaliyetlerin kurumsal bir yapı şemsiyesi altında yürütülmesi yolunda ilk adım olarak Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı’nı kurmuştur.
“Topluma Katkı” vizyonu ile hareket ederek, sosyal sorumluk çalışmaları kapsamında Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı’nı ve 1997 yılında kurulan Borusan Sanat’ı, 2008 yılında Borusan Kocabıyık Vakfı çatısı altında birleştirmiş, yeni yapı Borusan Kocabıyık Vakfı olarak konumlanmıştır. 2011 yılında Borusan Contemporary ile faaliyet alanları genişletilmiş, aynı zamanda ulusal ya da bölgesel ölçekte kültür, eğitim, kadını güçlendirme ve benzeri alanlardaki sosyal sorumluluk inisiyatifleri hayata geçirilmeye devam edilmiştir.
Eğitim
Borusan Holding, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasının ve geleceğinin çağdaş standartlarda iyi eğitim almış, bilgiye ulaşmasını bilen, merak eden ve araştıran kuşakların yetiştirilmesine bağlı olduğu inancı ile hareket etmektedir.
Bu yaklaşımla, Borusan’ın en önem verdiği sosyal sorumluluk alanlarından birisi eğitimin desteklenmesidir. Borusan Kocabıyık Vakfı, bugüne kadar Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu, Gemlik Borusan İlköğretim Okulu, Borusan Asım Kocabıyık Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Kocaeli Üniversitesi Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu ve Uludağ Üniversitesi Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu’nun inşaatlarını, Uludağ Hukuk Fakültesi, Afyon Hukuk Fakültesi, Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Kültür Merkezi, Asım ve Nurhan Kocabıyık Öğretmenevi, Zehra Nurhan Kocabıyık Kız Öğrenci Yurdu ile Asım Kocabıyık Erkek Öğrenci Yurdu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Kütüphanesi’nin restorasyonunu gerçekleştirmiştir. Vakfedilen eğitim kurumlarının temel ihtiyaçları ve eğitim seviyelerinin geliştirilmesi için düzenli ya da ihtiyaç bazlı destekleme çalışmaları her yıl olduğu gibi 2020 yılında da yapılmıştır.
Borusan Kocabıyık Vakfı tarafından yapımı gerçekleştirilen Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu’nda 2009 yılında, “Eğitim Kalitesinin Sürdürülebilir Düzeyde Yükseltilmesi Projesi” hayata geçirilmiştir. Girişim, eğitim kalitesi mükemmelliğinden ötürü çok sayıda ödüle layık görülmüştür. "Eğitim Kalitesinin Sürdürülebilir Düzeyde Yükseltilmesi Projesi" 2009 yılında “EFQM Kararlılık Belgesi”, 2012 yılında “Eğitimde Kalite Jüri Teşvik Ödülü” ve “Mükemmellikte Yetkinlik 3 Yıldız Belgesi”, 2013 yılında “Kalite Başarı Ödülü” ile ödüllendirilirken; 2014 yılında “Büyük Ödül” ve “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Belgesi”ne layık görülmüştür.
Proje, ayrıca, 2016 yılında “Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü”nü alarak, okula bu ödülü almayı başaran ilk ve tek meslek yüksekokulu olma onurunu yaşatmıştır.
Kocaeli Hereke Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu, benzer biçimde, söz konusu proje ile aynı zamanda, 2009 yılında “EFQM Kararlılık Belgesi”, 2016 ile 2018 yılında “EFQM Mükemmellikte 3 Yıldız Yetkinlik Belgesi”, 2019 yılında meslek yüksekokulları yapılandırması kapsamında Hereke MYO ile birleşerek, Hereke Asım Kocabıyık MYO adını almıştır. Çalışmalarına daha güçlü bir şekilde devam eden ve 2020 yılında da başarılarına bir yenisini ekleyen Hereke Asım Kocabıyık MYO, “EFQM Mükemmellikte 4 Yıldız Yetkinlik Belgesi” ile ödüllendirilmiştir.
Birleşme sonucu, eğitim programları ve beraberinde eğitmen, yönetici ile öğrenci sayısı artmıştır. Bu bağlamda yeni, katılan eğitmenler ve yönetim birimlerini belirli bir düzeye eriştirmek için, şu anda, KALDER ile birlikte hazırlanıp planlanan, yeni bir eğitim programı sürdürülmektedir. Farklı seviyelerdeki eğitim kurumlarına ulaştırılan çocuk kitapları, dünya klasikleri, yerli ve yabancı yazarlara ait masal, roman, öykü, biyografi ve şiir türlerinden seçme eserlerin yer aldığı bu seçkiler uzun dönemli bir destek programı dahilinde sürdürülecektir.
Borusan Kocabıyık Vakfı, küresel salgın döneminde eğitim alanında ortaya çıkan fırsat eşitsizliğini ve olası etkilerini değerlendirerek “Uzaktan Eğitime Kimse Uzak Kalmasın” adlı bir destek projesi başlatmıştır. Proje kapsamında, ülkemizin 7 coğrafi bölgesinden maddi ihtiyacı olan başarılı ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimlerine kesintisiz devam edebilmeleri için dolaylı ve doğrudan bağışlarla toplam 3.850 tablet ve bilgisayar desteği sağlamıştır.
2020 faaliyet döneminde yurt genelindeki 94 okula, kütüphanelerine kaynak olması amacıyla 12 bini aşkın kitap bağışında bulunulmuştur. Öğrencilerin okuma alışkanlığını geliştirmek, hayal kurmalarını, farklı bakış açıları kazanmalarını desteklemek amacıyla başlatılan kitap desteği ile Türkiye’nin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi devlet okullarına 5 yılda bağışlanan kitap sayısı 66.000’e erişmiştir.
Farklı seviyelerdeki eğitim kurumlarına ulaştırılan çocuk kitapları, dünya klasikleri, yerli ve yabancı yazarlara ait masal, roman, öykü, biyografi ve şiir türlerinden seçme eserlerin yer aldığı bu seçkiler uzun dönemli bir destek programı dahilinde sürdürülecektir.
Borusan Kocabıyık Vakfı, burs programını COVID-19 salgın sürecinde de kesintisiz olarak devam ettirerek 2020 faaliyet döneminde toplamda 202 öğrenciye destek verilmiş, bu süreçteki şartları ve sağlık durumları takip edilmiş, bazı bursiyerlere donanım desteği sağlanmıştır. Lisans üzerinde yurt dışı eğitim amacı ile verilen klasik müzik bursları ile bugüne kadar 34 bursiyere ulaşılmıştır. Halen, 6 üstün yetenekli müzik bursiyerinin bu kapsamdaki eğitim bursu devam etmektedir.
Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Borusan, toplumdan aldığını yine toplumla paylaşmayı ilke edinerek gelişmiştir.
Borusan Kocabıyık Vakfı, burs programını COVID-19 salgın sürecinde de kesintisiz olarak devam ettirerek 2020 faaliyet döneminde toplamda 202 öğrenciye destek vermiştir.
BORUSAN SANAT
Borusan Sanat, Türkiye’nin en iyi müzisyenlerinden oluşan ve Avrupa’nın önde gelen senfonik orkestralarından biri olma yolunda ilerleyen Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO)'nın yanı sıra; Borusan Quartet, Borusan Çocuk Korosu, Borusan Müzik Evi ve web üzerinden klasik müzik yayını yapan Borusan Klasik radyosu ile faaliyet göstermektedir.
Borusan Sanat, bunun yanı sıra, özellikle Anadolu ve yakın tarih Avrupası’nın zengin kültürel mirasının anlatıldığı seçkin sanat yayınları yapan tanınmış bir yayınevi olan Ertuğ & Kocabıyık Yayınları’nın koordinasyon merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Borusan Sanat, 2010 yılında bir performans sahnesi olan Borusan Müzik Evi’nin açılışını gerçekleştirmiş olup, daha geniş bir kitleye ulaşmak için bu mekânda günümüze kadar klasik, caz, dünya ve yeni müzik konserlerinin yanı sıra dans gösterileri ve çağdaş sanat sergileri düzenlemiştir.
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) 21. yılında müzikseverlere 11 konser sunmuştur. Borusan Quartet, Boğaz’ın her iki yakasında sekiz konser verirken, ödüllü Türk virtüözlerinin yanı sıra dünyaca ünlü müzisyenlere ev sahipliği yapmıştır. 2019- 2020 sezonu boyunca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı sahnesini Ray Chen, Yeol Eum Son, Miloš Karadaglić, Dorothea Röschmann, Angel Gheorghiu, Andreas Ottensamer, Yuri Bashmet, Pablo Ferrández, Harriet Krijgh, Ekaterina Siurina, Elena Maximova, Peter Sonn ve Bogdan Baciu ile paylaşmıştır.
2019 yılında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), gerçek anlamda kusursuz bir tekniğe sahip yetenekli keman virtüözü Ray Chen’i ağırlamıştır. Dünya çapında övgü alan Chen, 2008 Yehudi Menuhin ve 2009 Kraliçe Elisabeth yarışmalarında birincilik kazanmış ve 2017 yılında çıkardığı albüm ile ECHO Klassik’e layık görülmüş yetenekli bir müzisyendir. Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na piyanist Yeol Eum Son eşlik edecektir. La Clemenza di Tito, KV 165 “Exultate jubilate” ve Do Majör Senfonisi’nin seslendirileceği konser, klasik müzik dünyasının büyük ustasına bir saygı niteliği taşımaktadır. Bu sezon, gitarın önde gelen ismi Miloš Karadaglić, Diego Matheuz yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na eşlik etmiştir. İngiliz genç besteci Joby Talbot tarafından BİFO’nun siparişi üzerine bestelenen “Ink Dark Moon” isimli gitar ve orkestra konçertosunun Türkiye prömiyeri BBC Senfoni Orkestrası tarafından Lütfi Kırdar’da yapılmıştır. Bu sezonun kuşkusuz en sıra dışı konserlerinden biri “Müzik Tarihinden Altın Bir Yaprak” adını taşımaktadır. Konser sırasında tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı eşzamanlı olarak müziğin tarihine ilişkin bir konuşma yapmıştır. Konserin solisti, müzik tutkunlarının yakından tanıdığı ECHO Klassik ödüllü Dorothea Röschmann olmuştur. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, yeni yılı opera sahnelerinin muhteşem opera yıldızlarından Angela Gheorghiu ile karşılamıştır. Soprano, 1992’de sahneye adım attığı günden beri adından övgü ve hayranlıkla bahsettirmektedir. Dünyanın dört bir yanında verdiği konserler ve operalarda müzikseverleri büyülemiştir. Gheorghiu, Ludovic Morlot yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile BİFO Yeni Yıl Konseri’nde bir araya gelmiştir.
2020 yılında ise Borusan Sanat, küresel salgına karşı tedbir nedeniyle fiziksel konserlerine ara vererek bu dönemde sanatçı, izleyici ve çalışanlarının sağlığının, aynı zamanda orkestranın geldiği sanatsal düzeyin korunması için bir dizi projeyi hayata geçirmiştir. Ekim ayından itibaren hayata geçirilen, büyük bir hazırlık çalışması gerektiren bu projelerden önce ise, web sayfası üzerinden yayınladığı konser kaydı çalışmalarıyla, müzikseverlere ve çalışanlara moral aşılamış, bu kayıtlar binlerce tekil kullanıcı tarafından izlenmiştir.
Borusan Sanat’ın Ekim 2020 tarihinde hayata geçirdiği projelerden en önemlileri, Borusan Klasik’ten her hafta yayınlanan canlı radyo konserleri, dijitalleşmeyle birlikte önemli bir ihtiyacı hayata geçiren borusansanat. tv adını taşıyan ve konser kayıtlarının ve konser öncesi söyleşilerin yüksek teknolojiyle müzikseverlere ücretsiz olarak sunulduğu video platformu, Borusan Klasik’te yer alan, “BİFO Maraton” ve “Borusan Müzik Evi” gibi tematik radyo programlarıdır.
Borusan Sanat, her sezon, 12-14 etkinlik arasında düzenlenen konserlerin sayısını değişen koşullara uyum sağlamak ve bu koşulları sanatsal anlamda faydaya çevirmek için 2020’den itibaren 28’e çıkarmış, BİFO’nun tüm üyelerine mümkün olduğunca fazla konser pratiği sağlamıştır. Konser sayısının artmasıyla birlikte BİFO üyeleri yıl boyunca konserler vererek mevcut sanatsal pratiklerini korumuş ve aynı zamanda bu konserlerin radyodan canlı olarak dinleyiciye sunulmasıyla birlikte hedef kitlesi genişlemiştir. Borusan Sanat, radyo gibi bir medyumun varlığını, dijital içeriğe fazlaca maruz kalınan bu dönemde işitmenin gücünü ön plana çıkararak giderek artan bir izleyici kitlesini de Borusan Klasik’e kazandırmıştır. 2020’de Borusan Klasik’te canlı olarak yayınlanan konserlerde, onursal şef Gürer Aykal başta olmak üzere, Sascha Goetzel, Nayden Todorov ve Patrick Hahn BİFO’yu yönetmiş, ayrıca Midori, Bülent Yazıcı, Valentina Lisitsa ve Naz İrem Türkmen gibi başarılı solist sanatçılar yer almıştır.
Borusan Sanat’ın ikinci önemli projesi ise, izleyiciye görsel olarak da ulaşmanın yolunu açan borusansanat.tv platformudur. Borusan Sanat’ın daha geniş bir kitle ve yaş aralığına sesini duyurmak ve sanatı ulaşılabilir kılmak, aynı zamanda potansiyel abonman kümesini genişletmek, renklendirmek ve farklılaştırmak için hayat verdiği bu platformun çalışmaları 2020 Ekim-Aralık ayları arasında nihayetlendirilmiş ve borusansanat.tv 2021 Ocak ayının ilk günlerinde müzikseverlere açılmıştır. Borusan Klasik’te canlı yayınlanan konserler esnasında, alanında uzman bir ekip tarafından “o an ve o anda” kayıt altına alınan, dolayısıyla canlılığı “korunan” kayıtlar, müzikseverlere, planlı bir çalışma sonucu hazırlanan TV platformunda sunulmaktadır. Benzerlerinin aksine, tamamen ücretsiz olarak sunulan bu kayıtlar, belirli periyotlarla müzikseverlere ulaşmakta, her bir konserin video kaydı bir hafta boyunca aynı platformdan izlenebilmektedir. borusansanat. tv, yalnızca işitsel değil, görsel olarak da kaliteli bir içeriği, dönemin koşullarını en iyi şekilde kullanan bir ses ve kayıt ekibiyle, aynı zamanda buna uygun olarak kullanılan yüksek bir teknolojiyle müzikseverlere sunmakta; ayrıca bu platformda, daha önce fiziksel olarak basılı malzemelerle sunulan bilgiyi kullanıcı dostu bir ara yüzle dijital ortama taşımaktadır.
Sezonun başlangıcı olan Ekim 2020 tarihinden Aralık 2020’ye kadar BİFO’nun 10 canlı ve kayıttan konseri, Borusan Quartet’in ise 2 canlı konseri Borusan Klasik’ten yayınlanmıştır. Yayın hayatına 3 Ocak 2021’de başlayan borusansanat.tv’de ise konserlerin video kayıtları periyodik olarak yayınlanmaya devam etmektedir.
Borusan Sanat, Borusan Klasik radyosunu da aktif bir biçimde dönemin koşullarına uygun olarak kullanmıştır. Borusan Klasik’te, Borusan Müzik Evi’nde fiziksel olarak izleyicisine ulaşamayan sanatçılar, sanatçı temsilcileri ve topluluklar her Cuma 23.00’te yayınlanmak üzere oluşturdukları özel programlarla alternatif sesleri dinleyicilere ulaştırmaktadır. Ayrıca, Borusan Klasik’te, “BİFO Maraton” adını taşıyan tematik program, 29 Aralık-3 Ocak tarihleri arasında her gün saat 19.00’da bugüne kadar BİFO’nun imza attığı en beğenilen konserlerin kayıtlarını dinleyicilerine sunmuştur. Bu programda, şef Diego Matheuz, kemancı Leticia Moreno; şef Ryan McAdams ve soprano Corinne Winters; şef Gürer Aykal, piyanist Denis Kozhukhin, müzikseverlerin favori piyano ikililerinden Katia ve Marielle Labèque; şef Lorenzo Viotti, klarnet sanatçısı Andreas Ottensamer; şef Sascha Goetzel ve soprano Ailyn Pérez yer almıştır. Borusan Klasik’te “BİFO Maraton” 6 konser kaydıyla dinleyicilerine ulaşmış ve bu tematik program büyük beğeni kazanmıştır.
Borusan Sanat, tüm bu projelerine 2021 faaliyet döneminde de devam etmeyi hedeflemektedir.
2020 yılında ise Borusan Sanat, küresel salgına karşı tedbir nedeniyle fiziksel konserlerine ara verilmiştir.
BORUSAN CONTEMPORARY
Borusan Contemporary, Borusan Holding’in bağlı ortaklığı olan Borusan Kocabıyık Vakfı’nın bir iştiraki olarak Eylül 2011 tarihinden bu yana İstanbul kültür yaşamının önemli bir aktörü olarak topluma katkı sağlamaktadır. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, 30 yıllık geçmişi ile sergiler, etkinlikler, eğitim faaliyetleri, yeni sanat eserleri ve mekâna özgü yerleştirmeler gibi çeşitli programlara yer veren ve İstanbul’un ikonik binalarından Perili Köşk’te yer alan Borusan Contemporary, hafta sonları ziyarete açıktır.
Yeni medya sanat eserleri ve mekâna özgü yerleştirmelere yer veren sergiler, etkinlikler ve eğitim faaliyetleri gibi sürdürülebilir programlarla 10 yıldır faaliyetine devam eden Borusan Contemporary, COVID-19 salgını koşullarına rağmen dijital platformlar aracılığıyla sanat izleyicisiyle buluşmaya 2020 faaliyet döneminde de devam etmiştir.
Perili Köşk olarak da anılan Yusuf Ziya Paşa Köşkü, 2007 yılında Borusan Grubu tarafından kiralanarak restore edilmiş ve Grubun Yönetim Merkezi olarak konumlandırılmıştır. Binanın ofis alanı olarak tasarlanmasından ötürü, sergi alanları ve eğitim odaları ofis altyapısına entegre edilerek izleyiciye farklı bir kurumsal sanat merkezi deneyimi sunulması sağlanmıştır. Borusan Contemporary’nin temel faaliyeti, küratörlüğü Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan eserlerden seçkiler ve yeni medya sanatını odağına alan geçici sergiler hazırlamak, koleksiyona dâhil edilen konuk sanatçılar ve misafir küratörler ve sanatçılar ile etkinlikler düzenlemek;düzenli olarak sanatçılara verilen eser siparişleriyle Türkiye’nin doğal ve kültürel mirasının uluslararası düzeyde tanınırlığını artırmak, ülkemizde sanat alanının belleğinin oluşması amacıyla sanat yazımı ve çağdaş sanat teorisi alanlarını desteklemek ve bu alanlarda yayın yapmak; ayrıca çocuklara yönelik eğitim programları düzenlemektir.
5-12 yaş arasında çocuklara ve yetişkinlere yönelik yoğun eğitim programları ve etkinlikleri planlayan Borusan Contemporary, fiziki ziyarete açık olduğu yıllar boyunca yılda ortalama 14.000 ziyaretçi ağırlamaktadır. 2020 faaliyet döneminde COVID-19 salgını nedeniyle fiziki ziyarete ara verilmeden önce, OcakMart 2020 döneminde toplam 3.266 ziyaretçi Perili Köşk’ü ziyaret etmiştir. Mart ayı itibarıyla dijital yöntemlerin getirdiği yeni imkanlarla sergi programının izleyiciler ile buluşturulması için çalışmalar hızlandırılmıştır. Bu kapsamda, ilk olarak, Eylül 2019 tarihinde ziyarete açılan Bill Viola: Geçici sergisi Borusan Contemporary’nin Google Arts&Culture Platformu’nda yer alan hesabına taşınarak, sergiye özel oluşturulan tamamlayıcı dijital sergi rehberi ile birlikte izleyicilere sunulmuştur. Bununla birlikte, platform içinde yer alan geçmiş sergilere (Universal Everything: Akışkan Bedenler, Üvercinka, Mika Tajima: Esir ve platforma özel hazırlanan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki) ait bilgiler de güncellenerek Mart-Aralık 2020 döneminde 66.491 sanatsevere ulaşmıştır.
Mart 2020’de ziyarete açılması planlanan, ancak karantina gereği ertelenen Düş Suda isimli koleksiyon sergisi ise sanal tur olarak dijitalleştirilerek Borusan çalışanlarına özel bir gösterim ile sunulmuştur.
Perili Köşk’ün fiziki ziyarete kapalı olunması nedeniyle alternatif mekan kullanımları değerlendirilerek Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan derlenen bir fotoğraf seçkisi, 8-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 212 Photography Istanbul Festivali’nin Akaretler Sıra Evler’de yer alan mekanında izleyici ile buluşturulmuştur. Mekân, 3.000 kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Ayrıca, Eylül 2020 tarihinde ise mentalKLINIK (Yasemin Baydar, Birol Demir) sanatçı ikilisinin COVID-19 salgını koşullarının değişime zorladığı sanat dünyasına “acı bir reçete” olarak sunduğu sergi projesi ACI REÇETE #02 / BITTER MEDICINE #02, Belgrad Çağdaş Sanat Müzesi’ndeki sergi mekanından 7/24 canlı yayın olarak gerçekleştirilen ilk edisyonunun ardından, Eylül 2020 tarihinde Borusan Contemporary Perili Köşk’e taşınmıştır. 31 Ocak 2021 tarihine kadar Borusan Contemporary’nin internet sitesi üzerinden 7/24 kesintisiz olarak canlı yayınlanan sergi, izleyici ile buluşturulmuştur. Sergi, Eylül-Aralık 2020 döneminde telefon, tablet ve bilgisayarlar aracılığıyla 12.600 defa izlenmiştir.
Geçici sergi, ACI REÇETE #02/BITTER MEDICINE #02 kapsamında uluslararası sanat aktörlerinin de katılımıyla üç oturum halinde düzenlenen “ACI REÇETE Çevrimiçi Konuşmalar” Serisi Borusan ontemporary’nin YouTube hesabı üzerinden izleyici ile buluşmuştur. Geçici sergi sırasında Sanatatak Platformu’nun Genel Yayın Yönetmeni Ayşegül Sönmez, Sanatatak’ın Instagram hesabı üzerinden eserleri Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda işleri yer alan sanatçıları konuk ettiği ve renge dair farklı yaklaşımları gündeme taşıdığı dört Instagram canlı yayını da gerçekleştirilmiştir. Bu içerikler ise dijital mecralarda yüzlerce kullanıcıya erişmiştir.
Fiziki ziyarete kapalı olunması sebebiyle karantina döneminde, daha önce yüz yüze gerçekleştirilen Çocuk Atölyeleri bir süre ertelenerek çocuklara dijital platformlar üzerinden erişmek için gerekli olan altyapı hazırlıkları tamamlanmıştır. Bu dönemde, Borusan Holding Kurumsal İletişim Ekibi’nin koordinasyonunda Borusan çalışanlılarının çocukları için 23 Nisan Çocuk Bayramı’na özel olarak dijital bir atölye de gerçekleştirilmiştir.
Borusan Contemporary, Yeni Medya Sanatı üzerine yeni düşüncelerin üretilmesi amacıyla Temmuz 2018’de yayına alınan ve yeni içeriklerle düzenli olarak geliştirilen Borusan Contemporary Blog, yayınını büyütmeye devam ederek Ağustos ayı itibarıyla 100 bin sanat okuruna ulaşmıştır. Borusan Contemporary Blog, koleksiyon ve sergilere odaklanan metinlere, eser okumalarına, sanatçılar ve küratörlerle gerçekleştirilen söyleşilere her ay düzenli yer vermektedir. Medya Sanatı okuryazarlığının gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan Borusan Contemporary Blog, sanatsal ve küratöryel perspektifleri de geliştirecek şekilde tasarlanmıştır.
Bunun yanı sıra; Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, yeni sanat eserlerinin üretilmesi için davet ettiği yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıya imkân sağlamaktadır. Projeler ve eser üretimleri kapsamında verilen siparişler aracılığı ile Türkiye’nin kültür mirası ve ülkemizin güncel sorunlarına ışık tutacak, belgeleyecek ve üzerine konuşulmasını destekleyecek çalışmalar güncel sanatın önde gelen uluslararası isimlerine sipariş edilerek kültürler arası geçişlilik ve yeniden yorumlama imkanları sağlanmakta, tarihi değer taşıyan kültür varlıklarına güncel bir bakış açısı geliştirilmektedir.
2020 yılında toplam 6.266 kişi fiziki olarak, 78.491 kişi ise dijital platformlar aracılığıyla Borusan Contemporary’nin sergilerini izlemiş ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda yer alan eserlere erişebilmiştir. Şirketlerin yönetim merkezlerini halkla paylaşması nadir görülen bir durumdur. Borusan Contemporary’nin hafta sonları tüm sanatseverlere Perili Köşk’ün kapılarını açıyor olması, Borusan Grubu’nun şeffaflığa verdiği önemi vurgulamaktadır.
Kültür ve sanatın toplumdaki hayati önemi ve gücünün farkında olan Borusan Grubu, Borusan Contemporary aracılığıyla sanata olan ilgiyi artırmak ve kültüre erişim olanaklarını genişletmek misyonu ile çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.
Borusan Contemporary Blog, yayınını büyütmeye devam ederek Ağustos ayı itibarıyla 100 bin sanat okuruna ulaşmıştır.