Türkiye'nin en büyük supap üreticisi

Dünyanın önde gelen otomobil markalarının supap tedarikçisi ve Türkiye’nin en büyük ve en geniş ürün yelpazesine sahip motor supabı üreticisi konumunda olan Supsan, 50'nci kuruluş yıl dönümünü kutladığı 2020 faaliyet döneminde de atılımlarına devam etmiştir. Supsan, COVID-19'un başrol oynadığı 2020 yılında, salgın karşısında çalışanlarının sağlığını korumaya yönelik aldığı önlemler neticesinde üretim süreçlerini kesintisiz bir biçimde sürdürmüştür. Supsan, yaşanan zorlu sürece rağmen ileriye yönelik vizyoner stratejilerinde herhangi bir geri adım atmayarak Türkiye’nin ilk seri sodyumlu supap üretim yatırımını hayata geçirmiştir.

Stratejik Konumlandırma
Borusan Holding kuruluşu olarak faaliyet gösteren Supsan, aşağıda yer alan rekabet üstünlükleri sayesinde rakipleri karşısında fark yaratan iş süreçlerine imza atmaktadır:

• Motor supabında Türkiye’nin en büyük üreticisi,
• En geniş ürün yelpazesine sahip motor supap üreticisi,
• Supap imalatına yönelik en son teknolojik üretim tekniklerinin uygulayıcısı,
• Supapta teknolojik gelişmelere paralel olarak Türkiye’de seri sodyumlu supap üretme kabiliyetine sahip ilk tesis,
• Yurt içi OEM ve yedek parça pazarında lider,
• Turbo üretiminde her yıl daha fazla müşteriye ulaşma kabiliyeti,
• Otomotiv yedek parça pazarındaki ihtiyacı karşılamak odaklı şirket stratejisi,
• Otomotiv sektöründe hassas parça üreticisi olma yolunda çalışmalar,
• Endüstri 4.0 kapsamında süreç dijitalizasyonu ve robotik uygulamalarına yönelik proje çalışmaları,
• Her nevi supabı üretebilme yeteneği,
• Sadece supap üretimi gerçekleştirirken turbo üretimine de geçen ve otomotiv parçalarında geniş ürün yelpazesine sahip tek marka,
• IATF 16949, OHSAS 18001, ISO 14001, Ford Q1 sertifikalarıyla OEM müşterilerinin tüm beklentilerini karşılayan altyapı,
• Ar-Ge'ye en çok yatırım yapan ilk 250 şirket arasında yer alan sağlam know-how,
• Motor test altyapısı.

Supsan, Ar-Ge'ye En Çok Yatırım Yapan İlk 250 Şirket Arasında
Supsan, Ar-Ge'ye En Çok Yatırım Yapan İlk 250 Şirket Arasında Supsan, hayata geçirdiği Ar-Ge yatırımları ile her yıl hazırlanan “Ar-Ge 250: Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri” Araştırması sonucunda, ilk 250 şirket arasında yer almıştır. COVID-19 salgınına karşın Ar-Ge ve Dijitalleşme yatırımlarına devam eden Şirket, 2020 faaliyet döneminde yürüttüğü 13 Ar-Ge ve Dijitalleşme projesi kapsamında 5 milyon TL’lik harcama gerçekleştirmiştir. Yürütülen 13 projenin 6’sı Ürün Geliştirme, 2’si Proses Geliştirme ve 5’i de Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme üzerine gerçekleşmiştir. Bu projelerden 4 tanesi 2020 içinde tamamlanmıştır.

Supsan’a oldukça kapsamlı bir Bilgisayar Destekli Mühendislik (CAE) yazılım altyapısı kazandırılarak Şirket’i OEM müşterilerinin mühendislik hizmet sağlayıcısı konumuna getirilmiştir. Mevcut motor test odasının kabiliyetleri artırılmış, böylece Supsan daha kapsamlı motor testleri yapabilir hale gelmiş, Ürün Geliştirme ve Ar-Ge projeleri kapsamında gerçekleştirilen testlerde yetkinlikler artırılmıştır. Şirket bünyesine dahil edilen Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) yazılımı ile dijitalleşme kapsamında birçok süreç robotize edilmiştir

2020 Rakamları
13 Ar-Ge projesi

Supsan, 2020 faaliyet döneminde yürüttüğü 13 Ar-Ge ve Dijitalleşme projesi kapsamında 5 milyon TL’lik harcama yapmıştır

RPA ile robotize edilen süreçler

Supsan bünyesine dahil edilen Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) yazılımı ile dijitalleşme kapsamında birçok süreç robotize edilmiştir

Supsan, 2020 faaliyet döneminin zorlu koşullarına karşın 2020 faaliyet döneminde Türkiye’nin ilk seri sodyumlu supap üretim yatırımını hayata geçirmiştir

Supsan için en önemli projelerden olan, TÜBİTAK destekli ve önemli bir OEM üreticisi ile ortak yürütülen “Sodyum Dolgulu Supap (Hollow Valve) Tasarımı ve Üretimi Projesi”nin tasarımı ve prototip üretimi tamamlanarak sodyum dolgulu supapların test aşamasına geçilmiştir.



Supap Üreticiliğinden Mühendislik Çözüm Ortaklığına
Kuruluşundan bu yana son teknoloji ile üretim yapan Supsan, son yıllarda oluşturduğu mühendislik altyapısı ile OEM müşterilerine yeni nesil motor projelerinde Mühendislik Çözüm Ortağı olarak destek vermektedir. Supsan için en önemli projelerden olan, TÜBİTAK destekli ve önemli bir OEM üreticisi ile ortak yürütülen “Sodyum Dolgulu Supap (Hollow Valve) Tasarımı ve Üretimi Projesi”nin tasarımı ve prototip üretimi tamamlanarak sodyum dolgulu supapların test aşamasına geçilmiştir. TÜBİTAK tarafından desteklenen bir diğer projede de Supsan, ısıl işlem süreçlerinde enerji verimliliğini artırmak için CAE çalışmaları desteğiyle devam etmektedir. Yürütülen önemli projelerden bir diğeri de "Turbo Tasarım Aracı Geliştirme Projesi" olmuştur. Bu proje ile OEM müşterilerin motor karakteristiklerine uygun olarak sıfırdan turbo tasarımı yapmaya yarayan bir yazılım geliştirilerek çalışmalar bir Doktora Tezi kapsamında yürütülmüştür. Endüstri 4.0 çalışmaları kapsamında ise "Veri Toplama Sistemi Geliştirilmesi Projesi" yürütülerek tesisin işleyişi için çok kritik bir öneme sahip olan yardımcı işletmeler bölümündeki ünitelerin durumlarını izleyen ve veri toplayan bir sistem kurulmuştur. Bu sayede olası arızaların önceden fark edilmesi hedeflenmiştir. İnovasyon çalışmaları kapsamında ise Supsan için potansiyel yeni ürünler ve iş modelleri üzerinde durulmuş ve hem şirket içi çalışmalar sonucu ortaya çıkan, hem de müşterilerden gelen yeni ürün ve iş modeli fikirleri değerlendirilmiştir.

Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme Yolunda Güçlü Adımlar
Supsan, kurumsal yapısını geleceğe taşımak için 2020 faaliyet döneminde sürdürülebilirlik ve dijitalleşme adımlarına başarıyla devam etmiştir.

• Supsan, 2020 yılında sürdürülebilirlik konusunda alınan yolu ve sonuçları daha etkin şekilde değerlendirmek için “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir kalkınma Hedefleri” kapsamında belirlediği başlıkları stratejisine adapte etmiştir.
• Atıkların azaltılması ve döngüsel ekonomi fırsatlarının ele alınması konusunda sistematik çalışmalar yapılmaktadır. Bu bağlamda, 2020 yılında, kesme ve soğutma yağları merkezi filtrasyonlarında oluşan keklerin içindeki metaller geri kazanıma dahil edilerek ekonomik getiri elde edilmiştir.
• Karbon salınımını düşürmek için çalışmalara devam edilerek enerji verimliliğine yönelik 2 Ar-Ge projesi tamamlanmış, 1 Ar-Ge projesine de devam edilmiştir.
• Yerli lider bir OEM müşterisinin talep ettiği Kurumsal Sosyal Sorumluluk değerlendirilmesi Ecovadis Platformu üzerinden tamamlanarak sürdürülebilirlik yaklaşımı açısından “Altın Madalya” ile ödüllendirilmiştir.
• Her yıl gerçekleştirilen “Çalışan Memnuniyeti Araştırması” kapsamında 2020 yılında, Türkiye’de ve dünyada sektör ortalamalarının üzerinde başarılı sonuçlar elde edilerek çalışanlara verilen önem bir kez daha ortaya çıkmıştır.
• Yeni yatırım projelerinde sürdürülebilirlik kavramı, çalışmaların odağına konularak yeni işletmelerde “Yeşil Fabrika” konseptini hayata geçirmek üzere aksiyonlar planlanmıştır.

Supsan, dijital dönüşüm kapsamında aşağıdaki adımları atmıştır.

• 2020 yılında yürütülen 5 adet Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme projesi ile hem üretimde hem de şirket için süreçlerde olası arıza ve hataları en aza indirmeyi, bu sayede zamandan tasarruf etmeyi ve ayrıca arızalardan/hatalardan doğabilecek maddi kayıpların önüne geçilmesi hedeflemiştir.
• Endüstri 4.0 çalışmaları kapsamında "Veri Toplama Sistemi Geliştirilmesi Projesi" yürütülmüş ve tesisin işleyişi için çok kritik bir öneme sahip olan yardımcı işletmeler bölümündeki ünitelerin durumlarını izleyen ve veri toplayan bir sistem kurulmuştur.
• Dijitalleşme kapsamındaki en önemli çalışma ise şirket bünyesine bir RPA yazılımının dahil edilmesi olmuştur. Bu yazılım ile Supsan hızlı bir şekilde insan katkısının gerekmediği, rutin ve zaman alıcı süreçlerini robotize etmektedir.

Kuruluşundan bu yana son teknoloji ile üretim yapan Supsan, son yıllarda oluşturduğu mühendislik altyapısı ile OEM müşterilerine yeni nesil motor projelerinde Mühendislik Çözüm Ortağı olarak destek vermektedir.
"Yeşil Fabrika" konsepti

Yeni yatırım projelerinde sürdürülebilirlik kavramı, çalışmaların odağına konularak yeni işletmelerde “Yeşil Fabrika” konseptini hayata geçirmek üzere aksiyonlar planlanmıştır

"Altın Madalya"

Yerli lider bir OEM müşterisinin talep ettiği Kurumsal Sosyal Sorumluluk değerlendirilmesi Ecovadis Platformu üzerinden tamamlanarak sürdürülebilirlik yaklaşımı açısından “Altın Madalya” ile ödüllendirilmiştir.

Kurumsal yapının geleceğe taşınması

Supsan, kurumsal yapısını geleceğe taşımak için 2020 faaliyet döneminde sürdürülebilirlik ve dijitalleşme adımlarına başarıyla devam etmiştir..


COVID-19 salgını Karşısında Alınan Önlemler
Supsan, COVID-19 salgınının etkilerini hafifletmek ve üretim sürekliliği için çok sayıda proje hayata geçirmiştir.

• Tüm çalışanlara maske ve siperlik dağıtımı yapılmıştır.
• Vardiya başlamadan önce, yemek molasında ve servise binilmeden önce çalışanların ateş ölçümleri yapılmaktadır.
• Servislerdeki çalışan sayısı %50 oranında azaltılarak her koltukta tek kişi oturacak şekilde düzenleme gerçekleştirilmiş, her hafta servis oturma planına oturma düzeni işlenmiştir.
• Salgın döneminde soyunma odalarında belirlenen sayıda kişi bulunacak şekilde mesai bitiş saatleri güncellenmiştir.
• Soyunma odaları sürekli havalandırılmış, tüm fabrika ve çalışma alanları haftalık bazda dezenfekte edilmiştir.
• Beyaz yaka çalışan kısmi uzaktan çalışmaya başlamıştır.
• İşyeri hekiminin görüşleri kapsamında riskli grup içine dahil edilen çalışanlar mesaiye gelmemektedir.
• Molaya çıkan çalışan sayısını sınırlandırmak için mola saatlerinde düzenleme yapılmıştır.
Kahve makineleri ve su sebilleri kapatılmış, her üretim hattına ve ofise kapalı şişe su verilmeye başlanmıştır.
• Gün içinde yapılan kontrollerde, sağlık birimi çalışanı şayet herhangi bir çalışanda risk faktörü görürse, gerekli tedbirlerini aldıktan sonra ilgili çalışanı test yapılması için anlaşmalı hastaneye götürülmüştür.
• Yemek saatlerinde düzenlemeye gidilmiştir. Yemekhanede bulunacak çalışan sayısı %50 azaltılmıştır. Yemekhane masa yerleşimleri değiştirilerek sosyal mesafeye uygun hale getirilmiştir. Her masada 2 kişi oturacak şekilde düzenleme yapılmış ve masalar seperatör ile ikiye ayrılmıştır. Haftalık olarak çalışanların oturdukları masalar oturma planına işlenmiştir.
• Yemekhanede ortak kullanımda olan salata, su, baharat vb. yiyecek içecekler kaldırılarak tek kullanımlık paketler halinde çalışanlara dağıtılmıştır.
• Yemekhane, soyunma odaları, revir, üretim kart basma alanları ve ofislerde sosyal mesafe kurallarına uyum için işaretlemeler yapılmıştır.
• Yurt dışı ve yurt içi seyahatleri ertelenmiş ve seyahatten dönen çalışanlar 14 gün karantinada kalmıştır.
• Toplantılar, eğitimler ya da proje sunumları sadece online olarak gerçekleştirilmektedir.
• Sağlık Bakanlığı’nın kararları sürekli takip edilmenin yanı sıra alınan her türlü karara uyum sağlanmaktadır.
• Mevzuat kapsamında COVID-19 salgını risk analizi ve acil durumlar planı hazırlamıştır. Acil durumlar için tatbikat yapılmış, tatbikat sonucunda ortaya çıkan eksiklikler hızlıca giderilmiştir.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerinde de Öncü
Supsan, 2020 faaliyet döneminde de çok sayıda sosyal sorumluluk projesine imza atarak paydaşları nezdinde örnek bir kurumsal vatandaş olduğunu gözler önüne sermiştir. Şirket’in 2020 faaliyet döneminde hayata geçirdiği projeler aşağıdaki gibidir:

• Sağlık çalışanlarına siperlik desteği,
• Lego Robot Turnuvası’nda TEGV sponsorluğu ve ekip olarak en iyi sunum ödülünün kazanılması,
• Görme engelli kedilerin sahiplenilmesi,
• "TOFD Kapak Olsun Projesi"ne destek.

Geleceğe Bakış
Supsan, yeni teknolojilere yönelik, hassas üretim ihtiyacı bulunan parçaların mühendisliği, üretimi ve tedariki konusunda Türkiye’de ve dünyada tercih edilen bir firma olmak vizyonuyla çalışmalarını sürdürecektir. Supap dışında ise; müşterilerin hassas üretim gerektiren parça ihtiyaçlarını tespit ederek, bu parçaların tedarikçisi olmak amacıyla çalışmaların yürütülmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, 2014 yılından beri Yedek Parça Pazarı’nda satışı yapılan turbo ürünü için Orijinal Ekipman tedarikçisi olma hedefi bulunan Supsan, bu doğrultuda gerçekleştirdiği çalışmalarına devam edecektir. Yedek Parça pazarına sunduğu ürünlerin pazar paylarını artırmaya yönelik çalışmalara devam edilmesi hedeflenmektedir.

Dijitalleşme kapsamındaki en önemli çalışma, Supsan bünyesine bir RPA yazılımının dahil edilmesi olmuştur. Bu yazılım ile Supsan hızlı bir şekilde insan katkısının gerekmediği, rutin ve zaman alıcı süreçlerini robotize etmektedir.
%83

Supsan 2020 yılı ihracat faaliyetlerinin %83'ünü İtalya'ya gerçekleştirmiştir.

3.9 milyon supap üretimi

Supsan 2020 yılı boyunca 3,9 milyon adet supap üretimi gerçekleştirmiştir.


ATINÇ OCAK
Genel Müdür
Supsan

ŞİRKET PROFİLİ

Supsan

Operasyonel Bilgiler
• Toplam Üretim: 3,9 milyon adet
• Küresel Satışlar: 1,92 milyon adet
• 2020 Supap Satışları: 4,27 milyon adet
• İtalya’ya Yapılan İhracat: %83

Üretim Kapasitesi
• Yılda 12 milyon adet supap
• 3 milyon adet stellitli supap
• 3,3 milyon adet çift parça supap kapasitesi

Kurumsal Bilgiler

Faaliyet Alanı
Orijinal ekipman ve yedek parça pazarlarında, motor parçası ve diğer ürünlerin üretimi, satış sonrası hizmetleri konusunda uluslararası uzmanlık.
• Global pazarın lider üreticisi Eaton SRL lisansı ile içten yanmalı motorlar için supap üretimi.

Hizmet Verilen Sektörler
• Yurt içi ve global pazardaki orijinal malzeme üreticileri ve satış sonrası müşterileri



Hizmet Noktaları
• Merkez: Halkalı Fabrikası
• Bağımsız Yedek Parça: 100 bayi

İş Ortağı
Eaton

Ürünler ve Hizmetler
• Yurt İçi OEM
• Yurt İçi OES
• Yurt Dışı OEM & OES