Değerli İş Ortaklarımız, Çalışma Arkadaşlarımız ve Hissedarlarımız,

COVID-19 salgını 2020 boyunca her alanda etkisini gösterdi. Çin’in Hubei Eyaleti’nden başlayarak küresel ölçekte bir salgına dönen COVID-19 salgını, 2020 yıl sonu itibarıyla 100 milyonu aşkın kişinin enfekte olmasına ve maalesef 2,1 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Dünya genelinde bir taraftan bulaş hızını yavaşlatmaya yönelik kısıtlamalar devreye girerken, diğer taraftan Amerikan Merkez Bankası (FED) başta olmak üzere merkez bankaları mali genişleme politikalarıyla ekonomik istikrarı korumaya yöneldi. Yaratmış olduğu çok boyutlu sorunlarla “Yüzyılda Bir Görülecek” tahribata neden olan COVID-19 salgını, insanoğlunun güçlü yönlerinin ortaya çıkması açısından önemli bir fırsat yarattı. Teknolojideki ilerlemeler ışığında ekonomiyi ve toplumu korumaya yönelik dünyanın farklı coğrafyalarında hayata geçirilen önlemler, yaşam döngüsünün istikrarlı bir biçimde devamını sağladı. Yıl sonuna doğru uygulamaya geçen kitlesel aşılama programları ise; kitle bağışıklığını beklemeden “yeniden normale” dönüşün ilk aşaması olarak nitelendirildi.

Ülkemizde özel sektör, rekabet üstünlükleriyle ön plana çıktı

Zor bir coğrafyada her dönem büyük işler başaran Türkiye, COVID-19 salgını karşısında da çeşitli aksiyonlar aldı. Hükümetimizin öncülüğünde toplum sağlığından makro-ekonomiye kadar geniş bir alanda başarılı kriz yönetimi uygulamalarına imza atıldı. Küresel ekonomideki daralmaya bağlı olarak iç piyasada yaşanan durgunluk karşısında Hükümetimiz, kredi ve doğrudan desteklerle dezavantajlı grupları desteklemeye odaklandı. Uzun bir dönemden bu yana tedarik süreçlerinden ödeme sistemlerine kadar uzanan geniş bir alanda dijital dönüşüm yatırımları gerçekleştiren Türkiye ekonomisi ise özellikle tekstil ve yarı mamul alanlarındaki yüksek performansıyla ihracat potansiyelini başarıyla ortaya koydu. Varlığımızı borçlu olduğumuz ülkemizin, gıda enflasyonu ve genç işsizliği gibi konularda somut adımlara ihtiyaç duymakla beraber güçlü büyüme potansiyelini önümüzdeki dönemde başarıyla hayata geçireceğinden kuşku duymuyoruz.

Odak sektörlerde sürdürülebilir başarı çizgisi

Borusan Holding olarak, her dönem profesyonel yönetim tarzımızla rakiplerimiz karşısında fark yarattık. 2020 faaliyet döneminde de başarılı finansal ve operasyonel sonuçlara ulaştık. Grubumuzun toplam cirosu 3,7 milyar ABD doları seviyesini aşarken, EBITDA’mız 375 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Maliyet yapımızda, salgınından bağımsız kalıcı iyileşmeler sağladık.

Yassı çelik alanında faaliyet gösteren şirketimiz Borçelik, 2020 yıl sonu itibarıyla toplam 1.760 bin ton üretimle 1,1 milyar ABD doları düzeyinde toplam ciroya ulaşarak Grubumuzun cirosunda aslan payını elinde tutmaya devam etti. Borusan Mannesmann ile birlikte çelik iş kolumuzun toplam cirosu 1,6 milyar ABD doları seviyesini aşarken, otomotiv ile makina ve güç sistemleri iş kollarımız ise 1,7 milyar ABD doları ciro yaratarak Grubumuzun toplam cirosuna güçlü bir katkı sağladı. Faaliyet gösterdiği her coğrafyada güçlü bir oyuncu olmayı hedefleyen Borusan Grubu şirketlerinin toplam yurt dışı satışları ise 1,2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşerek konsolide ciromuzun %31’ini oluşturdu.

Sektöründe öncü bir marka olan Borçelik, COVID-19 salgınının özellikle iç pazardaki olumsuz etkileri karşısında hızla aksiyonlar alarak yurt dışı pazarlardaki payını arttırdı. Geçen yıla göre EBITDA’sını %17 oranında arttırarak oldukça başarılı bir performans sergiledi.

Borusan Mannesmann’ın ABD’deki kaya gazına yönelik işi, hızlı düşen petrol fiyatları ve salgından olumsuz etkilenirken, şirketimiz uzun süreden bu yana gerçekleştirdiği dijital dönüşüm yatırımları ve çeşitlendirilmiş ürün portföyü sayesinde rakipleri arasında güçlü pozisyonunu korumayı başardı.

Güçlü bir marka karmasına sahip olan Borusan Otomotiv Grubu, 2020 yılında otomobil talebinde yaşanan artışı yüksek karlılıkla birleştirerek çok başarılı bir performans gösterdi ve EBITDA’sını bir önceki yıla kıyasla %45 oranında arttırdı. Her alanda sürdürülebilir başarı çizgisini koruyan Otomotiv Grubumuz 2020 yılında dijitalleşme alanında yatırımlarına başarıyla devam etti.

Kazakistan’daki faaliyetlerinde 20 yılı geride bırakan Borusan CAT ise, salgının zorlu koşullarına rağmen yurt dışı distribütörlüklerimizin yüksek performansı sayesinde EBITDA’sını bir önceki yılın güçlü seviyesinde korumayı başardı.

Dünyanın önde gelen otomobil markalarının supap tedarikçisi ve Türkiye’nin en büyük ve en geniş ürün yelpazesine sahip motor supabı üreticisi konumunda olan Supsan, 2020 faaliyet döneminde de atılımlarına devam etti. 1,9 milyon adedi Avrupa ülkeleri ağırlıklı ihracat kalemi olmak üzere toplam 4,27 milyon adet supap satışı gerçekleştiren Şirketimizin başarısında, yürüttüğü Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının etkisi büyüktür.

Kendisini odaklandığı sektörde bir teknoloji şirketi olarak konumlandıran Borusan Lojistik, tam kamyon yükü (FTL) taşımacılık hizmetlerindeki lider konumunu 2020 faaliyet döneminde de sürdürdü. Türkiye’de yük sahipleri ve nakliyecileri dijital ortamda bir araya getiren ilk dijital lojistik platformu olan eTA markasını bünyesinde barındıran Borusan Lojistik, yıl sonu itibarıyla sisteminde bulunan toplam 35 bin aktif kamyon şoförü ile 420 bin sefer gerçekleştirdi.

Küresel enerji teknolojilerindeki gelişmeleri yakından izleyerek dijitalleşme yatırımlarını başarıyla sürdüren Borusan ENBW Enerji, Kıyıköy RES Kapasite Artışı ile Saros RES’in faaliyete geçmesiyle birlikte toplam kurulu gücümüzün 725MW’a ulaşmasını öngörüyoruz. Dengeli portföy yapısı ile ön plana çıkan Borusan ENBW Enerji, önümüzdeki dönemde Borusan Grubu için sürdürülebilir katma değer üretmeye devam edecektir.

Çevik yönetim tarzımız ile sürdürülebilir değer üretmeye devam edeceğiz

Borusan Holding olarak; çelik, enerji, otomobil ve iş makinesi distribütörlüğü ile lojistikten oluşan tüm iş kollarımızda Türkiye’nin büyümesine ivme katma gücüne sahibiz. Türk reel sektörünün yapı taşlarından olan Holdingimiz, köklü kurum kültürü ışığında önümüzdeki dönemde de paydaşları için sürdürülebilir değer yaratma kararlılığında olacaktır. Türkiye’nin yanı sıra uluslararası pazarlarda da faaliyet gösteren küresel bir marka olan Borusan, kapsamlı sürdürülebilirlik yaklaşımı ışığında odaklandığı iş kollarındaki değişim ve dönüşüm sürecine hazırlıklı olmanın yanı sıra COVID-19 salgını örneğinde olduğu gibi belirsizlikler karşısında çevik bir yönetim tarzı izlemeye devam edecek.

İş geliştirmeye yönelik Ar-Ge ve inovasyon süreçlerine her dönem yatırım yapan Borusan Grubu, bugün olduğu gibi 200 sene sonra da sürdürülebilir değer üretmek gibi iddialı bir hedef ortaya koymuştur. Sürdürülebilir değer yaratma önceliğimiz doğrultusunda hissedarlarımız, müşterilerimiz, iş ortaklarımız ve en önemlisi de çalışanlarımızın katkılarıyla bu iddialı hedefe kararlılıkla ulaşacağımızdan kuşku duymuyorum. Borusan Ailesi olarak büyük bir takımız ve hepimiz zincirin halkaları veya dişlinin parçaları gibi birbirimize bağlıyız.

Bu uzun ve meşakkatli yolda yanımızda olan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.


Saygılarımla,


ERKAN KAFADAR
Grup CEO
Borusan Holding

Borusan Grubu olarak profesyonel yönetim yaklaşımımızın yanı sıra sağlam ortaklık yapımızdan güç alarak 2020 faaliyet döneminde de başarılı finansal ve operasyonel sonuçlara ulaştık.
3 kıta
12 ülke

Borusan Holding olarak 3 kıta 12 ülkede geniş bir hizmet ağıyla faaliyet gösteriyoruz.


Borusan Holding olarak; çelik, enerji, otomobil ve iş makinesi distribütörlüğü ile lojistikten oluşan tüm iş kollarımızda Türkiye’nin büyümesine ivme katma gücüne sahibiz.
8,1 milyar TL

2020 yılında 8,1 milyar TL ihracat geliri elde ederek ülkemiz ekonomisi için katma değer yaratmayı sürdürdük.


2,6 milyar TL

2020 yılında operasyonel kârlılığımızı sürdürdük ve FAVÖK'ümüz %40 artışla 2,6 milyar TL olarak gerçekleşti.