2006 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imzacı olmanın yanı sıra “Dünya Bizim Evimiz” söylemiyle sürdürülebilirlik yolculuğuna başlayan Borusan, 2008’den bu yana düzenli olarak sürdürülebilirlik performansını yıllık olarak raporlamaya başlanmıştır. Çevre yatırımları, Ar-Ge, İnovasyon ve dijitalleşme yatırımları ile dünya için faydalı işler hayata geçiren Holding, çalışanlarına ve topluma yönelik gerçekleştirdiği yatırımlarla Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu faaliyetlere imza atmaktadır. Borusan Holding, sürdürülebilirlik çalışmalarını tek bir çatı altında toplamak ve stratejik olarak yönetmek için 2020 faaliyet döneminde şirketleri için sürdürülebilirlik stratejileri geliştirilmesine odaklanmıştır. Borusan Holding çatısı altında faaliyet yürüten şirketlerin öncelik verdiği kısa ve orta vadede fayda sağlayacak konular konsolide edilerek Holding’in sürdürülebilirlik stratejisine katkı sağlanmıştır. Borusan Holding’in koordinasyonunda Grup şirketleri, 2030 için sürdürülebilirlik hedefleri belirleyerek bu hedeflere ulaşmak için çalışmalar yürütmüştür.
Sürdürülebilirlik Yaklaşımı
Sürdürülebilirlik yaklaşımını Holding Sürdürülebilirlik Komitesi ve Grup şirketleri bünyesinde yer alan Sürdürülebilirlik ekiplerinin çalışmalarıyla bütüncül bir bakış açısıyla tanımlayan Borusan Holding, şirketlerine toplumsal ve çevresel anlamda fayda yaratmak için alan açmaktadır. 2020 faaliyet döneminde Borusan şirketlerinin gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik stratejisi geliştirme çalışmaları ile her şirketin öncelikli alanları belirlenerek bu alanlarda uzun vadeli hedef koymaları sağlanmıştır. Böylece, sadece taahhüt ya da söylem seviyesinde değil, uygulama ve performans seviyesinde de ilerleme sağlamanın önünü açılmıştır. Dolayısıyla, Borusan Holding’in sürdürülebilirlik yaklaşımı, paydaşlara, iş ortaklarına ve topluma değen şirketlerin sürdürülebilirlik önceliklerinin üst çerçevede buluşturulmasıyla ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilirliği iş sürekliliği ve sürdürülebilir kârlılığının ötesinde uzun vadeli değer yaratma süreçleri olarak gören Borusan Holding, üst seviyede göstergeler belirleyerek Grup şirketlerine yönlendirme yapmanın yanı sıra katma değerli iş modellerinin önü açılmaktadır. Bu süreci yürütmek ve takibini yapabilmek için Borusan şirketlerinde konunun uzmanları ve ilgili birim temsilcilerinden oluşan Sürdürülebilirlik ekipleri kurulmuştur. Her ekibin içerisinde bir lider, şirketlerin icra kurulları ile iletişimi sağlamakta ve bilgilendirme yapmaktadır. İcra Kurulları, aynı zamanda, sürdürülebilirlik ile ilgili kritik kararların alınmasında onay mercii olarak görev yapmaktadır. Borusan Holding Sürdürülebilirlik Komitesi ve sekretaryası da şirketlerle Holding arasındaki iletişimi ve bağlantıyı sağlamakta, gerekli noktalarda da şirketlere yönlendirme yapmaktadır.
Borusan Holding'in insan odağındaki en öncelikli konusu güvenli çalışma ortamı ve toplumsal fayda yaratmaktır. Çalışanlarını en değerli sermayesi, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı yaratmak adına olmazsa olmazlar arasında gören Holding, çalışma ortamının sağlık ve güvenliğinin yanı sıra çalışanlarının iyi olma halleri, yetkinlik gelişimleri ve değişen iş dünyasına uyum sağlamalarını kolaylaştırmayı “işin geleceği” başlığı altında değerlendirmeye almıştır. Borusan temel değerlerinden olan faydalı şirket olma yolculuğunda eğitim ve kültür-sanat ile refahı yükseltme için çalışırken, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da hassasiyetini ortaya koyan çalışmaları Borusan Eşittir Platformu kapsamında yürütmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadın ve erkeğin tam anlamıyla eşit ve yan yana olduğu bir dünya hedeflemektedir. Bunun yanı sıra yeteneğin sürdürülebilirliği adına Borusan Akademi gelişim programları yürütmektedir. Aynı zamanda, toplumsal yatırımlar ile içinde bulunulan topluma katkı ve fayda sağlamak, tüm paydaşlar için değer yaratmak da Holding’in öncelikleri konuları arasında yer almaktadır. İnovasyon tarafında ise, özellikle yenilikçi ürün ve hizmetlerin yanında geleceğe uygun iş modelleri, sürdürülebilirlik için inovasyon gibi yaklaşımlarla katma değer yaratılması hedeflenmektedir. Dijitalleşmenin kolaylaştırıcılığında dokunulan her paydaş için fark yaratmak, faaliyetlere bu gözle bakmak sürdürülebilirlik yaklaşımının Borusan Holding bünyesinde İnsan, İklim, İnovasyon bileşenlerinde ele alınan sürdürülebilirlik konuları hem Grup şirketlerinin önceliklerinden beslenmekte hem de geleceğe uygun iş modellerini tasarlama yolunda kapsayıcı bir bakış açısı sunmaktadır.
İklim tarafında özellikle sera gazı salımlarını engellemenin yanında iş modellerinin karbonsuzlaşması için çaba sarf edilmektedir. Çevresel etkiyi azaltmak hatta ortadan kaldırmak ve bunu tüm değer zinciriyle birlikte başarmak ana hedefler arasında yer almaktadır. Döngüsel çözümleri hayata geçirmek, halihazırda bu konuda yapılanların ötesine geçmek çevresel anlamda fayda yaratmak için takip edilen yol olarak ortaya çıkmaktadır.
Borusan Grubu sunduğu hizmet ve faaliyetler sonucunda ortaya çıkan ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri ve bu etkileri nasıl yönettiğine dair yaklaşımı 2009 yılından itibaren sürdürülebilirlik raporu aracılığıyla tüm paydaşlarının dikkatine sunmaktadır. Borusan Yatırım, Borusan Holding’in sürdürülebilirlik stratejisiyle uyumlu bir biçimde stratejik sürdürülebilirlik önceliklerini belirlerken, GRI standartları ve BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını dikkate almaktadır.
Tüm faaliyetlerini kurumsal yönetimin şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verebilirlik prensipleri çerçevesinde yürüten Borusan Holding, iç ve dış paydaş iletişimini etkin ve şeffaf bir şekilde yürütmenin yanı sıra paydaşlarının beklentilerini göz önünde bulundurmaktadır.
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzalandı.
2008Borusan Holding’in ilk sürdürülebilirlik raporu yayınlandı.
2009Türkiye Kalite Derneği’nin “Yönetim Kadının Hakkıdır.” Bildirgesi imzalandı.
2010Tarihi iklim zirvesi COP15’i takiben Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Mücadele CO₂ Bildirgesini imzalayan ilk üç Türk şirketinden birisi haline gelindi.
2011Çevresel sürdürülebilirlik danışmanlığı desteğiyle şirketler için çevresel sürdürülebilirlik stratejileri geliştirilmeye başlandı.
Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi’ne imza atıldı.
İş’te Etik Bildirgesi’ne imza atıldı.
2013Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri’ne imza atıldı.
2014Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri Liderlik Grubu’na katılan ilk Türk şirketi unvanı elde edildi.
2015Toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek için Borusan Eşittir Platformu kuruldu.
2016Borusan Sürdürülebilirlik Raporu, Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi’nden birincilik ödülü aldı.
2017Borusan Sürdürülebilirlik Raporu, TÜHİD Altın Pusula UNDP Özel Ödülü’nün sahibi oldu.
2020Grup şirketlerinin ve devamında Holding’in sürdürülebilirlik stratejileri yeniden değerlendirerek stratejik ve fayda odaklı bir bakış açısı getirildi.