AYRI AYRI DEĞİL HEP BİRLİKTE

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi

Borusan Holding, çalışanlarını destekleyen ve cinsiyet ayrımına yer vermeyen şirket politikaları geliştirmek konusunda kararlıdır.

Borusan, 2012 yılında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini öncelikli sosyal sorumluluk alanlarından biri olarak belirlemiştir. Bu doğrultuda Holding, kurum içindeki politikalarında kadın çalışanlarını destekleyen ve cinsiyet ayrımını kaldırmaya yönelik politikalar geliştirmektedir. Topluma katkı olarak da kadınların iş yaşamına katılımını artırmaya yönelik altyapı ve finansman destekleri sağlayan kurumsal çalışmalar yürütmektedir.

Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri’ne (WEPs) imza atan kuruluşlar arasında yer alan Borusan Holding 2015’te aldığı davet üzerine Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri Liderlik Grubu’na (UN Women Empowerment Principles Leadership Group) üye olma statüsünü elde eden ilk Türk şirketidir.

Türkiye’den bunu gerçekleştiren ilk şirket olan Borusan, kadını güçlendirme alanındaki çalışmalarıyla sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda dünyada örnek şirketler arasındaki yerini almıştır.

Annemin İşi Benim Geleceğim Projesi

“Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi, Borusan Holding’in en önemli projelerinden biridir. Araştırmalar Türkiye’de ve dünya çapında kadın istihdamının önündeki en büyük engellerden birinin çocuk bakımı olduğunu göstermektedir. “Annemin İşi Benim Geleceğim” adlı uzun soluklu proje bu çerçevede çalışan annelere destek olarak kadın istihdamını artırmayı hedeflemektedir. Proje, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle yürütülüyor. Türkiye genelinde 4 ildeki 4 organize sanayi bölgesinde (OSB), 0-6 yaş grubu çocukların bakım ve okul öncesi eğitim hizmeti alacağı, her biri 75 öğrenci kapasiteli “Borusan Neşe Fabrikası” adı verilen kreş ve gündüz bakım evleri inşa edilmiştir. Proje kapsamında, bugüne kadar Adıyaman, Afyonkarahisar, Malatya ve Balıkesir’de Borusan Neşe Fabrikaları hizmete açılmıştır. “Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi, 2015 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin düzenlediği Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde sosyal sorumluluk kategorisinde ödül kazanmıştır. Proje ayrıca Türkiye İşveren Sendikaları Federasyonu tarafından da bir ödüle layık görülmüştür.

Mikro Finans

Borusan Holding girişimci kadınlara destek olmak amacı ile ilk Mikro Finans şubesini, Kurucusu ve Onursal Başkanı merhum Asım Kocabıyık henüz hayatta iken, kendisinin doğum yeri Afyonkarahisar’da 2009 yılında açmıştır. 2013 yılında ikinci Mikro Finans Şubesi, Borusan Holding’in geniş bir sanayi yerleşkesinin yer aldığı Bursa’nın Gemlik ilçesinde açılmıştır.

Bu iki mikro Finans şubesinde şimdiye dek 2.800 kadın girişimciye, kendi işlerini kurmaları veya geliştirmelerine yardımcı olmak için toplam 5,5 milyon TL tutarında kredi desteği verilmiştir.

Borusan Eşittir Platformu

Borusan’da toplumsal cinsiyet eşitliğinin hem kurumsal hem de bireysel düzeyde benimsenmesi ve içselleştirilmesi gerektiği inancıyla 2015 yılı Kasım ayında “Borusan Eşittir – Toplumsal Eşitlik Platformu” kurulmuştur. Platform, insan kaynakları politikasından iletişime ve farkındalığa kadar geniş bir yelpazede sonuçlar elde etmeyi hedeflemektedir.

Sevgi Dilde Başlar

Borusan Eşittir, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi iş birliği ile “İş Yaşamında Ayrımcılık İçeren Söz ve Davranışlardan Kaçınma Rehberi” yayınlanmıştır. Rehberde, günlük iş hayatında sıklıkla karşılaşılan, ayrımcı ifadeler ve davranışlar sıralanmıştır. “Adam gibi”, “adamakıllı”, “bayan yönetici”, “kadın işi”, “erkek işi” gibi iş yaşamında cinsiyet ayrımı içeren sözlerin yanı sıra; “dinozor”, “eski kafa”, “yeni yetme”, “dünkü çocuk”, “Y kuşağı” gibi yaş ve kuşak farklarını küçümseyen ifadelerin ayrımcı olmayan karşılıkları da bu rehberde yer almıştır. Proje ayrıca, Borusan ofislerinde ve çalışma ortamlarında yer alan özel tasarlanan afişlere de yer vermiştir. Ayrıca, iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığı konusuna dikkat çekmek Borusanlıların yer aldığı “Sevgi Dilde Başlar” adlı bir video hazırlanarak Sevgililer Günü vesilesi ile 14 Şubat 2017’de Borusan’ın kurumsal web sayfasında yayınlanmıştır.

Cinsiyetçiliğin Adını Koy

Bu projenin ardından 2018 yılında “Cinsiyetçiliğin Adını Koy” kampanyası hayata geçirilmiştir. 8 Mart Dünya Kadın Emekçiler Günü için hazırlanan bir video erişime açılmış, “Sevgi Dilde Başlar” ve “Adını Koy” hashtag’leri ile sunulan bu videoda cinsiyetçi sözcüklere ve yaygın olan cinsiyetçi kültürün yarattığı sorunlara dikkat çekmiştir. Kampanyada “Cinsiyetçiliğin Adını Koy”, “Kadın işi değil bu”, “Yoksa feminist misin?”, “Daha çok gülümsemelisin” gibi kişisel ve profesyonel yaşam alanlarında görülen pek çok cinsiyetçi arketip ve davranışın yanı sıra şovenist ifadelere dikkat çekilmiştir.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri

Borusan, cinsiyet eşitsizliklerinin önlenmesine yönelik olarak Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) iş birliği ile gerçekleştirilen toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleriyle 10.000’den fazla Borusanlı ve ailelerinin bilinçlendirilmesini hedeflemektedir.

Kadına Güç İş Yok

Borusan Grup şirketlerinden Borçelik, 2018 yılında erkek egemen ağır sanayi alanında kadınların her işi yapabileceğini vurgulayan “Kadına Güç İş Yok” projesini hayata geçirmiştir. Böylece, yassı çelik sektöründe daha fazla kadın istihdam etmeye yönelik örnek bir projeyle bir ilke imza atılmıştır. Program kapsamında başvuruda bulunan kadın adaylara tavan vinci ehliyet programı gibi teknik eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişim ve mentor-menti programları gibi 250’şer saatlik kapsamlı eğitimler verilmiştir. Program sonucunda eğitimlerini tamamlayan 26 kadının çeşitli işlerde istihdam edilmesi sağlanmıştır.

Borusan Mannesmann’da Kadın İstihdamı Girişimi

Metal sektöründe kadınların çalışabileceğini ve başarılı olabileceğini gösterebilmek amacıyla lise mezunu olan kadın adaylara İşkur iş birliği ile düzenlenen işbaşı eğitim programları sunulurken, aynı zamanda Borusan Mannesmann fabrikalarında yer alan sosyal alanlar kadınların kullanımına uygun hale getirilmiştir. Bu girişim ile kadın çalışan oranının %10’a yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Bu hedef doğrultusunda, 2017 yılında %3 olan kadın çalışan oranı 2018 yılında %6’ya ulaşmıştır.