BORUSAN ENBW ENERJİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK

1.156 MW’lik toplam portföy büyüklüğü

Borusan EnBW Enerji’nin toplam kurulu gücü 505 MW ve toplam portföy büyüklüğü 1.156 MW’dır.

Borusan EnBW Enerji, tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü ve portföyü ile Türkiye’nin ve dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan katkı sağlamayı ve rüzgâr enerjisi alanında lider enerji üretim şirketi olmayı hedeflemektedir.

10 Yılda Toplam 6,6 Milyar kWh Enerji Üretimi

Bandırma RES ile Balıkesir’de yaptığı ilk yatırımdan itibaren Borusan EnBW Enerji 10 yılda 11 kat büyüyerek 505 MW kurulu güce ulaşmış ve toplam portföy 1.156 MW’a yükselmiştir. 10 yılda toplam 6,6 milyar kWh enerji üretimi ile yaklaşık 3 milyon konut aydınlatılmış ve 410 milyon ABD dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçilmiştir.

 

Çok Güçlü Bir Ortaklık...

Borusan ve EnBW, 2009 yılından bu yana Türkiye Enerji Piyasası’nda çok güçlü bir ortaklık içerisinde yer almaktadır ve kurdukları ortak girişim şirketi Borusan EnBW Enerji, ekonomik dalgalanmalarda başarılı bir şekilde yönetilmekte ve böylece dayanıklılığını kanıtlamaktadır. O tarihten bu yana ortaklık, Türkiye Elektrik Piyasası’nın geliştirilmesi için önemli bir fırsat yakalamış ve sadece yenilenebilir enerji portföyüne yatırım yapmıştır.

Borusan EnBW Enerji’nin mevcut mali durumu, Türkiye Elektrik Piyasası’nın durumu ve ana şirketlerin yenilenebilir enerji stratejisi ile ortaklığın önümüzdeki yıllarda daha uzun süre devam etmesi beklenmektedir.

Stratejik Konumlandırma

Rüzgar enerjisi endüstrisine liderlik etmeyi amaçlayan Borusan EnBW Enerji, Türkiye’nin ve dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan katkıda bulunmayı temel bir öncelik haline getirmiştir. Şirket aşağıdaki rekabet avantajlarına sahiptir:

2019 Yılında Enerji Sektörü

Türkiye’nin enerji üretim sektörü, döviz bazlı borçlar ve enerji fiyatlamasındaki sınırlı şeffaflık nedeniyle döviz kurundaki dalgalanmalara yüksek oranda maruz kalmaktadır. Spot elektrik fiyatlarının düşük olmasının bir diğer nedeni de, aynı dönemde özel sektör tarafından yapılan güçlü yatırıma kıyasla son beş yıldaki zayıf tüketim artışının elektrik arzında aşırı kapasite ile sonuçlanmasıdır. Öte yandan, kurulu gücün %27’sini oluşturan yenilenebilir enerji üreticileri, alım garantilerinden ve ABD doları bazlı teşvik ödemelerinden yararlanmıştır.

Türkiye’nin kurulu gücü 2019 yıl sonunda bir önceki yıla göre 2.826 MW net kapasite artışıyla 91,3 GW’ya ulaşmıştır. Yenilenebilir enerji yatırımları termal enerji yatırımlarını geçmiştir: 542 MW rüzgar, 255 MW jeotermal, 919 MW güneş, 203 MW hidro, 258 MW doğal gaz, 727 MW kömür ve 187 MW diğer kapasiteler işletmeye alınırken, 265 MW akaryakıt kapasitesi devre dışı bırakılmıştır. Hidroelektrik santralleri de dahil olmak üzere kurulu kapasitede yenilenebilir kaynakların payı %49’dur. 2019 yıl sonu itibarıyla, kurulu kapasitenin %25’i devlette ve toplam kapasitenin %75’i ise bağımsız üreticilerdedir. Son beş yılda kurulu güçte ortalama artış %5,7 iken, yeni yatırımlara yönelik talep önemli ölçüde azalarak büyüme oranları 2018’de %4,7 ve 2019’da %3,2 olarak gerçekleşmiştir.

Enerji Sektöründe 2019’da Meydana Gelen Gelişmeler

2019 yılında öngörülmeyen 29 TWh ekstra hidroelektrik üretimi, hidroelektriğin 2018’de %20 olan payını %30’a çıkarmıştır. Hidroelektrik üretimindeki artış, 2019 yılında doğal gaz üretiminde önemli bir azalmaya neden olmuştur. Toplam üretimdeki doğal gaz payı 2018’de %31 iken 2019’da %19’a düşmüştür. Türkiye’de toplam üretimin %7’sini rüzgar enerjisi oluşturmaktadır.

Mayıs 2019’da lisanssız üretim yönetmeliği duyurulmuştur. Üretilen ve tüketilen elektriğin aylık mahsuplaşması uygulaması başlatılarak ihtiyaç fazlası üretimin şebekeye verilebilmesi sağlanmıştır. Yönetmeliğin ilanının ardından inşa edilen lisanssız elektrik santralleri, fazla enerjilerini ulusal aktif enerji tarifesi (TL) fiyatından satabilmektedirler (önceki yönetmeliğe göre, lisanssız santraller fazla enerjilerini şebekeye satış tarifesi (FiT) fiyatından (ABD doları) satılmaktaydı).

Toplam kurulu gücü 505 MW olan Borusan EnBW Enerji, 2019 yılında 1.397 GWh elektrik üretmiştir.

Aralık 2019’da, 13 kömür santralinde çevre mevzuatına uyumluluğu hususunda yasal yönden endişeler bulunmaktaydı. Bu 13 kömür santralinden 5’i (3 GW kurulu güç) yükümlülüklerini yerine getirene kadar tamamen kapatılmıştır. Bunun ardından, aşırı fiyat artışlarını engellemek için 2.000 TL/MWh olan tavan fiyat 600 TL/MWh’a düşürülmüştür.

2019 yılında doğal gaz santralleri için gaz tarifeleri 2018 sonuna göre %3 artmıştır. Konut tüketicileri için elektrik tarifesi %20, ticari tüketiciler için %33 ve sanayi tüketicileri için %32 artmıştır.

2019 Yılında Enerji Sektöründe Yeni İş Fırsatları

1.000 MW’lik Rüzgar YEKA 2 ihalesi Mayıs 2019’da gerçekleştirilmiştir. Borusan EnBW Enerji ihalelere katılmış ancak diğer katılımcıların agresif teklifleri nedeniyle birinci turda çekilmiştir.

2019 İş Sonuçları

Toplam 505 MW Kurulu Güç ve Toplam 1.156 MW Portföy Büyüklüğü

Borusan EnBW Enerji’nin toplam kurulu gücü 505 MW ve toplam portföy büyüklüğü 1.156 MW’dır. Borusan EnBW Enerji, 2019 yılında Kıyıköy RES, Saros RES ve 10 ihale projesine yatırım yapmaya devam etmiştir. 2020 yılında faaliyete geçecek olan Kıyıköy RES Genişletme ve Saros RES projeleri için yatırım kararı alınmıştır.

Borusan EnBW Enerji’nin kurulu rüzgar gücü kapasitesi, Türkiye’nin kurulu rüzgar gücü kapasitesinin %5,9’unu teşkil etmektedir. Borusan EnBW Enerji’nin rüzgar üretimindeki payı 2019 yılında 1,3 TWh ile %5,8’dir. Borusan EnBW Enerji’nin toplam kurulu gücü, Türkiye’nin kurulu kapasitesinin %0,6’sına ve 2019 lisanslı üretimi de Türkiye’deki toplam üretimin %0,5’ine tekabül etmektedir.

2019 Yılında Saros ve Kıyıköy Rüzgar Enerji Santralindeki Gelişmeler

Kıyıköy Kapasite Artırımı Rüzgar Enerji Santrali Projesi

Konum: Kırklareli, Kıyıköy
Kurulu Güç: 72 MW
Kurulacak Türbin Sayısı: (20)
Projeyi Tamamen İşletmeye Alma Tarihi: Ekim 2020

Proje Durumu

Saros Rüzgar Enerji Santrali Projesi

Konum: Çanakkale, Merkez ve Çan
Kurulu Güç: 138 MW
Kurulacak Türbin Sayısı: (27)
Projeyi Tamamen İşletmeye Alma Tarihi: Aralık 2020

Proje Durumu

Borusan EnBW Enerji’de Ar-Ge ve Dijitalleşme Adımları

Borusan EnBW Enerji, 2019 yılında dijitalleşmede inisiyatif alması gereken alanlar konusunda Kurumsal Mimari Çalışması yaparak Dijitalleşme Yol Haritası geliştirmiştir. 2019 yılı başlangıç noktası olarak kabul edilerek odaklanılacak alanlar Veri & Analitik, Robotik Süreç Otomasyonu, İş Süreçleri Yönetimi, Kurumsal İçerik Yönetimi ve Entegrasyon Yönetimi olarak belirlenmiştir. 2020 yılında Kurumsal Mimari Çalışması gözden geçirilecektir ve Veri ve İş Süreçleri Yönetimi alanlarında yeni projelerin geliştirilmesi planlanmaktadır. 2021’de hedef Borusan EnBW Enerji’nin oluşturduğu altyapı ile gelişmiş analitik ve makine öğrenimi kullanımı aracılığıyla Satış ve Bakım’da kârlılığı artırmaktır.

2019’da odak noktası buzlanmayı azaltmak için rüzgar türbini kanatlarına uygulanan bir kimyasalın geliştirilmesi olmuştur. Şu ana dek yapılan saha testleri umut vericidir.

Dünyanın Sürdürülebilirliğine Doğrudan ve Dolaylı Katkı…

Borusan EnBW Enerji’nin sürdürülebilirliğe temel yaklaşımı, faaliyetlerinde dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlamaktır. 11 enerji santralinde yeşil enerji üretilmekte ve “0” emisyon ile dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan katkıda bulunulmaktadır. Dolayısıyla, üretimleri, önemli miktarda sera gazı emisyonuna sebep olan fosil yakıt santrallerinin yerini almaktadır.

Borusan EnBW Enerji, günlük faaliyetlerinde ve yatırımlarında çevresel ayak izini azaltmayı ve böylece dünyanın sürdürülebilirliği üzerinde dolaylı bir etki yaratmayı hedeflemektedir.

Borusan EnBW Enerji, faaliyet alanlarındaki tüm çalışanları, müşterileri, tedarikçileri ve yöre halkı için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmayı hedeflemektedir. Şirket, içinde yaşadığımız çevreyi korumaya ve enerji performansını sürekli geliştirmeye kendini adamıştır.

Yatırım Projeleri

Kıyıköy RES

Saros RES

Operasyonel Enerji Santralleri

Operasyon süreçleri nedeniyle az miktarda atık oluşmuş ve bu nedenle enerji tüketimi ve su kullanımı çok düşük kalmıştır. Buna rağmen Şirket bu durumu en aza indirmek ve yeni teknolojileri takip etmek için elinden gelenin en iyisini yapma çabasında olmuştur.

Alınan önlemlere aşağıdakiler örnek verilebilir:

Yalın 6 Sigma Projesi Hayata Geçirildi...

Her yıl, kârlılığı korumak için operasyonel maliyetler yakından takip edilmektedir. Dijital altyapı (Uzaktan İzleme ve Kumanda Merkezi) sayesinde insan ve santral temelli faaliyetlerin çoğu artık uzaktan gerçekleştirilmektedir. BEE’nin kendi personeli, Orijinal Malzeme Üreticisi’nin (OEM) taşeronu olarak rüzgar türbini bakım faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam etmiş ve bazı santrallerde maliyetleri düşürmek için Orijinal Malzeme Üreticisi (OEM) olmadan tüm çalışmaları yerine getirmiştir. Ayrıca, işletme giderlerini azaltmak ve enerji santrallerinin üretimini artırmak için yalın 6 Sigma projeleri sürekli olarak hayata geçirilmektedir.

Tüm Paydaşlar için Güvenli ve Sağlıklı bir Çalışma Ortamı...

Borusan EnBW Enerji’de amaç, faaliyet alanlarındaki tüm çalışanları, müşterileri, tedarikçileri ve yöre halkı için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak, içinde yaşadığımız çevreyi korumak ve enerji performansını sürekli geliştirmek, ve “Sıfır İş Kazası” hedefine istikrarlı bir şekilde uymaktır.

Ekipler için Eğitim Programları...

Yıl boyunca ekiplerin ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı eğitim programları düzenlenmiştir. Temel bilgilerle başlangıç yapılarak her bir çalışan için SEÇ uzmanları tarafından Genel Sağlık, Emniyet ve Çevre (SEÇ) eğitim programları düzenlenmiştir. Bir adım daha ileri gitmek için operasyon, bakım ve yatırım ekiplerinin ihtiyaçları analiz edilmiş ve her gruba farklı eğitim setleri verilmiştir.

Başarılı Sonuçlar

Çanakkale Saros Rüzgar Enerji Santrali için yeni bir rüzgar türbini tedarikçisi seçilmiştir. Saros RES ve Kırklareli RES projelerine ilişkin süreç ve izin işlemleri başarıyla sürdürülmüş, finansman kurumları belirlenmiş ve inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından Haziran ve Aralık 2017’de düzenlenen rüzgâr kapasite tahsis ihalelerinde kazanılan 395 MW gücündeki 10 yeni projenin hayata geçirilmesine yönelik izin süreçleri de başarıyla devam etmiştir. Nisan 2010’da, Endeavor Turkey, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kurulu (TOBB GKK), Özyeğin Üniversitesi ve Start Up dergisi tarafından düzenlenen Kurumsal Girişim - Girişimci Dostu Şirketler etkinliği kapsamında Borusan EnBW Enerji, Verimli Şirket/Yeni Girişim İş Birliği ödülüne layık görülmüştür. 2019 yılında Borusan ve EnBW ortaklığının 10’uncu kuruluş yıl dönümü kutlanmıştır. Yıl boyunca teknisyen yönetimi incelemesi, İK ziyaretleri ve ayrıca çalışanların kendi eylemleriyle istedikleri çalışma ortamını oluşturdukları çalışanlara özgü bir marka proje olan Yarınlara Koşanlar gibi başarılı İK projeleri gerçekleştirilmiştir.

Borusan EnBW Enerji’nin Gelecekteki Stratejisi

Borusan EnBW Enerji’nin mevcut portföyü belirli bir olgunluk seviyesine ulaşmıştır. Bir sonraki adım, FiT’de yer almayan mevcut projeleri garantiye almak veya sıfırdan yatırım projelerini PPA’lar aracılığıyla ticari müşteriler veya sanayi müşterileriyle finanse etmektir.
KURULU KAPASİTE (505 MW) %88,3 %10,0 %1,7 Rüzgâr 445 MW Hidroelektrik 50,3 MW Güneş 8,8 MW
MEVCUT PORTFÖY (1.155 MW) %94,9 %4,4 %0,8 Rüzgar - 1,096.4 Hidroelektrik - 50,3 Güneş - 8,8MW
ŞİRKET PROFİLİ

Operasyonel Bilgiler

  • Kurulu Güç: 505 MWm
  • Üretim: 1.397 GWh
  • Mevcut Portföy: 1.156 MWm

Kurumsal Bilgiler

Faaliyet Alanı

  • Yenilenebilir enerji üretimi ve satışı

Ürünler ve Hizmetler

  • Elektrik enerjisi üretimi ve satışı

İmalat Kapasitesi

  • 505 MW kurulu güç/1.397 GWh (2019 üretimi)

Hizmet Verilen Sektörler

  • Dengeleme piyasası
  • Serbest tüketiciler (1.600 kWh/yıl tüketen sanayi ve ticarethane aboneleri)

İş Ortağımız

  • EnBW

 

Hizmet Noktaları

  • İstanbul Merkez Ofis
  • Ankara Ofisi
  • Bandırma Rüzgâr Enerji Santrali
  • Yedigöl Aksu Hidroelektrik Enerji Santrali
  • Balabanlı Rüzgâr Enerji Santrali
  • Koru Rüzgâr Enerji Santrali
  • Mut Rüzgâr Enerji Santrali
  • Harmanlık Rüzgâr Enerji Santrali
  • Fuat Rüzgâr Enerji Santrali
  • Dayıcık Güneş Enerji Santrali
  • Pamuklu Güneş Enerji Santrali
  • Kartaldağı Rüzgâr Enerji Santrali
  • Kıyıköy Rüzgâr Enerji Santrali
YÖNETİCİLER
Mehmet Acarla
Genel Müdür
Enis Amasyalı
Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı
Hakan Aras
Finans ve Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı
Tuna Güven
Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı
Emre Okuyan
Stratejik Planlama, İş Geliştirme, Satış ve Ticaret Direktörü