1990 yılında Türkiye’nin ilk özel ve en büyük ikinci yassı çelik üreticisi olarak kurulan Borçelik, faaliyetlerine 1994 yılında “soğuk haddelenmiş rulo sac” üretmek üzere başlamıştır. Borçelik; 1994, 2003 ve 2008 yıllarında toplam 530 milyon ABD doları düzeyinde yatırım gerçekleştirerek üretim kapasitesini 1,5 milyon tona yükseltmiştir. Üç soğuk haddeleme ve üç sıcak daldırma galvaniz hattı ve 900 bin ton galvaniz kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesine sahip ve yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi konumunda olan Borçelik, iş süreçlerini dünyanın en büyük çelik üreticilerinden Arcelor Mittal ile Borusan Holding ortaklığıyla başarıyla sürdürmektedir.
Türkiye’nin İlk Özel Yassı Çelik Üreticisi Olarak Edinilen Kapsamlı Deneyim ve Bilgi Birikimi
Borçelik markası ile toplam 1,5 milyon ton üretim kapasitesi, Kerim Çelik markası ile toplam 500 bin ton metal işleme kapasitesine sahip olan Şirket, Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesine sahip ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi konumundadır.
Stratejik Konumlandırma
Stratejik olarak sağlam bir vizyona sahip olan Borçelik, bu vizyon ile hedef bölgesindeki kilit sektörlerde; müşteriye yakınlık, verimlilik ve yenilikçi çözümler kullanarak bir numaralı yassı çelik çözüm sağlayıcısı olmayı hedeflemektedir. Şirket’in rekabet üstünlükleri aşağıdaki gibidir:
Sürdürülebilir Finansal ve Operasyonel Sonuçlar
2019 yıl sonu itibarıyla 1,7 milyon ton seviyesinde satış gerçekleştiren Şirket’in toplam ihracat satışları ise 216 bin ton seviyesinde gerçekleşmiştir. ABD’nin Section 232 soruşturmasının olumsuz etkileri, daha iyi sonuçlara ulaşmak için çeşitli ihracat pazarları aracılığıyla giderilmiştir. İyi bilinen ticari kabiliyetleri ve katma değerli operasyonlara özel odağı ile Borçelik, kârlılık sonuçlarında %15’lik bir artış sağlamayı başarmış ve paydaşlarına değer katmaya 2019 yılında da devam etmiştir. Borçelik, 2019 yılında Türkiye soğuk sac ve galvanizli sac ihracatının %13’ünü gerçekleştirmiştir. Şirket, 2019 yılında 32 ülkeye ihracat gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine güçlü desteğini sürdürmüştür.
Borçelik, önceki yıllarda olduğu üzere 2019 yılında da yüksek bir kapasite kullanım oranına ulaşmıştır. Otomotiv ve beyaz eşya sektörlerindeki güçlü ihracat performansı Borçelik’in iç piyasa satışlarında pazar payını korumasını sağlamış ve ayrıca Borçelik’in güçlü ihracat pozisyonu yüksek bir kapasite kullanım yüzdesine yol açmıştır.
Ar-Ge, yenilik ve dijitalleşme girişimleri, Şirket içinde maliyet azaltma, verimlilik, sağlık ve güvenlik odağında, Şirket dışında ise yeni ürünler, Endüstri 4.0 teşvikleri ve güçlendirilmiş müşteri hizmetleri odağında olmak üzere 2019 yılında da devam etmiştir.
Dünya Standartlarında Çelik Servis Merkezi Hizmetlerinin Türkiye’deki İlk Uygulayıcısı
50 yılı aşkın deneyimi ile dünya standartlarında çelik servis merkezi hizmetlerinin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olan Kerim Çelik, 2019 yılında pazar payını artırarak satış portföyüne yeni sektörler ve müşteriler eklemeye devam etmiştir.
Türk Yassı Çelik Sektörünün Yenilikçi Gücü
Yenilik, araştırma ve geliştirme, dijitalleşme çalışmaları ve yeni ürün geliştirmeleri, rekabet avantajı yaratmak ve katma değerli marka algısı oluşturmak için yassı çelik sektöründeki temel iş fırsatlarıdır.
Borçelik 2019 yılında, önceki yıla oranla %10’luk bir artışla yaklaşık 3 milyon ABD doları seviyesinde Ar-Ge yatırımı gerçekleştirmiştir. Borçelik’in Ar-Ge harcamaları, test ekipmanlarına fiziksel yatırım, prototipler, mühendislik yazılımı alımları, yazılım bakım masrafları, danışmanlık ve hepsi Ar-Ge projelerinde kullanılan sarf malzemeleri kapsamaktadır.
2019 yılında süregelen projelere devam eden Borçelik Ar-Ge Merkezi; mevcut projelerinden 13’ünü tamamlamış ve 5 yeni projeye başlamıştır. Kaliteye odaklanmak ve katma değerli projeler üretmek, proje yönetiminin benimsediği politikalardır. Bu bağlamda, akademik temaslar ve ilişkilere ek olarak diğer Türk sanayi paydaşlarının Ar-Ge merkezleriyle kurulan bağlantılar genişletilmiştir. Ayrıca Borçelik Ar-Ge test merkezi, özellikle Türkiye’de ilk olan korozyon tarafında (Svet ekipmanı) yeni test kabiliyetleri ile zenginleştirilmiştir.
Borçelik’in 2019 yılında gerçekleşen satışlarının %7’si inovasyon birimi tarafından üretilen 7 projeden sağlanmıştır. “Galvanoks” 2019 yılında Borçelik’in ürün portföyüne eklenmiş ve hâlihazırda var olan “GalPlus” ile birlikte iki yeni marka inovasyon girişiminin kapsamında piyasaya sunulmuştur.
Borçelik’in dijitalleşme girişimini güçlendirmek adına dört büyük proje başlatılmıştır. Bunlardan ilki, sürtünmesiz bir tedarik zinciri yaratmayı amaçlayan ve satınalma, planlama, satış ve teslimatta yer alan tüm süreçleri gözden geçiren İleri Planlama; ikincisi, kaynak, üretim ve dağıtım alanlarında daha yalın, daha verimli ve daha hızlı süreçler hedefleyen SAP S4/HANA geçişi; üçüncü proje, yukarıdaki iki projenin gözden geçirilmesinin ardından süreçleri otomatikleştirmeyi amaçlayan Robotik Süreç Otomasyonu olmuştur. Sonuncu ancak aynı derecede önemli proje ise üretimde meydana gelen arızaları azaltmak amacıyla öngörücü bakım platformu oluşturmayı amaçlayan Digimon’dur.
Toplam Satış (000 ton) | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 |
Yurt İçi Satışlar | 1.518 | 1.664 | 1.850 | 1.840 | 1.734 |
İhracat Satışları | 173 | 291 | 404 | 292 | 216 |
Toplam | 1.691 | 1.955 | 2.254 | 2.132 | 1.950 |
Bir Bobin Bir Fidan
Yaşanabilir bir geleceğin ancak yeşile duyulan sevgi ve saygıyla mümkün olduğuna inanan Borçelik ürettiği her bobin için doğaya bir fidan hediye etmektedir.
“Bir Bobin Bir Fidan” projesi kapsamında fabrika alanındaki 2 bin metrekarelik serada yetiştirilen fidanlar doğayla buluşturulmakta ve böylelikle geleceğe sahip çıkılmaktadır. 10 yılda 600 bin fidanı doğa ile buluşturan Borçelik, hâlihazırda ülkede son 10 yılda yanan toplam yeşil alanın %2’sine denk gelen bir alanı yeniden ağaçlandırmıştır.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının “Geleceğe Nefes” sloganıyla başlattığı ağaç dikme kampanyasına Borçelik’in kuruluşunun 25’inci yılı anısına Yalova/Altınova/Havuzdere Köyü’nde bulunan Borçelik Hatıra Ormanı’na 5 bin fidan dikerek katkıda bulunulmuştur.
Ana Öncelik: Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirlik, çelik sektöründe bir önceliktir ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları yakından takip edilmektedir. Güvenlik ve sağlık, karbon ayak izini azaltmak için teknolojik gelişmeler, süreçlerin modernleştirilmesi ve sosyal sorumluluk, çelik sektöründe sürdürülebilirlik hususundaki temel konular arasında yer almaktadır.
Çevresel sürdürülebilirliği stratejisinin lokomotif unsurlarından biri olarak gören Borçelik, kararlarını çevreye olan etkisini de değerlendirerek vermektedir. Borçelik, tüm faaliyetlerini doğal kaynakları koruma, enerjiyi verimli kullanma, kirliliği önleme ve sonraki nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakma amacıyla tasarlamayı ve gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.
Bu amaca ulaşmak için, Borçelik çevresel ayak izindeki performans göstergelerini ölçmekte, sürekli izlemekte, raporlamakta ve iyileştirmektedir. Borçelik, üretimde doğal kaynakların (su, sarf malzemeleri vb.) verimli kullanımını iyileştirmek, enerji verimliliğini artırmak (elektrik ve doğal gaz), atık miktarını azaltmak ve geri dönüştürülmüş materyal kullanımını artırmak için her yıl birçok proje ve çalışma yürütmektedir.
Sürekli İSG
Şirket’in iş sağlığı ve güvenliği politikası; emniyetsiz çalışmayı durdurmayı, tehlikeli durumları sürekli iyileştirmeyi ve emniyetsiz uygulamalar hakkında geri bildirim sağlayan bir kültür yaratmayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla, risk değerlendirme, tehlike avı ve davranış odaklı güvenlik yönetimi araçları (On Numara) bir süredir uygulanmakta ve çalışanlar bu araçların her birine katılmaktadır. Şirket, iş güvenliği kültürünü sürekli iyileştirmeyi amaç edinmiştir.
2019 yılında, başta İSG Eğitimi, On Numara Gözlemci ve Kaptan Eğitimi ile Kurumsal Yönelim İSG Eğitimi olmak üzere birçok eğitim verilmiştir.
Borçelik Teknik Akademi
Borçelik Teknik Akademi (BTA), 2014 yılında Borçelik çalışanlarına yetkinliklerini geliştirmeleri/iyileştirmeleri ve kurumsal teknik bilgi edinmeleri amacıyla teknik eğitim tasarlamak ve vermek için kurulmuştur. Zamanla BTA bu kurum içi eğitim faaliyetlerinin kapsamını genişletmiş ve Borçelik’in gelecekteki muhtemel çalışanlarının eğitimine de odaklanmıştır. Bu hedefin bir parçası olarak, BTA bölgede yer alan meslek liseleriyle iş birliği yapmış ve birçok kurumsal sosyal sorumluluk projesinde yer almıştır. BTA bu meslek liselerine, öğrencilerine ve eğiticilerine koçluk programları, eğiticinin eğitimi programları, ortak projeler ve manevi destek programları aracılığıyla destek sağlamıştır.
BTA, 2019 yılında mesleki eğitim alanında daha aktif olmak ve mesleki kalifikasyon sertifikası aracılığıyla yeni bir iş kolu yaratmak amacıyla bu faaliyetleri bir adım ileriye taşımaya karar vermiştir.
BTA, aktif rol aldığı tüm sektörlerden edindiği tecrübe ile ülkede nitelikli iş gücü yaratmayı ve tüm faaliyetlerini güvenilir, kaliteli, etik ve yasal bir çerçevede yürüten bir eğitim ve sertifikasyon kurumu olmayı hedeflemektedir.
Bu akreditasyon süreci ile BTA, kurum bünyesinde eğitim ve sertifikasyon birimleri kuracaktır. Borçelik Teknik Akademi markası hakkında yürütülecek iletişim faaliyetlerine 2020 itibarıyla başlanması planlanmaktadır. Kurulacak olan bu sistem modeli ile mesleki eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesine finansal bir katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Borçelik, çalışanlara yönelik sürekli eğitim faaliyetleri kapsamında Borçelik Teknik Akademi bünyesinde 153 oturumda 1.500 saatlik eğitim vermiştir.
BTA, Öğrenci Gelişim Programı kapsamında 80 meslek lisesi öğrencisini koçluk ve mesleki eğitim programına dahil etmiş ve 35 gönüllü koçla 450 saat gönüllü eğitim vermiştir.
BTA, Meslek Lisesi Koçluk Programı’na Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal ve Makine Bölümü’nden toplam beş kız öğrenci dahil etmiştir.
Ödüller
Borçelik bu başarısıyla 2019 yılında prestijli ödüllere layık görülmüştür:
Ürün Portföyü
Üretim Kapasitesi
Hizmet Verilen Sektörler
Servis ve Üretim Merkezi
İş Ortağı