SUPSAN

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SUPAP ÜRETİCİSİ

Dünyanın önde gelen otomobil markalarının supap tedarikçisi ve Türkiye’nin en büyük üreticisi konumunda olan Supsan, 2019 faaliyet döneminde de atılımlarına devam etmiştir.

Stratejik Konumlandırma

Borusan Holding kuruluşu olarak faaliyet gösteren Supsan, aşağıda yer alan rekabet üstünlükleri sayesinde rakipleri karşısında fark yaratan iş süreçlerine imza atmaktadır:

Ar-Ge için 5 Milyon TL

Supsan 2019 yılında, 5 milyon TL Ar-Ge harcaması yapmıştır. Gündemde olan elektrikli ve hibrit otomobillerde amaç; yeni salınımlara uyulması için küçük motorlardan yüksek güç çıkışı elde etmektir. Dolayısıyla, hem motor teknolojisinde hem de turbo kullanımında ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak, içi boşaltılmış supaplar sebebiyle bu değişiklikler motor ısısının aşırı yükselmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle sodyumlu supaplar gündeme gelmiştir. Supsan 2019 yılında, süreç geliştirme, yeni malzeme geliştirme, yeni ürün geliştirme, dijitalleşme ve Endüstri 4.0 kapsamında dokuz dahili Ar-Ge projesine başlamış ve altı dahili Ar-Ge projesini tamamlamıştır. Süreç geliştirme projelerinden biri, Supsan’ın ısıl işlem verimliliğini artırmayı amaçlayan “Martensitik Çelikler için Doğrudan Söndürme Süreç Tasarımı”dır.

Supsan, hammadde maliyetlerini azaltmak için motor supabı malzemesi üretim çalışmalarını sürdürmektedir. 2019 yılında malzemelerin üretimi tamamlanmakla beraber metalografik ve mekanik karakterizasyon çalışmaları da yapılmıştır. Üretim ve motor testlerinden elde edilen başarılı sonuçların ardından yeni malzeme hazır olacaktır. Veri analizi ve derin öğrenme en önemli Ar-Ge konuları arasında yer almaktadır. Supsan 2019 yılında “Veri Toplama Sisteminin Geliştirilmesi” projesine başlamıştır. Supsan kendi yardımcı malzemeleri hakkında veri toplamak için farklı tipte sensörler kullanmaya başlamıştır. Supsan tüm verileri 7/24 izleyebilmekte ve bir sonraki programlı bakımı tahmin edebilmektedir. Bu veriler ayrıca herhangi bir hatanın temel sebebinin öngörülmesinde yardımcı olacaktır.

Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Trendlerinin İzinde...

Sonlu Elemanlar Metodu (FEA) Analizi’ne verdiği önem ile Supsan, “Sonlu Elemanlar Metodu (FEA) Modeliyle Supap Yuvası Yerleştirme Optimizasyonu” projesini gerçekleştirmiştir. Bu projenin ana hedefleri arasında, supap yuvası ile supap yuvası halkası arasında bulunan yüzeydeki maksimum gerilimleri tanımlamak ve supap yuvası açısı ile malzeme arasında uyumu optimize etmek için bir Sonlu Elemanlar Metodu (FEA) modeli oluşturmak yer almaktadır. Sonlu Elemanlar Metodu (FEA) modellemesi kullanılan diğer bir Ar-Ge projesinde, motor supabı geliştirilmekte ve Orijinal Malzeme Üreticisi (OEM) müşteri gereksinimlerine göre prototipi üretilmektedir.

Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 trendlerini yakından takip eden Supsan’ın bu doğrultuda gerçekleştirdiği projelerden ilki otomatik görsel muayene sağlamak ve ürünlerin arızalanmasını önlemek için endüstriyel bir robot kolunun uyarlanmasıdır. Bu proje K1 kalite kontrol hattında hata tespitinin etkinliğini artırmaktadır. Diğer proje, tüm yardımcı tesislerdeki ve üretim hatlarındaki sorunları tespit etmek için sensörlerin erken algılama sistemlerine uyarlanmasıdır.

Çok yakında hafif, yüksek güç sağlayan motorlar için içi boşaltılmış supaplar sağlayacak olan Supsan, içi boşaltılmış motor supabının karakterizasyonunu desteklemek amacıyla TÜBİTAK projeleri ve dahili Ar-Ge projeleri yürütmektedir. Katı supaplar ve içi boşaltılmış supaplar, motor supap yüzeyindeki sıcaklık dağılımını karşılaştırmak için Supsan’ın Dyno Test Odasında termometrik motor testine tabi tutulmuştur. İçi boşaltılmış bir supabın ısıl gerilimi, sonlu elemanlar metodu (FEM) aracılığıyla katı bir supap ile karşılaştırılarak incelenmektedir. Sonuç olarak, sodyumlu içi boşaltılmış bir supabın maksimum sıcaklığı ve ısıl gerilimi katı bir supaptan düşüktür. Türkiye’de genellikle, değiştirilemeyen normal supaplar kullanılmaktadır. Supsan LPG için yeni bir özel supabı piyasaya sürecektir. Paketleme kolay tespit için farklı olacaktır. Supabın en fazla gerilimli tarafı, kuvveti artırmak için uydu adı verilen özel bir malzeme ile kaplanmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) En Yüksek Önceliğe Sahiptir

Supsan’da iş sağlığı ve güvenliği (İSG) her zaman en yüksek önceliğe sahip olmuştur. Şirket, sürekli iyileştirme çabaları yoluyla iş kazalarının sayısını önemli ölçüde azaltmıştır.

Yalın 6 Sigma ile Yüksek Verimlilik Artışı

Supsan, Yalın 6 Sigma ve sürekli iyileştirme felsefesi sayesinde hayata geçirdiği verimlilik çalışmaları kapsamında 2019 yılında yüksek üretim ve verimlilik artışlarına ulaşmıştır.

2019 İş Sonuçları

Dünyanın önde gelen otomobil markalarının supap tedarikçisi ve Türkiye’nin en büyük üreticisi konumunda olan Supsan’ın 2019 faaliyet dönemindeki başarıları aşağıdaki gibidir:

Supsan’ın Gelecek Görünümü

Supap sektörünün mevcut performansı ve gelecek görünümü Supsan’ı dönüştürmek üzere üç girişime yol açmıştır:

Supap İşletmesinin Yeniden Organizasyonu

Satış Sonrası Dönüşüm

Yeni Ürün Geliştirme

Ar-Ge için
5 milyon TL

Supsan 2019 yılında Ar-Ge için 5 milyon Türk lirası harcama yapmıştır.
ÜLKEYE GÖRE SUPAP İHRACATI DAĞILIMI (%) İtalya %83 Rusya %10 Almanya %4 Fransa %2 ABD %1
(MİLYON ADET) KAPASİTE VE ÜRETİM 2018 2019 Üretim Kapasite 6,8 12,0 5,4 12,0 SATIŞ (MİLYON ADET) 2018 2019 İhracat Yurt İçi 3,91 2,97 3,56 1,54
Supsan, Yalın 6 Sigma ve sürekli iyileştirme felsefesi sayesinde hayata geçirdiği verimlilik çalışmaları kapsamında 2019 yılında yüksek üretim ve verimlilik artışlarına ulaşmıştır.
ŞİRKET PROFİLİ

Operasyonel Bilgiler

  • Toplam Üretim: 5,4 milyon adet
  • Küresel Satışlar: 3,56 milyon adet
  • 2019 Supap Satışları: 5,5 milyon adet
  • İtalya’ya Yapılan İhracat: %83

Kurumsal Bilgiler

Faaliyet Alanı

  • Orijinal ekipman ve yedek parça pazarlarında, motor parçası ve diğer ürünlerin üretimi, satış sonrası hizmetleri konusunda uluslararası uzmanlık.
  • Global pazarın lider üreticisi Eaton SRL lisansı ile içten yanmalı motorlar için supap üretimi.
Ürünler ve Hizmetler
  • Yurt İçi OEM
  • Yurt İçi OES
  • Yurt Dışı OEM & OES

Üretim Kapasitesi

  • Yılda 12 milyon adet supap
  • 3 milyon adet stellitli supap; 3,3 milyon adet çift parça supap kapasitesi

Hizmet Verilen Sektörler

  • Yurt içi ve global pazardaki orijinal malzeme üreticileri ve satış sonrası müşterileri

Hizmet Noktaları

  • Merkez: Halkalı Fabrikası
  • Bağımsız Yedek Parça: 100 bayi

İş Ortağı

  • Eaton
YÖNETİCİLER
Salih Alson
Genel Müdür