Borusan Contemporary, Borusan Holding’in bağlı ortaklığı olan Borusan Kocabıyık Vakfı’nın bir iştiraki olarak, 2011’in Eylül ayında kapılarını açmıştır. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, 30 yıllık geçmişi ile sergiler, etkinlikler, eğitim faaliyetleri, yeni sanat eserleri ve mekâna özgü yerleştirmeler gibi çeşitli programlara yer veren ve İstanbul’un ikonik binalarından Perili Köşk’te yer alan Borusan Contemporary, hafta sonları ziyarete açıktır.
Perili Köşk, 2007 yılında Borusan Grubu tarafından kiralanarak restore edilmiş ve o günden itibaren Grubun yönetim merkezi olarak kullanılmaktadır. Binanın ofis alanı olarak tasarlanmasından ötürü, sergi alanları ve eğitim odaları ofis altyapısına entegre edilmiştir. Bu, çocuk atölyeleri, etkinlikler ve toplantılara yer tahsis etme konusunda bazı kısıtlamalar olduğu anlamına gelmektedir. Borusan Contemporary’nin temel faaliyeti, küratörlüğü Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu tarafından gerçekleştirilen sergiler hazırlamak veya koleksiyona dâhil edilen konuk küratörler ve sanatçılar ile gösteriler düzenlemektir.
5-12 yaş arasında çocuklar ve yetişkinlere yönelik yoğun eğitim programları ve etkinlikleri planlayan Borusan Contemporary, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Eğitim programlarının bir parçası olarak 2018 yılında, Borusan Contemporary tarafından düzenlenen sergilere ve koleksiyona dâhil olan sanatçılara odaklanan bir blog oluşturulmuştur. Kitleyi medya sanat eserlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda eğitmek ve izleyiciler için yeni katılım fırsatları sunmayı amaçlayan blog içerikleri, sergiler ve sanat eserlerine ilişkin derinlemesine bilgi vermenin yanı sıra sanatsal ve küratif perspektifleri geliştirecek şekilde tasarlanmıştır. Her ay çevrimiçi olarak iki yayın paylaşılmaktadır. Bunun yanı sıra; Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, yeni sanat eserlerinin üretilmesi için yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıya sanat eseri üretmesi için davet etmektedir. Koleksiyon içerisinde sipariş üzerine hazırlanmış eserler de yer almaktadır. Böylelikle koleksiyon yalnızca mevcut sanat eserlerinden meydana gelmemekte, aynı zamanda sanat eseri satın alma faaliyetleri aracılığıyla sanat dünyasına katkıda bulunulmaktadır.
Borusan Contemporary, 2019 yılında beş sergi planlamıştır. Mart ayında üç sergi ziyarete açılmış olup, Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde ile Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Seçki olmak üzere ikisinin küratörlüğü Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu tarafından yapılmıştır. Sergi, Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Turgut Uyar’ın Söylenir adlı şiirinden esinlenilerek isimlendirilmiştir. Uvertür, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na eklenen yeni eserlerin sunulduğu bir sergidir. Mart ayında açılacak bir diğer sergi ise Boomoon’un Boğaziçi sergisidir. Boomoon, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun isteği üzerine bir proje başlatan Güney Koreli bir fotoğrafçıdır.
2019’un sonbaharında, iki yeni sergi sanatseverlerin ziyaretine açılmıştır. Bu sergilerden ilki, video sanatının öncülerinden Bill Viola’nın “Geçici” sergisidir. Bu solo sergi, sanatçıya adanmış Türkiye’deki ilk sergi olmuştur. 1969’dan 2015’e 10 eser, 13 Eylül 2020 tarihine kadar sergilenecektir. Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde sergisinin geniş kapsamlı hali olan diğer serginin küratörlüğü koleksiyon tarafından yapılmıştır.
2019 yılında toplam 14.388 kişi Borusan Contemporary’nin sergilerini ziyaret etmiştir. Borusan Contemporary, Borusan Grubu’nun şeffaflık politikasının bir parçası olarak hafta sonları kapılarını sanatseverlere açmaktadır. Şirketlerin yönetim merkezlerini halkla paylaşması nadir görülecek bir durumdur.
Kültür ve sanatın toplumdaki hayati öneminin farkında olan Borusan Grubu, Borusan Contemporary ile erişim alanını genişletmeye ve sanata olan ilgiyi artırmak için çalışmaktadır.