BORUSAN LOJİSTİK

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE BİR TEKNOLOJİ ŞİRKETİ

Avrupa’nın en büyük üçüncü lojistik platformu

Stratejik Konumlandırma

Borusan Lojistik, lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi olarak mükemmel müşteri ve çalışan deneyimi hedefiyle, müşterileri için özel çözümler sunan dijital platformlar geliştirmeye ve işletmeye kararlıdır.

Borusan Lojistik, hızlı teknoloji geliştirme ve uzmanlığıyla operasyonlarını sürekli olarak dönüştürmeyi ve genişletmeyi hedeflemekte ve aynı zamanda Türk lojistik sektörünün dijital dönüşümünü güçlü bir lider olarak yönlendirmektedir.

Hizmet Verilen Sektörler

Borusan Lojistik’in hizmet verdiği ana sektörler, toplam cironun ~%70’ini temsil eden yiyecek ve içecek, tüketim malları, e-ticaret, dayanıklı ürünler, endüstriyel ürünler ve otomotiv üretimidir.

Ürün ve Hizmetler

Borusan Lojistik’in operasyonları üç kategoriye ayrılmaktadır:

eTA:

Kısmi Dağıtım Ağı, Özel Dağıtım ve Eve Teslim

Uluslararası Lojistik Hizmetleri:

eTA

2012 yılında kurulan eTA, Türkiye’de nakliyecileri ve kamyoncuları aracılar olmaksızın dijital ortamda bir araya getiren ilk dijital lojistik platformudur.

eTA başlangıçta ağırlıklı olarak küçük ölçekli işletmelere odaklanırken, büyük kilit müşterilerin işlemleri Borusan Lojistik tarafından yönetilmiştir. Böylelikle eTA eşsiz bir fırsat bulmuş ve hem nakliyecilerden hem de kamyonculardan öncü kullanıcılarla tamamen dijital bir operasyon yürütürken, aynı zamanda gelecekteki dijitalleşmeye yönelik büyük ölçekli işlemleri değerlendirebilmiştir.

eTA, özellikle üye kamyoncular açısından hedeflenen teknolojik olgunluğa ve ölçeğe ulaşmasının ardından; Borusan Lojistik ve eTA FTL hizmetleri eTA Platformu’na taşınmıştır. Bugün, eTA’da kayıtlı 156 bin kamyoncu bulunmakta; 36 bin kamyoncu eTA mobil uygulamasını akıllı telefonlarına indirmiş ve 6 bin kamyoncu uygulamayı aktif olarak kullanmaktadır. 2019 yılında eTA ile 270 bin sefer planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Birleşmeden önce Borusan Lojistik tarafından gerçekleştirilen 130 bin sefer ile birlikte yıllık toplam FTL sefer sayısı 400 bine ulaşmaktadır.

Kamyoncular, eTA ekibi tarafından incelenmek ve onaylanmak üzere araçlarını ve ticari belgelerini yükleyerek eTA mobil uygulaması aracılığıyla eTA Platformu’na kaydolmaktadır. Kaydın ardından, kamyoncular eTA mobil uygulamasında yayınlanan seferlere göz atabilmekte, seferler için anında teklif vererek, gelecek tarihli seferlerini güvenceye alabilmeleri için önceden istedikleri rotalar için yük talep edebilmektedirler.

eTA işletim modeli, tüm teslimatların Borusan Lojistik tarafından gerçekleştirildiği “dijital taşıma” olarak tanımlanmaktadır. “Tam Yükle Zamanında” teslimat performansından ödün vermeyerek mükemmel bir nakliyeci deneyimi sunmak amacıyla, bağımsız eTA Platformu üyesi bir kamyoncunun sefere başlayamayacak olması halinde Borusan Lojistik kendi kamyonlarını kullanmaktadır.

eTA Platformu üyesi kamyoncular için de aynı ilke geçerlidir. Bir seferin başarılı bir şekilde tamamlanması üzerine yapılan tüm ödemeler Borusan Lojistik tarafından eTA Platformu’nun ödeme sistemi olan eTA Kart üzerinden yapılmaktadır. eTA Kart anında ödemenin yanı sıra kamyonculara indirim ve avantajlar da sunmaktadır.

eTA platformu 2012’den bu yana Borusan Lojistik kurum içi Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilmiştir. 2019 yılında, eTA’nın altyapısı, eTA platformu aracılığıyla yapılan işlemlerin hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olmak ve ayrıca başta kamyonculara kişiselleştirilmiş sefer önerileri ve nakliyecilere en iyi fiyat hesaplamalarını sunmak için bulut bilişim hizmetlerinden yararlanmak amacıyla tamamen bulut hizmetlerine aktarılmaktadır.

Dijitalleşme aracılığıyla verimlilik ve müşteri memnuniyeti sağlamanın yanı sıra, eTA için bir diğer önemli başarı faktörü de çevresel sürdürülebilirliktir. Türkiye’de FTL hizmetleri için boş sefer oranının %18 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Kişiselleştirilmiş sefer önerileri sunarak ve seferlere en yakın kamyoncuları atayarak, eTA bu oranı %12’ye indirmeyi ve FTL seferlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflemektedir.

2019’da 400.000+ sefer

Borusan Lojistik, 2019 yılında 400.000’den fazla sefer ile Türkiye’de tam kamyon yükü taşımacılık hizmetlerinin lideridir.

Kısmi Dağıtım Ağı, Özel Dağıtım ve Eve Teslim

Borusan Lojistik, yurt içi lojistik hizmetlerinin bir parçası olarak kısmi kara yolu taşımacılığı, özel dağıtım, milk run operasyonları ve araç lojistiği dahil olmak üzere depolama ile müşteri tesis yönetimi hizmetleri sunmaktadır.

Oldukça parçalı olan lojistik sektöründe Borusan Lojistik’in pazar payı iç ve dış pazarlarda %1’dir.

37 depo

Borusan Lojistik, Türkiye genelinde 37 depolama noktasında toplam 405.000 m2 açık ve kapalı depo alanına sahiptir.

Borusan Lojistik’in kısmi dağıtım ağı, 24 dağıtım merkezi ile 93 teslim alma ve teslim etme noktasını kapsamaktadır ve Türkiye çapında 81 ilin herhangi birinden diğerine taşımacılığa olanak sağlamaktadır. 2019 yılında kısmi dağıtım ağı üzerinden 613 milyon yük taşınmıştır.

Türkiye’de çok kanallı operasyonların ve e-ticaret taşımacılığının bel kemiği olmak, Borusan Lojistik için önemli bir stratejik önceliktir. 2019 yılında çok kanallı operasyonların ve e-ticaret operasyonlarının çoğunluğunu başta dayanıklı mallar ve büyük elektronik ürünler olmak üzere yüksek desi ürünleri oluştururken, operasyon kapsamı 2020 ve 2021 boyunca genişletilecektir.

Özel dağıtım ve eve teslim operasyonlarının bir parçası olarak Borusan Lojistik, 2019 yılında yaklaşık 5 milyon hacimsel ağırlık taşıyarak 1.300’den fazla ev teslimatı gerçekleştirmiştir. Bu teslimatlar, mükemmel müşteri deneyimini hedefleyen “e-ticaret platformlarıyla entegre planlanmış teslimatlar” ve “teslimatların takip edilebilirliği” gibi dijital çözümlerle desteklenmektedir.

Borusan Lojistik, 2019 yılında 1.500 m2 açık ve 93 bin m2 kapalı depolama alanı sunan depolama hizmetleri ana deposu olan Tepeören Deposu’nu açmıştır. Borusan Lojistik, Türkiye genelinde 37 depoda toplam 405bin m2 açık ve kapalı depolama alanına sahiptir. Borusan Lojistik, kendi depolarının yanı sıra müşterilerinin tesislerinde depolama hizmeti de sunmaktadır.

Uluslararası Lojistik Hizmetleri

Borusan Lojistik, uluslararası lojistik hizmetlerinin bir parçası olarak kara yolu, demir yolu, hava yolu ve konteyner taşımacılığı hizmetlerinin yanı sıra multimodal taşımacılık hizmetleri de sunmaktadır.

2019 yılında Borusan Lojistik’in uluslararası lojistik operasyonları ağırlıklı olarak Avrupa, Kuzey Amerika, Rusya, Orta Doğu, Orta Asya ve Uzak Doğu odağında yürütülmüştür.

Borusan Lojistik’in Uluslararası Kara Yolu operasyonları esas olarak Avrupa varış noktalarına odaklanmaktadır ve 2019’da geniş bir acente ve ortaklık ağı aracılığıyla yaklaşık 20 bin sefer tamamlanmıştır. Hizmetler kapsamında tam kamyon yükü ve kamyon yükünden az teslimatlara ek olarak intermodal operasyonlar da bulunmaktadır.

Borusan Lojistik’in hava yolu taşıma operasyonları 120 ülkedeki DSE Anlaşmaları ve 275 varış noktasıyla 80’den fazla hava yolunu kapsamaktadır. Borusan Lojistik, taşınan yük miktarı bakımından 2019 yılında Türkiye’nin İlk 10 IATA Acentesi’nden birisi olmuştur.

Taşıma faaliyetlerine ek olarak Borusan Lojistik, lojistik hizmetleri kapsamında taşınması hassasiyet gerektiren proje yükleri ile ağır kargo ve özel ekipman taşıma hizmetleri de sunmaktadır. Borusan Lojistik’in Proje Lojistiği Hizmetleri kapsamında; gemi kiralama, proje danışmanlığı, ağır/oversized yük taşımacılığı ve gemi yükleme, tahliye, liman sahası operasyonları, depolama, kapıdan kapıya taşıma, saha indirme ve stoklama hizmetleri ile sahada kurulum ve enerji lojistiği hizmetleri verilmektedir.

2019 İş Sonuçları

(MİLYON ABD DOLARI) 2018 2019 Grup İçi Satışlar Grup Dışı Satışlar 72,2 422,4 352,5 396,7 44,2 494,6 NET SATIŞLAR
(BİN SEFER) 2012 2019 1 2013 8 2014 8 2015 16 2016 34 2017 41 2018 55 270 eTA ARACILIĞIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN TAM KAMYON YÜKÜ SEFERLERİNİN SAYISI
ŞİRKET PROFİLİ

Net Satışlar: 396,7 milyon ABD doları

Grup Dışı Satışlar: 352,5 milyon ABD doları

Grup İçi Satışlar: 44,2 milyon ABD doları

eTA, dünyanın en prestijli iş ödüllerinden biri olan 2019 Avrupa İş Ödüllerinin Müşteri ve Pazar Odaklılık Kategorisi’nde Büyük Ödülü kazanmıştır.
YÖNETİCİLER
Mehmet Kalay
Genel Müdür
Tuğba Paşalı
İcra Kurulu Üyesi
İnsan Kaynakları ve Stratejik Dönüşüm
Aydın Başar
İcra Kurulu Üyesi
Mali İşler
Tolga Ekren
Ticari Mükemmellik ve Pazarlama Direktörü
Hamdi Erçelik
İcra Kurulu Üyesi
eTA Genel Müdürü
Canan Ölçer
İcra Kurulu Üyesi
Eve Teslim ve Özel Dağıtım
Selman Çoban
İcra Kurulu Üyesi
Uluslararası Kara Yolu Taşımacılığı
Esen Öz Tekayak
İcra Kurulu Üyesi
Uluslararası Hava Yolu ve Konteyner Taşımacılığı