Türk çelik boru sektöründe üstlendiği öncü rollerle sektörün gelişimine yön veren Borusan Mannesmann; sağlık ve güvenlik, insan odaklı başarı, dijital dönüşüm, yenilikçilik ve küreselleşmeye yatırım yaparak paydaşlar için değer yaratmaya devam etmektedir. Her sene yeni ürün ve hizmetler geliştiren Borusan Mannesmann, geniş bir çelik boru ürün yelpazesine sahiptir.
Stratejik Konumlandırma
Borusan Mannesmann, yüksek katma değerli ürünlere odaklı, bu ürünlerin birincil pazarlarında üretim ayak izine sahip, dünya çapında tanınan lider çelik boru ve tamamlayıcı çözüm tedarikçisi olmak vizyonuyla kendini yüksek katma değerli ürünlerde Türkiye pazarının lideri, Avrupa ve A.B.D gibi önemli pazarlarda da önde gelen çelik boru üreticilerinden biri olarak konumlandırmaktadır. Şirket’in başlıca rekabet üstünlükleri şu şekildedir:
Yüksek Katma Değerli Ürünlerle Küresel Pazarlardaki Varlığın Güçlendirilmesi
2019 yılında Borusan Mannesmann’ın birinci kalite ürün satışları 667.500 ton seviyesinde gerçekleştirmiştir. Dünya çapında ticaret kısıtlamalarının bulunduğu bir ortamda alınan korumacı önlemler küresel pazarları etkilemekle kalmamış, iç pazardaki daralma satışlarda düşüşe neden olmuştur. Miktarsal olarak geçen yılın gerisinde kalınmasına rağmen özellikle yüksek katma değerli borulardan elde edilen kârlılıkla Şirket, brüt kâr marjını önceki yıla benzer bir şekilde %15 olarak korumayı başarmıştır. Yüksek katma değerli ürünlere yönelik yatırımları ve kazandığı uluslararası projelerle dünya piyasalarında varlığını giderek güçlendiren Borusan Mannesmann’ın uluslararası satışları toplam birinci kalite ürün satışlarının %70’ine ulaşmıştır.
Ağustos 2018’de ABD Başkanı’nın kararıyla Türkiye’ye yönelik uygulanan Section 232 vergisi %25’ten %50’ye çıkarılmış ve Türkiye’den ABD’ye yapılan çelik ihracatı durma noktasına gelmiştir. Daha sonra Mayıs 2019 itibarıyla ABD’nin Türkiye’den yapılan çelik ithalatına uyguladığı vergi %50 oranından yarı yarıya düşürülerek %25 seviyesine indirilmiştir. Ancak bu dönemde ABD iç piyasasında fiyatların düşmesi sebebiyle %25’e inen vergi oranının olumlu etkisi sınırlı olmuştur. Bunun yanı sıra, korunma önlemleri kapsamında Avrupa Komisyonu çelik ithalatına kota uygulamaya başlamıştır. Bu uygulama çerçevesinde belirlenen kotayı aşan ürünler için %25 ek vergi ödenmektedir. Tüm bu korumacı önlemler küresel piyasalarda rekabeti keskinleştirmiş ve ticareti daha zorlu hale getirmiştir. Tüm bunlara rağmen Borusan Mannesmann brüt kâr marjını korumaya devam etmiştir.
Borusan Mannesmann’ın basınçlı, özel ve spiral borular başta olmak üzere, katma değeri yüksek boru satışları bir önceki yıla göre azalmasına rağmen bu ürünlerden elde edilen kâr marjı %16 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ayrıca bu boruların satışından elde edilen cironun toplam birinci kalite ürün satışları içindeki payı %81 seviyesine ulaşmıştır. Yüksek katma değerli sondaj ve kuyu borusu satış tonajı ise Kuzey Amerika pazarındaki toparlanmanın devam etmesi ile birlikte bir önceki yıla kıyasla %5 oranında artış göstermiştir. Bir diğer katma değerli ürün olan otomotiv sektörüne yönelik çelik boru satışları Avrupa’da ve de Türkiye’de otomotiv sektöründeki daralmaya rağmen tatmin edici seviyede gerçekleşmiştir. Otomotiv sektörüne yönelik satışlardan elde edilen ciro birinci kalite ürün satış cirosunun %16’sını temsil etmektedir. Buna ek olarak, otomotiv sektörü için katma değeri yüksek standart boru ve boru üretimi yapılmasını hedefleyen Gemlik’teki 75 milyon ABD doları değerindeki yeni yatırımın tamamlanmasıyla birlikte mevcut kapasite artırılmıştır.
Yenilikçi ve Katma Değerli Ürünler
Borusan Mannesmann, yeni ürün ve hizmet geliştirmeyi Şirket’in uzun vadeli hedeflerine ulaşmanın temel adımlarından biri olarak görmektedir. Borusan Mannesmann, 2019 yılında farklı müşteri segmentleri için yeni katma değerli ürünler ve ileri süreçler geliştirmeye odaklanmıştır. Şirket ayrıca, müşterilerin hayatlarını kolaylaştırmak ve işletmelerinin verimliliğini artırmak için yenilikçi katma değerli hizmetler oluşturmayı amaçlamıştır.
Borusan Mannesmann’ın Sürdürülebilirlik Adımları
Borusan Mannesmann, yüksek kalite standartları, yenilikçi olma tutkusu ve müşteri memnuniyeti odağı sayesinde müşterileriyle birlikte büyümekte ve gelişmektedir. Bu doğrultuda, Borusan Mannesmann müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarına özenle yaklaşarak dikkate almakta ve Müşterinin Sesi (VoC) çalışmasını ve müşteri memnuniyeti uygulamalarını titizlikte yürütmektedir.
Borusan Mannesmann tüm operasyonlarında, ekolojik ayak izini en aza indirmek için stratejiler geliştirmekle beraber temiz bir çevre ve sağlıklı bir gelecek için çevre dostu politikalar uygulamaktadır. Şirket faaliyetlerini; atıklarını geri dönüştürmek, doğal kaynak kullanımını en aza indirmek ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak amacıyla, tüm ulusal ve uluslararası yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirmektedir.
2019 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarının bir parçası olarak Borusan Mannesmann aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirmiştir:
Ana Hedef “Sıfır Kazaya” Ulaşmak
Çelik boru sektöründe Türkiye’de ve dünyada önemli bir oyuncu olan Borusan Mannesmann’ın çalışanları ve üst yönetimi özellikle iş arkadaşları, müşteriler ve tedarikçiler için daha güvenli ve daha sağlıklı çalışma ortamları yaratabilmek için var güçleriyle çalışmaktadır. Şirket, “sıfır kaza” hedefine ulaşmayı ve üretim faaliyetleri sırasında çevreyi korumayı hedeflemektedir. Bu nedenle Borusan Mannesmann:
Borusan Mannesmann’da en değerli varlıklar çalışanlardır. Bu nedenle, Şirket içinde çalışanlara büyük önem verilmektedir. Ekstra dikkat ve gösterilen çabalar sayesinde Borusan Mannesmann, Sağlık, Emniyet ve Çevre (SEÇ) puanlarını her geçen yıl artırmaktadır. Sağlık, Emniyet ve Çevre (SEÇ) standartlarında en üst seviyeye ve nihai sıfır kaza hedefine ulaşmak için Sağlık, Emniyet ve Çevre (SEÇ) program ve faaliyetleri, işletmenin dijitalleşmesi ile bir arada yürütülecektir. Endüstri 4.0 uygulaması, odak noktası olarak kalmaya devam ederken, Sağlık, Emniyet ve Çevre (SEÇ) standartları teknoloji ve otomasyon yardımıyla geliştirilecektir.
Toplum ve çevre ile bütünleşmiş bir anlayışa sahip olan Borusan Mannesmann, İSG ve çevre koruma politikasını web sitesi, bültenler ve duyuru panoları ile toplumun erişimine açık tutmaktadır.
Ayrıca İSG ve Çevre Koruma Politikası, Borusan Mannesmann ile ilk kez çalışacak olan taşeron ve tedarikçilere de kendileriyle çalışılmaya başlanmadan önce (sözleşme aşamasında) bir mektup ile duyurulmaktadır. Borusan Mannesmann adına çalışan taşeronların da kanunların öngördüğü İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) hükümlerine ve Borusan Mannesmann İSG ve Çevre Yönetimi ilkelerine uyması sağlanmaktadır.
Örnek Olarak Gösterilen Sosyal Sorumluluk Anlayışı…
Borusan Mannesmann ayrıca, Grubun sosyal sorumluluk odaklı kültürünün temellerini atmıştır. Borusan Mannesmann eğitim, kültür, sanat ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarındaki kuruluş ve projeleri desteklemektedir. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile iş birliği içinde yürütülen “Önce Babayım” projesi kapsamında Gemlik ve Halkalı fabrikalarında çalışanlar için babalık eğitimi verilmiştir. Bu program sayesinde babalar ve çocukları arasındaki iletişim artmakta, çocuklar gerçek bir güven ortamında, doğru rol modelleri örnek alarak geleceğe hazırlanmaktadır. “Bu İşte Bir Eşitlik Var” platformunda, Borusan Mannesmann, geçtiğimiz sene önemli bir adım atarak kadınların üretimde istihdam edilmesi konulu “Birlikte Eşit” projesini geliştirmiştir. Şu anda Gemlik ve Bursa tesislerinde görev alan 20 kadın çalışan, erkek çalışanlarla eşit işlerde çalışarak iş yerindeki cinsiyete dayalı klişeleri yıkmaktadır.
#BoruSanattır –360 Derece İletişim Kampanyası
Borusan Mannesmann’da en değerli varlık insan kaynaklarıdır. Şirket, çalışanlara kendilerini profesyonel ve kültürel olarak geliştirebilecekleri mutlu bir çalışma ortamı sunmayı hedeflemektedir. Çalışanlara duyulan minnet duygusunu yaygınlaştırmak adına bir iç iletişim kampanyası olarak başlatılan #BoruSanattır hashtagi, daha sonra bir dış iletişim kampanyasına dönüşerek Avrupa Mükemmellik Ödülleri’nde Halkla İlişkiler kategorisinde beş finalistten biri olmuştur. 15 milyon görüntüleme ile 10 milyon izleyiciye ulaşan video, sıradan bir ürün olarak görülen çelik boruyu üretmek için gereken büyük ustalığı sanat aracılığıyla anlatmıştır. Üretim esnasında çıkan yüzden farklı ses Mercan Dede tarafından bestelenen “üretimin ritmine” dönüşmüştür. Borusan Mannesmann, her ürüne ustalığını katan zanaatkârlara minnettardır.
Yeni Dijital İnsan Kaynakları Uygulamaları
Borusan Mannesmann, dijital dönüşümü Şirket’in lokomotif unsurlarından biri olarak görmektedir. 2019 yılında operasyonların etkinliğini ve verimliliğini artırmak için çok sayıda proje hayata geçirilmiştir. Borusan Mannesmann, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik, makine öğrenimi ve üretim akışı simülasyon uygulamalarından çevrimiçi platformların inovasyonuna kadar çok çeşitli dijital dönüşüm projeleri üzerinde çalışmıştır.
Techstation; 2019 yılında tüm fonksiyonları ile çalışanların kullanımına sunulmuştur. Bu sistem ile;
Son bir yılda çalışanlara 58.591 saat eğitim sağlanarak, 438 adet mesleki eğitim belgesi verilmiştir.
Yetkinlik bazlı makina çalıştırma projesi; TEKkart sistemi ile gerçekleştirmektedir. Bu kart sayesinde, yetkinlikleri uygun olmayan çalışanların ilgili makinalarda çalışmalarına izin verilmemektedir. Fabrikalardaki 241 iş istasyonunda spesifik riskler teşkil eden belirli işletim sistemleri bulunmaktadır. Çalışanların bütün iş istasyonlarını çalıştırma yetkinliğine sahip olmalarını beklemek gerçekçi değildir. Gerekli yetkinliğe sahip olmayan çalışanların hatları çalıştırması, iş kazası, verimsizlik ve kalitesizlik maliyeti gibi istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu proje Önce Güvenlik anlayışıyla başlayan, insan sayesinde başarmaya uzanan, aynı zamanda fabrikalarda iş gücünün etkin ve doğru değerlendirilmesinin dijital olarak çözüldüğü bir proje niteliğindedir. Bu proje sayesinde çalışanlar, ustabaşları tarafından acil ihtiyaç için gönderildiği iş biriminde çalışmaya yetkin değilse çalışmamakta ve güvenliğini riske atmamaktadır. Yöneticiler, kalabalık bir ekip içinde acil verdikleri kararlarda kişinin yetkinliklerini o an bilmese bile sistem bildiği için, risk alınmamaktadır. Fabrikalar tarafından saha için gerekli olan yetkinlikler belirlenerek çalışanların yetenekleri İnsan Kaynakları, Eğitim ve Gelişim birimlerinin katkılarıyla takip edilmektedir.
“Talent Gate”
Çalışanların yurt dışında mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak adına “Talent Gate” Programı başlatılmıştır. Talent Gate, çalışanların Borusan Mannesmann’ın yurt dışındaki iştiraklerinde uzun veya kısa vadeli iş deneyimi edinmelerine yardımcı olan kilit öneme sahip bir gelişim programıdır. Çalışanlara Borusan Mannesmann Pipe US ve Borusan Mannesmann Vobarno şirketlerinde çalışma imkânı sunulmuştur. Talent Gate sayesinde, katılımcı çalışanlar farklı kültürler içinde çalışma fırsatı bularak mesleki deneyimlerini Şirket’in yabancı birimlerine aktaracaklardır.
Operasyonel Bilgiler
Üretim
Üretim Kapasitesi
Hizmet Verilen Sektörler
Hizmet Noktaları
İş Ortağı
Üretim Kapasitesi
Hizmet Verilen Sektörler
Hizmet Noktası
Üretim Kapasitesi
Hizmet Verilen Sektörler
Hizmet Noktası