BORUSAN LİMANI

ENTEGRE LOJİSTİK YAKLAŞIMLA STRATEJİK İŞ ORTAĞI

18.562 saatlik eğitim

2019 yılında 500’den fazla çalışana toplamda 18.562 saatlik eğitim verilmiştir.

Gemlik Koyu’nda stratejik bir konumda yer alan, geniş, hızlı büyüyen ve çeşitlendirilmiş hinterlanda açılan ideal bir konumu olan Borusan Limanı, önemli pazar paylarıyla genel kargo, konteyner ve araç elleçleme olmak üzere 3 farklı segmentte hizmet veren tek Türk limanıdır.

Birden çok segmentte faaliyet göstermek, yüksek esneklik, yüksek kapasite kullanımı ve yüksek finansal performans sağlanmasına olanak tanımaktadır. Bugün Marmara Bölgesi’nde Borusan Limanı, elleçlenen hacim bakımından genel kargoda en büyük, araç elleçlemede üçüncü en büyük ve konteyner terminali olarak sekizinci en büyük limandır.

Stratejik Konumlandırma

Borusan Limanı, ekipman ve terminal alanı, müşteri entegrasyonları ve güçlü IT sistemleri ile süreç yönetiminde sürekli gelişim yaklaşımı ile pürüzsüz bir müşteri deneyimi sunarak genel kargo segmentinde sahip olduğu çelik ve demir sektörü tecrübesi ile müşteriler için entegre bir çözüm sağlayıcısı olarak faaliyet göstermektedir.

Konteyner segmentinde güvenilir ve butik bir hizmet sağlayıcı olarak, ölçeğine bakılmaksızın müşteri odaklı yaklaşım, yanaşma imkanı ve vinç kullanılabilirliği, sürekli ve hızlı çalışma, layner ve müşteri entegrasyonları ve güçlü IT sistemleri, bölgedeki müşteri temas ve hizmet kalitesine göre farklılık gösterilmesi sağlanmaktadır.

Araç elleçleme segmentinde müşteriye özel sorumluluk sahibi yaklaşımıyla ve gerçek zamanlı ve entegre bilgi akışı ile müşteri taleplerindeki dalgalanmalara karşı esnek operasyon kapasitesi, proaktif olarak ana müşteriye yön vermektedir.

Kilit Sektörler ve Hizmet Verilen Sektörler

Otomotiv & Otomotiv Yedek Parça

Yassı Çelik ve Çelik Borular

Tekstil

Ahşap, Kağıt ve Mobilya

Madenler- Mermer, Krom, Çinko, Manganez

2019 Rakamsal Veriler

Borusan Limanı 2019 yılında 3 milyon ton genel kargo, 207 bin TEU konteyner, 267 bin adet araç elleçlemiştir.

Genel Kargo:

2019 gelirinin %45,4’ü

Konteyner:

2019 gelirinin %36,3’ü

Araç Elleçleme:

2019 gelirinin %18,2’si

Borusan Limanı’nda Sürdürülebilirlik

Türkiye’nin ilk Yeşil Limanlarından biri olan Borusan Limanı, her yıl elleçleme hacmi artmasına rağmen karbon ayak izini azaltmaktadır. Üç yıl içerisinde karbon emisyonunun %10 azaltılması amaçlanmaktadır.

Borusan Limanı CFS Alanı Yenileme Projesi

Limanda güvenliği artırmak amacıyla CFS alan yerleşimi yenilenmiştir. En iyi uygulamalar karşılaştırılmış ve trafik akışı, doldurma ve boşaltma alanları, yürüme mesafesini kısaltmak ve güvenliği artırmak için 2019 yılında yeniden tasarlanmıştır.

Borusan Limanı Gezer Köprülü Vinç (OBC) Yatırımı

“Ekonomik ve temiz enerji” hedefi kapsamında Borusan Limanı, 160 bin ton depolama kapasitesine sahip, hem gümrüklü hem de gümrüksüz alanda 4 OBC’ye yatırım yapmıştır. Yeni OBC depolama alanları, mazot yerine elektrikle çalışmasına olanak sağlamaktadır. 2019 itibarıyla OBC’lerde uygulanan 3D konumlandırma sistemleri, insansız bir çalışma ortamı sağlayarak sistemin dijitalleştirilmesi ve güvenliğin artırılması sağlanmıştır.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Borusan Lojistik, şirket politikası gereği kadın çalışanlarını destekleyerek, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik ederek ve toplumun diğer kesimlerindeki kadınların meslek hayatına katılımına yardımcı olmak amacıyla altyapı ve finansal destek sağlayarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak gibi hassas toplumsal bir hususta sorumluluk almaktadır. Özellikle Borusan Limanı olmak üzere saha çalışanlarının sayısı artırılmış ve 2019 yılında ilk kez Liman - Ro-Ro operasyonunda 2 sürücü istihdam edilmiştir.

Borusan Limanı’nın hâlihazırda 506 çalışanı bulunmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla, Borusan Gemlik Limanı en fazla kadın saha çalışanına sahip limandır.

Borusan Limanı’nın Dijital Girişimleri

Son teknoloji IT sistemleri:

Borusan Limanı’nın kurum içinde geliştirilmiş olan ve de dünyaca tanınan operasyonel sistemleri BOPSNET ve NAVIS müşteri sistemlerine entegre edilmiştir. Borusan Limanı ayrıca, Borusan Limanı Mobil Uygulaması ve Borusan Limanı Web Portalı üzerinden, müşteri sistemlerine tamamen entegre olarak, gerçek zamanlı izleme ve rezervasyon takibi hizmeti sağlamaktadır.

Borusan Limanı’nın 2020 vizyonu, yüksek iş gücü gerektiren operasyonlarda düşük maliyetli akıllı otomasyon ile iş yapma kolaylığı sağlamak için gerekli olan teknoloji ve altyapıyı yenilemektir.

Bizim Dünyamız: 2019 yılında 2.357 m3 ahşap malzeme tekrar kullanılmış 9.428 adet ağacın kesilmesine engel olunmuştur.
(MİLYON ABD DOLARI) 2018 2019 Grup Dışı Satışlar Grup İçi Satışlar 15,3 33,0 48,3 20,1 41,4 61,5 LİMAN SATIŞLARI
ŞİRKET PROFİLİ

Borusan Limanı

Liman Konteyneri (binTEU): 206

Liman Araç Parkı: 266.582

Genel Kargo Hacmi

(Milyon Ton/Yıl): 2.963

YÖNETİCİLER
Serdar Erçal
Borusan Lojistik
Liman Hizmetleri Genel Müdürü