#DünyadanYanayız


Entegre Faaliyet Raporumuz yayında!

Ahmet Kocabıyık
Yönetim Kurulu Başkanı
Borusan Holding

"Borusan Grubu olarak 79 yıldır Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için yorulmaksızın çalışmalarımıza devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına hızla ilerlerken ülkemizin ve dünyamızın içinde bulunduğu risk ortamına rağmen yatırımlarımıza devam ediyoruz."

Değerli Paydaşlarımız,

Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaştığımız 2023 yılına, ne yazık ki Cumhuriyet tarihimizin en büyük deprem felaketinde acı kayıplar vererek başladık. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki depremde ağırlıklı olarak 11 ilimiz yıkıma uğrasa da, ulusça tarifi mümkün olmayan bir acı yaşadık. Diliyorum ki ülke olarak böylesine zor bir süreci tekrar yaşamayız. Birlik, beraberlik ve dayanışmanın gücüne inanarak bu süreci aşacağımıza inanıyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ülkemize baş sağlığı diliyorum.

2022 yılı hem ülkemiz hem de dünyamız için Covid-19 pandemisinde alınan ekonomik kararların gölgesinde geçen bir yıl oldu. Küresel ölçekte yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler gerek ülkemiz gerekse dünya genelinde enflasyon, tedarik zinciri, hammadde, enerji ve gıda güvenliği gibi konularda hepimizi alternatif çözümler üretmeye, iş yapış biçimlerimizi yeniden sorgulamaya itti.

  • Devamı
  • Erkan Kafadar
    Grup CEO
    Borusan Holding

    "2030 yılına kadar Grup seviyesinde karbon nötr olma hedefimize doğru ilerlerken bu kapsamda özellikle grup şirketlerimiz bünyesinde karbon salımlarını azaltıcı projeleri hayata geçiriyoruz."

    Değerli Paydaşlarımız,

    6 Şubat’ta Cumhuriyet tarihimizin en büyük felaketlerinden birine tanıklık ettik. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyen deprem hepimizi derinden yaraladı. Pek çok vatandaşımız hayatını kaybetti. Şehirlerimiz büyük hasar gördü. Bu denli yıkıcı bir depremin yaralarını sarmak uzun zaman alacak. Bu bilinçle tüm Grup olarak depremin hemen ardından bölgenin acil ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçerken, bu desteklerin uzun soluklu olması gerektiği gerçeğinden yola çıkarak detaylı bir planlama yaptık. Bölge halkının barınma ihtiyaçlarından yaşam şartlarını iyileştirmeye, eğitimden kültür sanata kadar geniş bir yelpazede kapsamlı bir çalışmayla deprem bölgesine yeniden hayat vermek için çalışıyoruz.

    Bu zorlu süreci birlik, beraberlik ve dayanışmayla aşacağımıza inanıyor, depremde hayatını kaybetmiş vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınları başta olmak üzere ulusça hepimize sabır ve baş sağlığı diliyorum.

    Geçtiğimiz yıl Borusan olarak Türkiye’de holdingler nezdinde ilk Entegre Faaliyet Raporunu yayınlayarak çevresel, sosyal ve ekonomik performansımızı, hedeflerimizi ve stratejimizi tüm paydaşlarımızla şeffaf ve hesap verebilir olma ilkelerimize bağlı kalarak paylaşmıştık.

  • Devamı
  • Borusan Grubu Entegre Değer Yaratma Modeli

    İklimden Yanayız

    Yenilenebilir enerji ve emisyon azaltımı projelerimizle, 2022 yılında yaklaşık 1.100.000 ton CO2e emisyon salımını engelledik. 2030 yılında karbon nötr olmayı, su tüketimini azaltmayı, temiz ve yenilenebilir enerji portföyümüzü tamamlamayı hedefliyoruz.

    İklim

    İklim değişikliğini ekosistemin tüm paydaşlarını etkileyebilecek ölçüde güce sahip bir konu olarak tanımlıyoruz. Değişen iklim koşullarının insanlığın varoluşunu tehdit edebilecek kadar güçlü bir problem olduğunun farkındalığıyla çözümler oluşturabilecek projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda, iklim değişikliği için bir yanıt ve gelecek planı niteliğinde olan ana hedefimizi karbonsuz iş modellerine geçiş olarak belirliyoruz. Öte yandan, karbonsuz iş modelleriyle hedeflediğimiz gelecek için bugünden adımlar atıyoruz.

    1.1 Milyon Ton

    karbon salımını önledik.

    2022 yılında yenilenebilir enerji tesislerimiz ile karbon salımına karşı mücadele ettik.

    131.195 Bin Ton

    atığın sıfır atık yaklaşımımız ile geri kazanılmasını sağladık.

    Üretim faaliyetlerimiz sonucu oluşan atıkları, sıfıt atık yaklaşımımız kapsamında geri kazandık.

    337 Bin Ton

    Üretim faaliyetlerimiz sonucu oluşan suyu sıfır atık yaklaşımımız kapsamında geri kazandık.

    750

    İstilacı böcek salınımı engellenmiş, kestane ağaçlarının verimliliği %20 arttırılmıştır. Karasal yaşamı desteklemek ve ülkemizin orman alanlarının artırılması için doğanın yanındayız Karadağ Kestanesinin Geleceği projesiyle ormanlarda verimlilik sağladık ve Gal arısı riskini azalttık.

    Gelişimden Yanayız

    3 kıtada, 12 ülkede, 13 bini aşkın çalışma arkadaşımız var. Her iyi arkadaşın yapması gerekeni yapıyoruz ve çalışma arkadaşlarımızı destekliyoruz. Sadece geçen yıl 286 bin saat eğitim vererek arkadaşlarımızın yeteneklerini ve gelişimlerini destekledik.

    İnsan

    Borusan Grup olarak faaliyetlerimizde ve çalışmalarımızda her zaman odağımız ‘insan’. İnsan odaklı kurum kültürümüz ve toplumsal gelişim için eşitlik ve kapsayıcılık ilkelerimizle yeteneklerimizi güçlendiriyor, farklılıklarımızdan güç alarak daha çevik, daha esnek ve daha yenilikçi Borusanlılar oluyoruz. Geleceğin iş modellerini tasarlarken paydaşlarımızdan ve yeteneklerimizdan ilham alıyor, en önemli sermaye unsurlarımızdan biri olan insan odaklı yaklaşımımız ile yeteneklerimiz ve içinde yaşadığımız toplum için değer yaratma süreçlerimizi sürdürüyor ve daima ileriye taşıyoruz.

    13 Bin+

    yeteneğimiz ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

    3 kıta ve 12 ülkede çalışmalarımıza devam ediyoruz.

    285 Bin saat

    eğitim desteği sağladık.

    2022 yılında yeteneklerimize kişisel ve mesleki gelişim, liderlik, iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim verdik. Her bir Borusanlı başına 23,18 saati eğitime ayırdık.

    24

    adet toplumsal katkı projesi gerçekleştirdik.

    3.782

    öğrenciye burs ve yardım sağladık.

    600 okula kitap bağışında bulunduk. 137 öğrenciye staj sağladık.

    Yeni Fikirlerden Yanayız

    62 adet robotik süreç otomasyonu projesi yürütüyoruz. 1 yılda toplamda 26 patent başvurusu ile sürdürülebilir inovasyonu destekliyoruz.

    İnovasyon

    Borusan Grubu olarak dijital dönüşümü, sürdürülebilir değer yaratma süreçlerimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz ve hayata geçirdiğimiz dijital dönüşüm projeleriyle şirketimizi geleceğe güvenle taşıyacak adımları atıyoruz. Ayrıca, hızla değişen bir dünyada çevik ve dirençli bir kurumsal yönetim sergilemenin yolunun yenilikçi iş modellerini, değer yaratma zincirimize entegre etmekten geçtiğinin bilincindeyiz. Bugüne kadar devreye aldığımız başarılı dijital dönüşüm ve yenilikçi iş modelleri projelerine 2022 faaliyet döneminde de hız kesmeden devam ederek yenilerini ekledik.

    62

    Robotik Süreç Otomasyonu projesi gerçekleştirdik.

    26

    Patent başvurusu gerçekleştirdik.

    38

    Üniversite ve start-up ile iş birliği sağladık.

    Borusan Holding A.Ş.

    Rumelihisarı, Baltalimanı Hisar Caddesi
    No: 5 34470 Sarıyer / İstanbul
    T: +90 212 393 52 00
    F: +90 212 393 00 01

    Rapor hakkında ek bilgi almak ve görüşlerinizi iletmek için: kileti@borusan.com
    Sürdürülebilirlik ve Raporlama Danışmanı KPMG Sürdürülebilirlik Hizmetleri
    Tel: +90 212 316 60 00
    www.kpmg.com