Borusan Lojistik; yurt içi lojistik hizmetleri, proje lojistiği, uluslararası taşımacılık ve liman işletmeciliği olmak üzere dört ana başlık altında hizmet sunmaktadır. eTA (Elektronik Taşımacılık Ağı) ise şehir içi ve şehirler arası yük taşımacılığında ağırlıklı olarak tam kamyon yüklerinin taşımasında, üretim sektörlerinde yer alan KOBİ’lere hizmet veren bir iş modelidir.
STRATEJİK KONUMLANDIRMA
Borusan Lojistik, aşağıda yer alan rekabet üstünlükleri sayesinde yüksek müşteri memnuniyeti yaratan iş sonuçlarına ulaşmaktadır:
HİZMET VERİLEN SEKTÖRLER
Borusan Lojistik’in hizmet verdiği ana sektörler arasında otomotiv, dayanıklı tüketim, mobilya ve teknoloji, tekstil, hazır giyim, hızlı tüketim ürünleri, gıda ve içecek, perakende, enerji, demir-çelik, kimya, inşaat sektörü ile konteyner hatları yer almaktadır.
ÜRÜN VE HİZMETLER
Yurt İçi Lojistik Hizmetleri
Borusan Lojistik, yurt içi lojistik hizmetleri kapsamında; komple taşımacılık (FTL), parsiyel ve özel dağıtım, Milk Run, depolama, otomotiv lojistiği ve tedarik zinciri çözüm geliştirme hizmetleri sunmaktadır. Şirket, otomotiv lojistiği hizmetlerinde Türkiye’nin lider hizmet sağlayıcısı olmaya 2018 yılında da devam etmiştir.
Borusan Lojistik, gerçekleştirdiği günde toplam 3.000’i aşan sefer sayısı ile Türkiye karayolu taşımacılığının lideri konumundadır. Ayrıca parsiyel hizmetleri ile 81 ilden 81 ile toplama ve dağıtım operasyonları yürütülmektedir.
Borusan Lojistik, bunların yanı sıra dijital kanallar yoluyla tedarik işlevini yürüterek bir platform ekosistemi oluşturmuştur.
Gemi Kiralama ve Proje Lojistiği Hizmetleri
Borusan Lojistik, lojistik hizmetleri kapsamında taşınması hassasiyet, uzmanlık, tecrübe, ağır ve özel taşımacılık ekipmanları gibi donanımlar gerektiren gabari dışı yükler için lojistik hizmeti sunmaktadır. Proje Lojistiği Hizmetleri kapsamında; gemi kiralama, proje danışmanlığı, ağır taşımacılık ve gemi yükleme, tahliye, liman sahası operasyonları, depolama, kapıdan kapıya taşıma, saha indirme ve stoklama hizmetleri ile sahada kurulum ve enerji lojistiği hizmetleri verilmektedir. Taşınması en zor yük olan gabari dışı yükler/ağır parçalar/rüzgâr türbinlerinin kuleleri/kanatları fiziki koşullara göre uygun taşıma yöntemleri ile taşınmaktadır.
Borusan Lojistik, gemi kiralama hizmetleri kapsamında 240 adet gemi bağlantısı gerçekleştirmenin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında birçok önemli projede taşıma hizmeti sağlamaya başlamıştır. Grup içi ve yerli/yabancı grup dışındaki müşterilere deniz yolu ile her türlü gemi kiralama hizmetleri verilmektedir. Sadece Türkiye bağlantılı denizyolu/karayolu/demiryolu/nehir yolu taşımaları için değil, aynı zamanda Türkiye uğrağı olmayan veya yükleme tahliye limanları tamamen farklı ülkeler/limanlar için de hizmet verilmektedir.
Uluslararası Taşımacılık
Borusan Lojistik, uluslararası taşımacılık alanında karayolu taşımacılığı, konteyner taşımacılığı, havayolu taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığı operasyonları gerçekleştirmektedir. Uluslararası taşımacılıkta müşteri odaklı yaklaşımıyla ön plana çıkan Borusan Lojistik, hızlı hizmet ve takip sistemleri ile güvenilir bir çözüm ortağı olarak müşterilerine hizmet vermektedir. Borusan Lojistik, uluslararası taşımacılık alanında 2018 yılında da Avrupa, Amerika, Rusya, Orta Doğu, Uzakdoğu, Orta Asya’da yer alan ülkelere geniş acente ve partner ağıyla hizmet vermeye 2018 yılında da devam etmiştir. Almanya’da kurulan yeni şirket ile Avrupa’ ya ilk Borusan ofisi açılarak Avrupa pazarına Borusan adı ile giriş odağı artırılmıştır.
Karayolu taşımacılığında Çin’den Türkiye ve Avrupa’ya uzanan yeni bir yol açılarak çok önemli bir projeyi hayata geçirilmiştir. Bu yeni rota sayesinde, düşük maliyetle daha kısa sürede Çin’den Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine, Türkiye ve Almanya başta olmak üzere Avrupa’ya ekspres karayolu hizmeti sunulmaya başlanmıştır.
Liman İşletmeciliği Hizmetleri
Tedarik zincirine stratejik değer katma misyonu ile hareket eden Borusan Lojistik, Gemlik’te, stratejik bir konuma sahip Borusan Limanı’na gerçekleştirdiği yatırımlar ve konusunda uzman, deneyimli insan kaynağı ile dünya standartlarında hizmet vermektedir.
Konteyner, genel kargo, proje kargo, RO-RO, PCC, liman ve terminal hizmetleri veren Borusan Limanı, 2018 yıl sonu itibarıyla 5.000.000 ton genel kargo, 450.000 TEU konteyner ve 350.000 CEU araç elleçleme kapasitesine sahiptir. Bunun yanı sıra, 635 metrelik lineer rıhtım uzunluğu ve 14,5 m su derinliğiyle Super Post-Panamax tipi konteyner gemilerine, 13.000 TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine ve 20 sıra konteyner taşıyabilen gemilere de hizmet verebilen Borusan Limanı’nın, 1.800 metreye yaklaşan yanaşma yeri ve 465.000 m2 gümrüklü/gümrüksüz terminal sahası bulunmaktadır. Atılan tüm yeşil adımların değerlendirildiği TSE tarafından yapılan denetimleri sonucunda “Yeşil Liman (Green Port)” belgesini almıştır.
Borusan Lojistik çatısı altında Gemlik’te faaliyet yürüten Borusan Limanı 2018 yılında genel kargo operasyonlarında 3,3 milyon ton, konteyner operasyonlarında 245 bin TEU, araç operasyonlarında ise 275 bin adet gerçekleşen hacimle kapasitesini etkin bir biçimde kullanmıştır. Borusan Limanı bünyesinde 2018 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri kapsamında periyodik eğitimlerin yanı sıra 476 çalışana gerçek simülatörler ve sanal gerçeklik videoları kullanılarak İSG simülasyon merkezinde eğitimler verilmeye devam etmiştir
ELEKTRONİK TAŞIMACILIK AĞI - eTA
KOBİ’lere elektronik ticaret yoluyla, kamyoncu esnafına ise mobil teknoloji ile büyük avantajlar sunan eTA iş modeli, 2012 yılında Borusan Lojistik tarafından sektörde bir ilk olarak kurgulanmıştır. KOBİ’lere maliyet avantajı sağlayan, 7/24 izlenebilir hizmet alınabilmesine olanak tanıyan, beraberinde Borusan Lojistik kalitesi ve sigorta güvenceli bu sistem, kamyoncu esnafına artan verimlilik sayesinde maliyet avantajının yanı sıra Türkiye’nin en büyük, en etkin ve son teknolojilerini kullanan filosunun bir üyesi olma ayrıcalığını sağlamaktadır. eTA, şehir içi ve şehirler arası yük taşımacılığında ağırlıklı olarak tam kamyon yüklerinin taşımasında, üretim sektörlerinde yer alan KOBİ’lere hizmet vermektedir.
SOSYAL SORUMLULUK
Borusan Lojistik, sürekli gelişim ilkesi çerçevesinde 2018 yılında 406 gönüllü çalışanla 3.100 saat gönüllülük ile 24 gönüllülük projesi hayata geçirmiştir.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ, İNOVASYON VE AR-GE ÇALIŞMALARI
Borusan Lojistik, 2018 yılında Müşteri Portalı Projesi ile müşteriler ile etkileşimini tek bir çatı altında toplayarak online.borusanlojistik.com adresinden hizmet vermeye başlamıştır. Bu platform üzerinden Yurtiçi Lojistik, Depo ve Gümrük süreçleri dış dünyaya sunulmaya başlanmıştır. Bu şekilde müşterilerin siparişlerini takip edebildiği, aktif sefer araç konumlarını görüntüleyebildiği, depo süreçlerini izleyebildiği ve operasyonel raporlara ulaşabildiği bir arayüz oluşturulmuştur.
Elektronik Taşımacılık Ağı (ETA) Projesi kapsamında 2018 yılında kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak ara yüz tasarımları yenilenmiştir. Borusan Lojistik web sitesinde SEO çalışmaları gerçekleştirilerek kurumsal görünürlük artırılmış, yeni bir alt yapı modeline geçerek broker sistemi yenilenmiştir. Müşterilerin kullandığı web sitesinde yapılan kullanıcı deneyimi testleri doğrultusunda kurumsal web sitesinin yapısı güncellenerek yeni arayüz geliştirmeleri hayata geçmiştir. Kamyoncuların kullandığı mobil uygulamada yapılan kullanıcı deneyimi testleri doğrultusunda yeni ihtiyaçlara yönelik geliştirmeler gerçekleştirilerek kullanıcıların mobil uygulamayı aktif kullanması sağlanmıştır.
Şehir içi yük taşımacılığında elektrikli araçların yaygınlaşmasını ve etkin kullanılmasını sağlayacak online bir değişim platformu oluşturulmasını kapsayan Electric Urban Freight and Logistics (EUFAL) projesi ile ilgili çalışmalara da yıl boyunca devam edilmiştir. Avrupa Birliği destekli olarak İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen EUFAL Projesi kapsamında lojistik sistemlerdeki mevcut araç filolarının elektrifikasyonunu artırarak ve elektrikli taşıtların verimli kullanılması için lojistik sistemlerin optimizasyonunu sağlayarak zorlukların çözümüne katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Borusan Lojistik, 2018 yılında bilgi teknolojileri alanında yeni bir atılım gerçekleştirerek outsource olarak kullandığı UT operasyon yazılım programını kendi öz kaynaklarını kullanarak hayata geçirilen yeni bir program ile değiştirmiştir.
ÖDÜLLERLE PEKİŞEN BAŞARI ÇİZGİSİ
Borusan Lojistik, 2018 faaliyet döneminde de sürdürdüğü üstün kaliteye dayalı hizmet yaklaşımıyla aşağıda yer alan ödülleri kazanmıştır.
Net Satış: 556 milyon ABD doları
Grup Dışı Satışlar: 464 milyon ABD doları
Grup İçi Satışlar: 92 milyon ABD doları
3PL Satışları: 495 milyon ABD doları
Liman Satışları: 61,5 milyon ABD doları
eTA Sefer Sayısı: 55.000
Borusan Limanı
Liman Konteyneri (TEU): 245.499
Liman Araç Parkı: 275.604
Genel Kargo İş Hacmi (Milyon Ton/Yıl): 3.383
Mehmet Kalay
Lojistik Hizmetleri
Genel Müdür
Serdar Erçal
Liman
Genel Müdür
Tuğba Paşalı
Organizasyonel Gelişim ve Destek Fonksiyonlar
İcra Kurulu Üyesi
Fulya Banu Sürücü
Mali İşler
İcra Kurulu Üyesi
Sinan Anıl Gül
Bilgi Teknolojileri, İnovasyon ve Ar-Ge
İcra Kurulu Üyesi
Hamdi Erçelik
eTA Genel Müdürü